
Det føltes som at få en pistol for panden.
Sådan beskriver Christian Flintholm det altafgørende øjeblik i februar 2022, hvor en læge sad foran ham.
Lægen rettede naturligvis ikke nogen pistol mod Christian Flintholms ansigt. Tilgengæld var lægens mund ladet med en anden form for ammunition, som kun læger kan viderebringe: tre kræftdiagnoser.
Øjeblikket ændrede Christian Flintholms liv markant. For i årtier havde Christian Flintholm arbejdet solen sort som selvstændig entreprenør og lønmodtager, hvor arbejdet blev prioriteret over familien i en grad, der kostede ham ægteskabet og sled på forholdet til sønnen.
Siden ændrede Christian Flintholm sit arbejdsliv 180 grader og sparede heftigt op for at kunne gå tidligt på pension.
Men dér foran lægen, følte Christian Flintholm, at han havde fejlet. For ingen kunne garantere ham, at han blev ældre. Og ingen kunne garantere ham, at han nogensinde ville få brugt de penge, han havde slidt sig til.
52-årige Christian Flintholm er en af de danskere, der i flere år har knoklet for at opnå økonomisk uafhængighed for at kunne trække sig fra arbejdsmarkedet før tid. Bevægelsen kaldes også for FIRE, Financial Independence, Retire Early.
Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen
Men hvor mange FIRE-tilhængere holder deres udgifter på et minimum, er Christian Flintholms tilgang i dag anderledes. Han inviterer gerne kærsten på røde bøffer ude i byen, og han har også et sommerhus for fornøjelsens skyld.
For i det øjeblik foran lægen, lærte Christian Flintholm en vigtig lektie. Man skal huske at leve.
»Jeg har arbejdet 80-100 timer om ugen, sparet op og puttet i hovedpuden. Jeg har sagt rendt stærkt hele livet og sagt tidligt farvel til fester. Men dér, foran lægen, følte jeg, at jeg havde gjort noget forkert. Der er ingen, der har lovet, at jeg bliver gammel,« siger Christian Flintholm, der bor i Jylland.
Lykken er mindre arbejde
Christian Flintholm arbejder i dag som pædagagogisk medarbejder i psykiatrien på fuld tid. Det er et ganske almindeligt lønmodtagerjob, men sådan har Christian Flintholms arbejdsliv ikke altid været.
Seks år inden, at Christian Flintholm sad i stolen foran lægen, havde hans arbejdsliv nemlig taget en stor drejning.
Året var 2016, og Christian Flintholm havde været selvstændig entreprenør i 20 år med 17-18 mand under sig, da det gik bedst. Dengang skelnede Christian Flintholm ikke mellem sit arbejdsliv og sit liv; for arbejdet opslugte livet. Han stod tidligt op, arbejdede, kom hjem til aftensmaden – og arbejdede videre. For Christian Flintholm havde også almindelige lønmodtagerjobs ved siden af, for eksempel som aftenvagt på institutioner.
Pengene væltede ind, men efterhånden mærkede Christian Flintholm, at han ikke blev lykkelig af at have en kæmpe 4-længet bondegård, fordi han aldrig var hjemme. Og han blev heller ikke lykkelig af at have en stor bil, fordi han sjældent havde tid til at nyde kørslen i den.
Og det bragte ham til den første af to store erkendelser om det gode liv:
»Jeg vågnede op en dag og sagde til mig selv, at nu gad jeg ikke mere. Man bliver nærmest prostitueret i sin egen forretning, fordi mere vil have mere, og hjulene kører stærkere og stærkere. Men der er ikke noget ved at tjene 1-2 millioner om året, hvis man ikke kan nyde dem,« fortæller Christian Flintholm.
Den morgen besluttede Christian Flintholm, at han ville være økonomisk fri hurtigst muligt.
Læs også: Drop jobbet før tid: Sådan kommer du i gang med FIRE
Kernen i økonomisk frihed er, at man har penge til at gøre lige præcis, hvad man vil. Spørger man FIRE-tilhængerne, så lyder svaret også, at de sigter efter økonomisk frihed for at kunne droppe at gå på arbejde.
I den proces holder mange af bevægelsens tilhængere udgifterne på et minimum for at kunne spare op til pensionist-tilværelsen. De mest ekstreme tilhængere forsøger tilmed at blive noget nær selvforsynende og kan for eksempel finde på at lave deres eget opvaskemiddel for at spare penge.
Christian Flintholms beslutning om at gå ned ad FIRE-stien betød, at han skilte sig af med forretningen, fik et lønmodtagerjob og halverede sin indtægt. Han solgte bondegården fra og skar ind til benet. Alt sammen, så han en dag kunne trække sig fra arbejdsmarkedet og nyde tilværelsen.
Rejsen skal også være sjov
Men da Christian Flintholm flere år senere, i 2022, sad foran lægen og fik overbragt kræftdiagnosen, gik det op for ham, at FIRE-tilværelsen også havde sine svage sider.
Godt nok var Christian Flintholm lykkelig over, at han ikke længere var selvstændig med ansatte under sig. Men med kræfttumorer i kroppen var FIRE-filosofien om, at man sparer op nu for at leve godt senere, ikke længere nær så attraktiv.
Derfor kan han også godt løfte øjenbrynene, når han på diverse forums med FIRE-tilhængere ser, at nogle mennesker sparer fornøjelser i livet væk for at kunne trække sig fra arbejdsmarkedet før tid.
»På vej mod FIRE-målet skal man også huske at leve. Når jeg ser folk skrive, at de har cyklet alle dage til arbejde for at spare penge og købt havregryn i Rema til 5 kr. på tilbud, så tænker jeg ikke, at det er et godt liv,« siger Christian Flintholm:
»Forstå mig ret. Jeg handler også i Rema, for jeg er ikke uvenner med mine penge. Men vejen hen mod FIRE må også godt være sjov,« siger han.
Christian Flintholm understreger, at folk selvfølgelig skal leve så sparsommeligt, som de vil. Men for ham er det livskvalitet at kunne være i sit sommerhus og tage ud at spise - bare for fornøjelsens skyld.
»Man skal huske at leve, hver dag. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal drikke dyr rødvin hver aften. Man kan leve på mange måder,« lyder hans budskab i dag.
Selvom Christian Flintholm, der i dag er kræftfri, faktisk kan kalde sig økonomisk fri, arbejder han alligevel 37 timer om ugen. Hans tid som selvstændig lagde et godt fundament på bankbogen og gør blandt andet, at han ejer to lejligheder, som han lejer ud.
Arbejdet fortsætter Christian Flintholm med, så længe han synes, at det er sjovt - og for at undgå at blive en »særling«, der går for meget alene hjemme, siger han med et smil i stemmen.
Hans sommerhus er købt og betalt, og hans månedlige udgifter løber op i cirka 3500 kr.
Cirka 75 pct. af hans indtægter hver måned lægger han i aktier, som han nørder meget i. For tiden er han glad for tankrederier såsom Frontline og banker, fortæller han.
Læs også: Han ville spare og investere sig til fritid - sådan er det gået
Læs også: Jesper og Lone gik på pension 15 år før tid – sådan gjorde de