Henter kommentarer

Han ville spare og investere sig til fritid - sådan er det gået


Der gik tre uger.

Og så kom rastløsheden snigende ind på 32-årige Loui Lam, efter han i vinters kvittede sit fuldtidsjob.

Loui Lam er en af frontfigurerne for FIRE-bevægelsen i Danmark, og flere gange har hans intention om at springe af arbejdsmarkedet i en tidlig alder givet ham spalteplads i medierne.

Efter flere års stræben, kom han selv over målstregen i februar, hvor Loui Lam vinkede farvel til en arbejdsuge på 37 timer.

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

Men efter tre uger stod det klart for ham, at der var nødt til at ske noget.

Det seneste halve år har Loui Lam kigget indad for at blive klogere på, hvordan hans tilværelse nu skal strikkes sammen, og mens han gik derhjemme nåede han frem til en vigtig erkendelse om, at lykken ikke nødvendigvis er at stå udenfor arbejdsmarkedet.

Nu er den 32-årige københavner, som er uddannet murer og bygningskonstruktør, tilbage på arbejdsmarkedet i en helt anden form.

Læs også: Milliardforvalter: Det her er nøglen til succes som investor

Og det er blevet til langt flere arbejdstimer end nødvendigt, for Loui Lam har fundet én ting, han rigtig gerne vil.

Krævede mod

900.000 kroner.

Cirka så meget havde Loui Lam sparet sammen, inden han den dag i februar troppede op hos sin chef og sagde op.

Det var et valg, Loui Lam traf vel vidende, at pengene ikke ville række for evigt.

Læs også: Hvad er FIRE?

Forud for opsigelsen lå flere år, hvor Loui Lam havde banket sit forbrug langt ned og investeret halvdelen af sin løn i en indeksfond for at opnå FIRE.

Begrebet står for financial independence, retire early, og bevægelsens tilhængere spinker, sparer og investerer en stor del af deres løn for at kunne trække sig fra arbejdsmarkedet før tid.

Se listen: Her er dine store strømsyndere i hjemmet

Med flere års målrettethed bag sig, kunne man tro, at opsigelsen var en slags glædens dag, hvor det hele kulminerede for bygningskonstruktøren.

Alligevel var det utroligt ambivalent for Loui Lam at sige op.

»Det krævede super meget mod at vende ryggen til det trygge. Jeg havde søde kolleger, en god chef og en endnu federe direktør. Det var mere opgaverne, presset og mange overarbejdstimer, jeg ikke trives med,« forklarer Loui Lam.

Følelsen af at kaste sig ud i uvished blev heller ikke mindre af, at Loui Lam faktisk stadig var nødt til at tjene penge.

Skal arbejde

For pengesummen på de 900.000 kroner var nok til, at Loui Lam gik »coast FIRE«.

Coast FIRE står i modsætning til de mere traditionelle FIRE-versioner, hvor man en gang for alle trækker sig fuldstændigt fra arbejdsmarkedet.

Loui Lam kan først trække sig endegyldigt fra arbejdsmarkedet og leve af sin opsparing, når han er omtrent 50 år gammel.

Læs også: Strømafbrydelser kan blive en del af danskernes hverdag over vinteren

Indtil da skal han dække sit månedlige forbrug på cirka 9.000 kroner på anden vis.

»Jeg havde ikke planlagt, hvordan jeg skulle tjene de penge. Mit bæger var fyldt over, jeg var ved at brænde ud, og jeg følte ikke, at jeg kunne fordybe mig i, hvilken vej, jeg skulle gå, når jeg var presset på arbejdet,« siger Loui Lam.

Når Loui Lam i dag fortæller om, hvordan han har fået de økonomiske ender til at mødes i sin nye FIRE-tilværelse, virker det lige til højrebenet.

Løsningen

De første par uger efter opsigelsen tilbragte Loui Lam hjemme med sin kæreste. Den første mandag føltes det »vildt luksus« ikke at gå på arbejde, men efter tre uger begyndte rastløsheden at melde sig.

Et tilfælde skulle dog vise sig at blive en løsning.

For en dag tikkede der en besked ind på Loui Lams Facebook fra en veninde, der havde brug for hjælp til noget murerarbejde.

Loui Lam cyklede hen til hende og hjalp til. Det fungerede super godt med cyklen som transportmiddel, og den var ovenikøbet klimavenlig, tænkte han.

Løsningen blev, at Loui Lam, som har et godt øje til bæredygtighed, købte en brugt Christianiacykel til den nette sum af 4.000 kroner, genoptog sit håndværksfag – og i maj stiftede han så »Den Cyklende Murer«.

»Og så har jeg været lagt ned af arbejde lige siden,« fortæller Loui Lam.

Loui Lam har også en blog, og han ønsker at inspirere danskerne til at forbruge mindre – så man også kan arbejde mindre. Vis mere

Friheden i at kunne skrue op og ned for arbejdet præcist, som han vil, passer Loui Lam utrolig godt i hans nye tilværelse som selvstændig.

Desuden sætter han også pris på, at han hver fyraften kan se sit færdige produkt, vaske murerskeerne og tage hjem – uden at arbejdet følger med som en sky over hovedet.

»Når jeg hver fyraften gør arbejdspladsen ren og tager hjem, så spekulerer jeg ikke mere over arbejdet. Jeg ligger ikke om natten og tænker over, om jeg får lagt 500 eller 600 sten næste dag, for det får jeg ikke lagt nogen sten af,« siger han.

Læs også: Dyrere at være bilejer - sådan er de forskellige biltyper ramt

Loui Lam anslår, at han sagtens kunne nøjes med at arbejde en dag om ugen for at dække sit »beskedne forbrug«. Alligevel arbejder han 3-4 gange ugentligt, fordi han er ved at spare op til noget særligt.

For det blotte øre kan Loui Lams nye livsbane lyde magen til mange andre selvstændiges. Men den nystartede murer mener selv, at han adskiller sig på to punkter:

»Forskellen er for det første, at min privatøkonomi minimal. Jeg har ikke nogen dyr bolig, jeg har ikke en bil. Jeg cykler rundt på en christianiacykel. Jeg har ikke crazy dyre vaner. Det hele kan løbe rundt, hvis jeg arbejder 1 dag om ugen eller tre måneder på et år,« svarer Loui Lam:

»Og så har min virksomhed ikke nogle udgifter som sådan udover til et regnskabsprogram. Jeg har ikke forsikringer, ansatte, lager eller er andet,« fortæller han.

Lykken?

Når Loui Lam i dag kigger tilbage på sin FIRE-rejse, er der én ting, han ville have gjort anderledes.

Da han for flere år siden besluttede sig at sætte kursen efter FIRE, var hans endegyldige mål slet ikke at arbejde. Men nu har Loui Lam erkendt, at  en smule arbejde er det rigtige for ham.

»Jeg ville tidligere i min rejse have erkendt, at coast FIRE rent faktisk er super fed. Den er lettest at opnå i forhold til de andre afarter af finansiel uafhængighed,« siger han og fortsætter:

»Når man har nået coast fire, så føler man allerede, at man står ret meget ved roret og selv kan bestemme over sit liv.«

Kigger man et år eller to ud i fremtiden, så kunne Loui Lam godt forestille sig, at han fortsat cykler rundt som selvstændig murer.

Om ti år tror han, at han laver noget andet, men han vil heller ikke »græde snot«, hvis han fortsat er 'Den Cyklende Murer' dér.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at jeg laver et badeværelse om året og lidt andre murerprojekter de næste mange år. Men om jeg er klar på at arbejde 37 timer til jeg bliver 73 år? Det tror jeg aldrig, jeg bliver.«

Spørger man Loui Lam om hans nye FIRE-tilværelse – der inkluderer en del arbejde – er lykken, lyder svaret:

»Det er et rigtig godt spørgsmål. Når man går traditionel FIRE, så knokler man mod en dag, hvor man absolut ikke behøver at arbejde.«

»Men det, tror jeg nu, er utopi. Det er luftkastel tankegang at tænke, at ingen arbejde er lykken.«

Hvorfor det?

»Jeg tror ikke, at nogen har det godt med at sidde i en sofa og zappe tv hele dagen. Som menneske har de fleste af os brug for at nyttig og en del af et samfund, hvor man udretter noget sammen. Det tror jeg er meget uundværligt,« svarer Loui Lam.

Han henviser i samme ombæring til studier, som viser, at det er mere stressende at stå udenfor arbejdsmarkedet, end at være beskæftiget. Omvendt tyder det også på, at der ikke skal mere end én arbejdsdag om ugen til for at undgå den slags stress.

Og hvad er det så, Loui Lam skal bruge de penge på, som han lige nu sparer op?

Jo, det er en sejltur på et lille år i Middelhavet sammen med hans kæreste i det kommende år.

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

Læs også: Jesper og Lone gik på pension 15 år før tid – sådan gjorde de