Henter kommentarer

| Opdateret

Milliardforvalter: Det her er nøglen til succes som investor


Nøglen til succes som investor er at tænke kontrært og langsigtet.

Det er budskabet fra Alexandra Morris, der er investeringsdirektør hos den norske kapitalforvalter Skagen, der har cirka 45,5 mia. danske kroner under forvaltning.

Den omfattende aktienedtur har nemlig skabt spændende opkøbsmuligheder, lyder det.

»Nøglen til succes som investor – særligt i tider med markedsuro – er at tænke kontrært og have en god portion tålmodighed. Og det gælder, lige meget om vi bevæger os mod en recession eller ej,« forkarer hun.

Læs også: Ikke set siden 2008: 'Vi er vidne til et uheld i slowmotion'

Formueforvalteren håndplukker enkeltaktier baseret på selskabets nøgletal i stedet for at investere i passive indeks, der bare følger markedet op og ned. Derfor er hendes råd også, at du som investor skal  fokusere på selskabernes værdiansættelse.

Værdiansættelse handler om, hvad et selskab er værd, når man ser på dets regnskaber, og hvad man forventer, at selskabet vil tjene i fremtiden.

Læs også: Eksperter: Sabotage af Nord Stream var en advarsel fra Putin til Vesten

Kapitalforvalteren oplyser for eksempel, at dens aktiefond SKAGEN Vekst i august har købt Alphabet-aktien, mens SKAGEN Focus har købt NortonLifeLock, der har specialiseret sig i internetsikkerhed.

Det skyldes, at værdiansættelserne »stadig den bedste måde at forudsige det langsigtede afkast, og værdiansættelserne byder lige nu på nogle glimrende opkøbsmuligheder for dem, der er klar til at holde fast i deres aktier i nogle år,« forklarer hun.

Globale aktier - målt på MSCI World - er sendt ned af markedet med næsten 22,3 pct. Investorer har solgt ud af aktierne på grund af stigende renter og frygt for recession.

Læs også: I disse tre aktier forventer spekulanter størst kursfald

Hun fremhæver en økonomisk undersøgelse fra Bloomberg, der for nylig viste, at der er 50 pct. risiko for en recession i USA i løbet af det næste år, mens sandsynligheden for en recession i Europa er på 80 pct.

Det er ifølge hende værd at hæfte sig ved, at det amerikanske S&P 500-aktieindeks handler i tråd med sit langsigtede gennemsnit, når man ser på de næste 12 måneders forventede indtjening.

»Prissignalerne her er altså mere optimistiske end investorernes forventninger,« påpeger Alexandra Morris.

Læs også: Dyrere at være bilejer - sådan er de forskellige biltyper ramt

Investorer bør huske, at fordi markederne altid ser fremad, kan du forvente at se opblødninger - og  opbremsninger - i aktiemarkedet et godt stykke tid før, at de kan mærkes i økonomien, forklarer investeringsdirektøren.

Det er værd at have in mente på et tidspunkt, hvor S&P 500-aktieindekset er faldet ca. 20,5 pct., siden aktieåret blev skudt i gang. Det er ifølge Alexandra Morris »på linje med tidligere recessionsfald, hvilket kunne tyde på, at vi forhåbentligt er tættere på slutningen end på begyndelsen af den seneste markedsnedtur.«

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

Investorer bør zoome ind på de enkelte selskaber og se på deres egenskaber, mener hun.

»I perioder med høj inflation er det særligt vigtigt at fokusere på selskaber med solide regnskaber og en tydelig evne til at prissætte, så stigende omkostninger sendes videre. Her vil typisk være tale om selskaber med en betydelig position i markedet – eller unikke produkter på hylden,« forklarer Alexandra Morris.

Hun understreger vigtigheden af at tænke langsigtet.

Læs også: Han forudså, at priserne ville brage op – nu ser han ny, stor risiko

»Perioder med et stresset aktiemarked byder på formidable muligheder for at gå på tilbudsjagt og gøre endog rigtigt gode aktieindkøb i sektorer, hvor værdiansættelserne er faldet. Et godt aktuelt eksempel er for eksempel tech-sektoren,« forklarer Alexandra Morris.

En lang række vækstaktier er faldet så meget i kurs, at de er blevet til value-aktier, vurderer den norske kapitalforvalter

»Mens markederne over en bred kam ikke nødvendigvis er billige sammenlignet med tidligere niveauer, finder man alligevel nu i visse sektorer – fx tech-sektoren, hvor værdiansættelserne er faldet markant – selskaber med yderst solidt vækstpotentiale til en stærkt reduceret aktiepris,« forklarer Alexandra Morris.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks er til sammenligning faldet 28,6 pct. i løbet af 2022.