Henter kommentarer

| Opdateret

Aktiestrateg om Grønlandsbanken: 'En fuldstændig overset kvalitetsaktie'


»Det er en fuldstændig overset kvalitetsaktie.«

Sådan lyder vurderingen fra aktiechef Jens Løgstrup fra PP Capital Stock Pick om Grønlandsbanken-aktien. I hans øjne er der blevet længere mellem de gode, stabile udbytteaktier, men han ser en i Grønlandsbanken, som han selv har haft aktier i i mange år.

»Det, man gerne vil have med en aktie, er en, som er relativ robust, og som er et selskab, som er velindtjenende, og som ikke er så belastet af konjunkturerne. Her er Grønlandsbanken helt specielt,« udtaler Jens Løgstrup.

SPONSERET INDHOLD: Er det sikkert at betale med mobilen?

For det første har vi den situation, at der kun er to banker på Grønland. Den ene er Grønlandbanken, som med hans ord sidder på 'næsten det hele' og så BankNordik, som har en afdeling i Grønland. Man har altså nærmest et duopol på et overskueligt marked med få aktører, forklarer han.

»Hvis man ser på Grønland samlet set, så kommer hovedparten af Grønlands indtægter fra Danmark i kraft af bloktilskuddene. Du har dermed en af verdens mest stabile områder overhovedet, fordi den danske stat fast sender penge derop. Derfor har Grønlandsbanken været urørt af alle kriser, og det er jo et fantastisk godt udgangpunkt for investorer, som gerne vil lave en forholdsvis sikker investering,« forklarer Jens Løgstrup.

»Aktien vil nok passe investorer, der kan lide et højt og stabilt udbytte, og som gerne vil sove godt om natten,« udtaler han.

Den er attraktiv prissat. Alt efter hvordan man beregner det, så har den en P/E på ca. 8-9, og så har den historisk givet et udbytte på 30 kr., fremhæver han.

Banken er kapitalmæssigt ekstremt robust. Solvensen er eksempelvis på omkring 20 pct, hvilket er højt, lyder det fra chefstrategen.

Grønlandsbanken vil imidlertid gerne op på 21 pct. Derfor reducerede banken sit udbytte i 2017 og gik fra 55 kr. ned til 30 kr, forklarer Jens Løgstrup, der vurderer, at udbyttet kan stige i fremtiden.

I forbindelse med coronakrisen har banken lagt op til at suspendere udbyttet for 2019, men det betyder blot, at solvensen bliver højere, forklarer han.

»Når man er oppe på et vist solvensniveau, fordi man så er hoppet et udbytte over, må man forvente, at solvensmålet hurtigere bliver nået. Den investor, der går ind nu, at har den ekstra fordel, at man lige har suspenderet et udbytte, og at aktien er det mere værd. Udbyttet er ikke kommet det eksisterende aktionærer til gode endnu, men det kommer formodentlig nye aktionærer til gode. Det gør casen lidt stærkere, at man er hoppet et udbytte over,«

Læs også: Morten Springborg: Her går prisbevidste investorer glip af gode aktier

Udbyttet på de 30 kr. skal ses i forhold til en aktiekurs på 515. Du er med andre ord tæt på at få 6 pct. i direkte afkast, For den, som gerne vil være med i aktier, så er det et solidt afkast at få. Når de er færdige med at nå deres kapitalkrav på 21 pct, så er det sandsynligt at de sætter udbyttet op til 50-60 kr., påpeger Jens Løgstrup.

Han forklarer udbytterne med, at der er nogle helt særlige regler i Grønland, hvor selskaberne får fradrag, når de udlodder udbytter. Det betyder ifølge ham, at man historisk har udloddet det meste af overskuddet hver år.

Banken er ved at investere i at kunne lave pensionsordninger, hvilket kan løfte indtjeningen 2-3 år ude i samfundet, vurderer Jens Løgstrup.

Læs også: Kvantstrateg: Her er 3 attraktive og billige aktier

»Det er en aktie, der nærmest kan sammenlignes med obligationer - altså en aktie for en, som gerne vil have et alternativ til obligationer. Jeg har haft aktien i mange år, og jeg betragter det som en klassisk udbytteaktie, der bare er overset. Jeg vil sige, at aktien har en fair pris på 700-800 kr.«

Banken har fulgt alle andre banker ned i pris, selv om Grønland er et langt mere økonomisk sikkert miljø, og det er det, der gør aktien attraktiv.

Han fremhæver, at banken har en egenkapital på ca. 1,090 mia kr., men en markedsværdi på kun ca. 900 mio. Kurs/indre værdi er på ca. 0,8, så du betaler ca. 0,8 for hver krone, du får, påpeger Jens Løgstrup, der samtidig fremhæver, at banken ifølge 2019-regnskabet tjente 130 mio. kr. efter skat.

Læs også: Fremhæver 3 aktier: 'Naturligvis skal man være eksponeret i dette marked'

Læs også: Biotekanalytiker om dansk aktie: 'Det er en betydelig upside'