Henter kommentarer

| Opdateret

Aktiestrateg om udskældt dansk sektor: Det her er en misforståelse


 

Der har været en bred stemning i Danmark om, at bank-aktier er en dårlig investering, men det er en misforståelse. Det mener aktiestrateg Jens Løgstrup fra den aktivt forvaltet investeringsforening PP Capital Stockpick.

»Det kan investorer udnytte, fordi det giver en god købsmulighed,« udtaler han.

Den dårlige stemning omkring bankaktierne har sendt aktiekursen ned hos mange danske bankaktier. Den eneste, der nærmest har klaret frisag, er Ringkjøbing Landbobank, forklarer han. Det generelle billede er derfor, at rigtig mange banker er lavt prissat, mener han.

Der er et hav af banker, der er meget lavt prissat, vurderer Jens Løgstrup, der selv fremhæver Grønlandsbanken, Skjern Bank og Jyske Bank. Det er aktier, som han derfor selv er investeret i.

Men en række forhold har ændret sig til det bedre, fremhæver han. Der er eksempelvis mange forventede coronakonkurser, som ifølge ham ikke er blevet en realitet. Derfor er bankernes hensættelser til tab i forbindelse med coronakrisen i mange tilfælde ikke blevet brugt, fortæller han.

»Bankerne ser styrkede ud, de kommer godt igennem krisen, der er enormt mange penge i samfundet på grund af de mange hjælpepakker. Det er ikke som under finanskrisen, hvor der var et indlånsskud, bankerne boomer af kontanter, og nogle taler om at genoptage deres udlodning,« forklarede han til Børsen.

Han henviser over for Euroinvestor til, at Jyske Bank eksempelvis hensatte 1 milliard kr.

Læs også: Kæmpe kapitalforvalter: Der vil ske et skifte mod disse aktier

Jens Løgstrup peger også på, at investorernes fokus på, at bankerne ikke tjener nok på at låne penge ud, har trykket bankaktierne ned. Han forklarer det med, at danskernes holdning til at låne penge har ændret sig betydeligt efter finanskrisen i 2007.

»Dengang lånte danskerne penge til alt muligt, hvilket gav et stort pres på udlånet i bankerne, hvilket betød, at flere bankaktier eksploderede opad. Der var en hel stribe af bankaktier, der røg til himmels før finanskrisen. Det, der presser bankerne nu, er, at udlånet ikke rigtig vokser, fordi danskerne er forsigtige,« udtaler Jens Løgstrup.

Derudover er der for ham at se problematikken med de forholdsvis lave marginaler. Bankerne har svært ved at tjene penge på kunder, som har penge stående i bankerne, fordi bankerne ifølge ham stort set kun får dækket deres egen renteomkostninger, lyder det.

»Det har svækket bankernes grundlæggende position,« udtaler Jens Løgstrup, der peger på, at coronakrisen oven i de strukturelle problemer har presset bankaktierne endnu mere ned.

»Det er de ting, som har været med til at presse bankaktierne ned, og når vi så har coronakrisen, bliver mange banker sendt længere ned i dybet, fordi bankerne hensætter et stort beløb til forventede tab,«

Men det er altså her, at der opstår en god mulighed, vurderer Jens Løgstrup. Det sker med henvisning til, at langt hovedparten af de danske banker har opjusteret i forbindelse med tredje kvartalsregnskabet. Det gælder særligt de mindre og mellemstore banker, mener aktiestrategen.

»Jeg har personligt aldrig set så mange opjusteringer i et kvartal, som vi har set i tredje kvartal i år. Det er gået under radaren. Man har slet ikke oplevet det tab, som man har frygtet,« udtaler han.

»Når markedet sendte bankaktierne ned i dybet i foråret, så er det ekstra relevant, at mange banker slet ikke har haft de tab, som man frygtede på grund af coronakrisen,« påpeger Jens Løgstrup.

Læs også: Fynsk bankdirektør kalder overskud for "fornuftigt"

Han lægger samtidig vægt på, at en lang række banker ikke sendte udbytte til aktionærerne og samtidig stoppede deres aktietilbagekøb. Det har betydet, at bankerne ligger inde med en masse penge, der ikke er blevet udloddet til aktionærerne, og at vi derfor ser ind i et 2021, hvor bankerne er i stand til at udlodde mere, end de plejer, forklarer han.

»Vi har en sektor her, som ser ud til at klare sig rigtig fint, og som forventeligt inden for 1-2 år kommer med nogle pæne udlodning, Vi må forvente, at bankerne er i stand til at udlodde mere, end de plejer,« udtaler Jens Løgstrup

»Derfor er det værd at løbe de her bankaktier igennem, og se om man ikke skulle supplere porteføljen med nogle af de banker,« forklarer Jens Løgstrup.

Hvad tænker du om de lave renter i forhold til bankernes indtjening?
Der er ingen tvivl om, at de lave renter er et problem for bankerne, og der vil gå en rum tid, før renterne kommer op igen. Omvendt tjener bankerne ganske gode penge - i hvert fald hvis man måler deres overskud op mod kurserne, så har bankerne nogle pæne P/E-værdier.

Læs også: Hvidbjerg Bank er tilfreds trods halvering af bundlinjen

Han fremhæver, at bankerne ofte har andre indtægtskilder, eksempelvis fra realkreditforretningen eller fra kundernes aktiehandel. Derfor er det for ham at se forkert alene at fokusere på bankernes indlån.

Han vurderer samtidig, at de negative renter med tiden vil skabe en bevægelse, hvor danskerne i stigende grad vil bruge pengene på at købe eksempelvis sommerhus, aktier eller alternative investeringer for at undgå at sidde at se på de negative renter.

»Jeg tror, at når vi ser 2-3 år frem, så vil indlånet være stærkt reduceret, fordi folk vil finde alternative investeringer, så de slipper for negative renter. Det vil løse et problem for bankerne. Og der kan ligefrem ligge en fremtidig forretningsmulighed i det for bankerne, hvis de skal stå for nogle af de investeringer,« udtaler han.

Hvad mener du om alle de hvidvasknings- og compliance-regler, som bankerne skal efterleve i forhold til at investere i bankaktier?
»I min bog er der sket en kraftig overreaktion. Der er noget, som løber helt af sporet i Estland, men det har siden medført nogle regler, som næsten er til skade for samfundet, fordi man overreagerer. Det er trist, at bankerne har fået den omkostning, for der er kun kunderne til at betale,« udtaler Jens Løgstrup.

Læs også: Kendt valueinvestor: Derfor vil vi ikke røre europæiske bankaktier

Læs også: Aktien er buldret i vejret: 'Den er efter min mening klart mere værd'