Henter kommentarer

Chefstrateg: Her er tre ting, der kan overraske positivt i 2023


Forbrugernes humør er presset i bund, erhvervslivets barometre er presset langt ned, der er pres på boligpriserne, og der har været klart faldende aktie- og obligationskurser i 2022 - Vi står midt i en masse pessimisme.

Sådan lyder det fra Jakob Vejlø, som er chefstrateg i Bankinvest, der er en kapitalforvalter med omkring 130 mia. kr. under forvaltning per juni 2022.

»I dette sorte humør er det også vigtigt at kigge på ikke bare what could go wrong - men også what could go right,« siger han.

Derfor har han fundet tre ting, han tror kan overraske positivt til næste år, som han præsenterer i Millionærklubben tirsdag.

Læs også: Nu koster diesel og benzin det samme – her er forklaringen

Hans første punkt er Kina.

»Jeg tror, at Kina kan blive en positiv vækst overraskelse til næste år,« siger han.

»Det er ret sandsynligt, at Kina kommer til at overraske markedet positiv. Kina er i den position, at deres inflaiton er meget mindre og de kan dermed føre en mere proaktiv finanspolitik.«

Næste og andet punkt er inflationen, der lige nu befinder sig på historisk høje 10,1 pct. i oktober.

»Langt de fleste prognoser peger på, at inflationen skal ned. Det er vi stort set alle enige om. Det er hastigheden, som inflationen vil gå ned med, der vil have betydning for centralbankerne og renterne. Der tror jeg kimen ligger til, at vi kan blive overrasket overm hvor hurtigt inflationen ligger til at falde i 2023,« forklarer han.

Læs også: Milliardforvalter om C25-selskab: De er ukronede konger

Og tredje punkt - det er nok mere håb eller spekulation, indleder Jakob Vejlø.

»Det er selvfølgelig krigen i Ukraine, som vi kan håbe på, at vi får - hvis ikke en egentlig fredsaftale  - så en våbenhvile,« sige han og fortsætter:

»Ifølge den amerikanske topgeneral, så har både Ukraine og Rusland mistet eller alvorligt såret omkring 100.000 soldater, og så er der også de civile og materielle omkostninger. På et tidspunkt kan prisen på denne krig blive for høj og tvinge parterne til forhandlingsbordet sammen med presset fra den øvrige omverden.«

Læs også: Nordnet om blødende aktie: Det her frygter investorerne

Det lyder jo alt sammen godt, men hvad er så sandsynligheden for, at det kommer til at ske?

Det forsøger Jakob Veljø at svare på:

»Det er svært at sætte sandsynlighed på. Det er derfor jeg tager fat i, hvad der kan overraske positivt. Det er ikke vores forventninger.«

»Overraske er et kerneord, men der ligger en sandsynlighed, der har en vis fylde.«

Bankinvest ligger lige nu undervægt i aktier.

Her kan du lytte til tirsdagens afsnit af Millionærklubben:

Læs også: Lille dansk aktie brager op efter to nyheder

Læs også: Trods stigning er forbrugertilliden stadig 'miserabel'