Henter kommentarer

Dansk børsdrama rammer spekulative hedgefonde i London og New York


 

 

En række af verdens prominente hedgefonde møder store tab på det danske aktiemarked i disse dage.

Demants overraskende storopkøb af aktier i rivalen GN Store Nord gør nemlig ondt på markedsdeltagere, der har satset på at tjene på faldende kurser i GN Store Nord.

Tal fra Finanstilsynet viser, hvordan flere store hedgefonde med hovedsæder i London og New York gradvist har øget positioner, der giver gevinst, hvis GN Store Nord-aktierne falder. Det sker gennem short selling af GN-aktier. Den manøvre vender vi tilbage til.

Læs også: GN Store Nord med ny storaktionær-melding

Efter meldingen om, at konkurrenten Demant - via holdingsselskabet Demant Invest - over to omgang har købt mindst 10 pct. af GN Store Nord er aktierne fløjet i vejret. Fredag formiddag stiger GN-aktierne omkring 5 pct. og var en overgang steget næsten 14 pct.

Den bevægelse gør nas, når man shorter aktier, da stigninger selv sagt repræsenterer tab for short-spekulanterne.

Ifølge Finanstilsynets registre er der tale om hedgefonde som Marshall Wace, der har omkring 420 mia. kr. under forvaltning og har kontorer i verdens største finanscentre. Andre navne på listen er Millenium Management Global Investment med 445 mia. kr. under forvaltning og AKO Capital, der blev stiftet af nordmanden Nicolai Tangen i 2005.

Læs også: Store prisfald: Særligt en slags bil får sænket prisen lige nu

Nicolai Tangen solgte i øvrigt AKO, da han blev udnævnt som øverste chef for Norges oliefond - den største investor i verden.

Euroinvestor har fulgt bevægelserne over den seneste uge, hvor hedgefonde er fortsat med at øge short selling i GN i et omfang, der betyder, at næsten 10 pct. af alle aktier i den danske koncern nu er shortet.

Kun Ambu er mere shortet end GN Store Nord.

Manøvren foretages ved short-positioner, der betyder, at spekulanterne låner store aktieposter fra langsigtede investorer. Disse aktier sælges i fri handel på markedet. Hvis kursen falder kan hedgefonde genkøbe aktierne til en lavere pris og herefter aflevere dem tilbage til de langsigtede investorer, der modtager en rente eller gebyr for udlånet.

Shortselling er i sin natur mere risikabelt end almindelig aktieinvestering, da aktier i teorien ikke har har et loft over en potentiel kursstigning. En aktie kan trods alt ikke falde til mindre end 0 kr. pr. stk.

Læs også. Børshus: Her kan Netcompany-aktien ligge om tre år

Se listen: Disse danske aktier er mest populære