Henter kommentarer

Dansk hedgefond shorter aktier – udnytter Danmarks forspring


Her ses St. Petri Capitals to chefporteføljeforvaltere, Jens Larsson (t.v.) og Michal Danielewics (t.h.) og Jens Larsson.
Her ses St. Petri Capitals to chefporteføljeforvaltere, Jens Larsson (t.v.) og Michal Danielewics (t.h.) og Jens Larsson.
Vis mere

Danmark er foregangsland inden for digitalisering. Det har man på et kontor i indre København set et stort potentiale i.

»Vi investerer i forandring, for forandring skaber massive investeringsmuligheder.«

Det forklarer chefporteføljeforvalter Michal Danielewicz i et interview med Euroinvestor. Han er medstifter af den danske hedgefond St. Petri Capital, der har 300 mio. kr. under forvaltning og som især fokuserer på europæiske aktier.

En hedgefond adskiller sig fra andre kapitalforvaltere ved, at en del af investeringsstrategien bygger på, at man også sætte penge på, at bestemte aktier falder i værdi.

»Nogle virksomheder er omstillingsparate og har penge og indsigt til at ændre sig. Andre virksomheder mangler de her ting og ender med at uddø,« uddyber Michal Danielewicz.

»Shorting (sats på kursfald, red.) er en vigtig del af St. Petri Capitals tilgang til aktiemarkederne, fordi den er med til at minimere markedsrisikoen,« forklarer Michal Danielewicz. Den del af kapitalforvalterens aktiestrategi vender vi tilbage til.

For at forstå den danske hedgefonds ageren, så begynder vi et andet sted. Tilbage i tiden. Til 1990erne, hvor kapitalforvalterens to stiftere – chefporteføljeforvalterne Michal Danielewicz og Jens Larsson – mødte hinanden. Det var på et tidspunkt, hvor Europa oplevede massive omvæltninger: Østblokken kollapsede, Berlinmuren faldt, og det europæiske samarbejde, som vi kender det i dag, så dagens lys, for blot at nævne nogle få.

»Vi var nødt til at forstå, hvilke konsekvenser forandringerne havde for de virksomhederne, som vi investerede i. Derfor blev vores udgangspunkt at tænke strukturelt og tematisk. Det handler i bund og grund om at forstå den forandring, der driver vores aktiepositioner,« forklarer Michal Danielewicz.

For de to chefporteføljeforvaltere – Michal Danielewicz og Jens Larsson – betød det et afgørende fokus på strukturelle forandringer, det vil sige noget, som ændrer verden for bestandigt i modsætningen til eksempelvis cykliske ændringer.

Her ses St. Petri Capitals to chefporteføljeforvaltere, Jens Larsson (t.v.) og Michal Danielewics (t.h.) og Jens Larsson. Vis mere

»En af de strukturelle forandringer er teknologirevolutionen og digitaliseringen af samfund. Noget, hvor Danmark har været foregangsland. Fordi Danmark har været foregangsland, har vi kunnet opleve ændringerne på nært hold,« forklarer Michal Danielewicz.

Ideen kan lyde simpel: Sats på de strukturelle vindere og short de selskaber, der ikke formår at omstille sig.

Da PostDanmark blev til PostNord, fulgte man eksempelvis spændt med i Sankt Peders Stræde i hjertet af København, hvor den syv mand store kapitalforvalter holder til. Her så man, hvordan fremkomsten af den digitale brevkasse e-Boks og digitaliseringen udfordrede det engang så hæderkronet danske postvæsen. Da Danmark som sagt er foregangsland, når det kommer til digitalisering, blev udviklingen særlig interessant for den danske hedgefond.

»Fordi vi er foregangsland, så begyndte vi at se på børsnoterede posthuse ude i Europa, hvor investorer ikke har forstået, hvor kraftig digitaliseringsprocessen er, og hvor det ikke er indregnet i priserne. Da vi havde udset os nogle bestemte, begyndte vi at shorte dem,« udtaler Michal Danielewiczog fortsætte:

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Fokusset på konsekvenserne af digitalisering betegner man hos kapitalforvalteren som ‘Digital platform dominance’. Det udgør samtidig et tematisk sats, der dog blot er et af flere investeringstemaer hos St. Petri Capital.

Mens den danske digitalisering førte til et strukturelt sats på aktienedturen blandt visse europæiske posthuse, så førte det på sin vis også til, at den danske hedgefond valgte at shorte den tyske betalingsgigant Wirecard i juni 2018. På det tidspunkt var Wirecard ellers et tysk erhvervseventyr, der buldrede derudaf. Men der var noget, der ikke stemte, forklarer Michal Danielewicz.

Wirecard præsterede gang på gang at slå analytikernes forventninger. Men selskabets topchef, Markus Braun, virkede lidt for visionær i forhold til ting, som vi i Skandinavien havde kendt til i flere år, forklarer Michal Danielewicz.

St. Petri Capital undrede sig samtidig i stigende grad over flere af de opkøb, som Wirecard foretog og de meldinger, som Wirecard kom med.

Det er noget, som kapitalforvalterens anden chefporteføljeforvalter, Jens Larsson, tidligere har belyst over for Finans, der første gang omtalte historien.

Wirecard brystede sig af samarbejder med Alibaba Pay og Apple Pay, men i St. Petri Capitals øjne var der blot tale om helt almindelige betalingsaftaler via selskabernes platform.

Læs også: Dansker var verdens bedste porteføljeforvalter – nu skraber han bunden

»Han (Markus Braun, red.) fik det til at lyde som om, at de lavede forskning og løsninger sammen. Det vidste jeg, slet ikke passede, men det var sådan, folk opfattede det,« har Jens Larsson forklaret til Finans.

Shortingen af Wirecard var ifølge Michal Danielewicz et turbulent forløb, for selv om den danske hedgefond blev mere og mere sikker i sin sag – og der kom flere og flere røde flag i Wirecard-investeringscasen – fortsatte Wirecard-aktien opad i lange perioder. Det var en energikrævende proces, for den danske hedgefond var nødt til at fokusere på kursstigningen af hensyn til sin risikostyring.

På et tidspunkt begyndte Financial Times imidlertid at stille spørgsmål ved tallene hos det tyske børseventyr. Den 17. juni 2020 – to år efter at St. Petri Capital begyndte at shorte Wirecard – kollapsede Wirecard-aktien. Aktien faldt fra cirka 104 euro til 39 euro på en enkel dag. I dag handles Wirecard-aktien til 0,60 euro.

Shortingen af Wirecard sikrede den danske kapitalforvalter flere millioner i gevinst og bidrog til, at den danske hedgefond landede et afkast på 98 pct. i 2020. Du kan læse mere om den danske kapitalforvalters tilgang til markedet her.

Læs også: Dansk hedgefond tror på stigende inflation: Her har de købt op

Læs også: Kendt valueinvestor: Det her bør alle investorer fokusere på