Henter kommentarer

Dansk hedgefond tror på stigende inflation: Her har de købt op


Det, som vi i årevis har kendt som vinder-aktierne, kan ende bagerst i feltet, hvis den danske hedgefond St. Petri Capital får ret i sin mistanke.

Den danske kapitalforvalter ser et scenarie for sig, hvor stigende inflation og stigende renter kan vende op og ned på, hvilke aktier der er værd at satse på. Det fortæller Michal Danielewicz, der er chefporteføljeforvalter og medstifter af St. Petri Capital, i et interview med Euroinvestor.

»Vi tror på, at inflationen er på vej tilbage,« udtaler Michal Danielewicz med henvisning til det fænomen, hvor priserne stiger i samfundet bredt set.

Mange aktier er prisfastsat på baggrund af meget, meget lave renter. Investorer er lige nu villige til at betale 40-60 gange indtjeningen, fordi de får negative renter i banken. Men i det øjeblik, hvor inflationen og renterne begynder at stige, så er de aktier meget udsatte, fordi folk har prisset en høj prisfastsættelse i dem, udtaler Michal Danielewicz

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Det er et emne, som kapitalforvalteren, der har mere end 300 mio. kr. under forvaltning, har holdt øje med i noget tid. Det skyldes ikke mindst, at kapitalforvalterens udgangspunkt fokuserer på strukturelle forandringer. St Petri Capital har en portefølje på typisk 50-60 selskaber, og er allerede begyndt at se på, hvordan en eventuel stigende inflation - og med den stigende renter - vil påvirke deres investeringer. Chefporteføljeforvalteren forklarer det blandt andet med, at inflation ikke er noget, der opstår lineært, men noget som pludselig stiger.

For ham at se er der en fest på aktiemarkederne, der har gjort prisfastsættelser nogle steder overanstrengt. Det tager St. Petri Capital højde for via sin risikostyring.

»Vi vil altid gerne være super fleksible i vores positioner og tæt på udgangsdøren, så vi kan forlade festen, hvis vi synes, at der er ved at blive skruet ned for musikken. Vi danser alle sammen på tynd is. Men hvad nu, hvis vi en dag får inflation på 3-5 pct. Det er ikke noget, der kommer liniært, men noget, som spiker,« udtaler Michal Danielewicz.

Her ses St. Petri Capitals to chefporteføljeforvaltere, Jens Larsson (t.v.) og Michal Danielewics (t.h.) og Jens Larsson. Vis mere

»Hvis vi har ret i, at inflationen er på vej tilbage, så vil vi se et skifte i markedet fra de meget højt prissatte vækstaktier og over mod value-aktier,« udtaler Michal Danielewicz.

Det var et synspunkt, som Michal Danielewiczs partner, Jens Larsson, gav udtryk for, da han i et interview med Finans tidligere i år udtrykte en bekymring i forbindelse med konsekvenserne af hårdtpressede forsyningskæder og tårnhøje fragtpriser.

»Vi har et selskab inden for online møbelhandel, som nævner, at det bliver nødt til at sætte priserne op på grund af stigende priser på fragt og materialer. Vi er bange for, at det bliver ramt, at det ikke kan nå at justere priserne, og at dets marginaler derfor falder,« udtalte Jens Larsson, der er medstifter og chefporteføljeforvalter hos kapitalforvalteren, til Finans i slutningen af marts.

Over for Euroinvestor forklarer Michal Danielewicz, at visse virksomheder er langt bedre rustede end andre, når priserne i samfundet stiger og stiger.

I et forsimplet scenarie, hvor inflationen er på 5-6 pct., så har en virksomhed, der eksempelvis ejer en grusgrav, lettere ved at hæve priserne, fordi dens omkostninger er forholdsvis faste, forklarer Michal Danielewicz med henvisning til, at virksomheden skal stadig blot skal grave grus op af jorden.

Læs også: Dansk kapitalforvalter har udset sig 3 mulige aktieguldfugle

 

Men i et andet tænkt scenarie vil et byggemarked opleve, at det skal kunne sende regningen for dyrere tømmer - som byggemarkedet selv har købt - videre til kunderne i butikken. Hvis der er 5 andre byggemarkeder i nærheden, så vil byggemarkedet være sværere stillet end virksomheden med grusgraven, forklarer chefporteføljeforvalteren.

Det betyder også, at kapitalfonden har investeret i selskaber, der ejer blandt andet skove og miner, fortæller Michal Danielewicz.

»Vi har lavet et ret stort skifte sidste år mod råvarer-selskaber, der selv ejer det materiale, som bearbejdes - uanset om det er papir, jord, zink eller andet,« udtaler han.

Du kan læse mere om tre af de aktier, som St. Petri Capital satser på her, eller læse mere om St. Petri Capitals tilgang til markedet her.

Læs også: Kendt valueinvestor: Det her bør alle investorer fokusere på

Læs også: Dansker var verdens bedste porteføljeforvalter – nu skraber han bunden