Henter kommentarer

Dansk kapitalforvalter: Vi står over for et skifte


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Vi står over for et skifte på aktiemarkedet, for investorerne kommer fremadrettet til at fokusere på en række nye elementer.

Det forudser den danske kapitalforvalter Formueplejes aktiechef Otto Friedrichsen i en kommentar mandag. Det sker med henvisning til, at vi er på vej ind i en regnskabssæson.

»Forventningen er fortsat, at regnskaberne vil vise, at stærke vækstrater skaber gunstige driftsforhold for virksomhederne. Til gengæld vil investorernes fokus skifte væk fra de forventede gode resultater til at handle mere om, hvad virksomhederne siger om følgende tre forhold: Omkostninger (inflation), forsyningskæder og logistik (udbud) og salgsforventninger (efterspørgsel),« forklarer han i et skriv mandag.

Læs også: Nordnet: Private investorer er ikke forberedt på det, der er på vej

Skiftet og forventningerne til regnskaberne skal ses i lyset af, at en række elementer i løbet af den seneste tid har optaget investorerne. »Det er alt lige fra gældssituationen i kinesiske ejendomsudviklere med særlig fokus på Evergrande, den globale vækstopbremsning fra nogle ret høje vækstniveauer efter covid-19 til centralbankernes udmeldinger om mulige pengepolitiske stramninger, rentestigninger, kraftigt stigende energipriser og gældsloftet i USA. Alle disse ting har spillet ind på de daglige bevægelser i aktiemarkedet, hvor vi har kraftige udsving fra dag til dag og enkelte dage også udsving i begge retninger inden for samme handelsdag.«

Regnskabsballet bliver i denne uge åbnet af de amerikanske banker JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo. Goldman Sachs runder ugen af på fredag med sit kvartalsregnskab.

Anden uge af regnskabssæsonen bliver mere stille, men dog med aflæggelser fra toneangivende selskaber som Netflix, Tesla, Anthem og Johnson & Johnson.

Det store regnskabsbrag finder dog sted i uge 3, hvor menuen står på Microsoft, Facebook, Alphabet (Google), Mastercard, Apple og Amazon.

»I lang tid har mange virksomheders og aktionærers primære fokus handlet om vækstrater, investeringsaktivitet og aktietilbagekøb, men nu står vi foran et skifte. Derfor er det i denne regnskabssæson, de tre forhold, som blev nævnt indledningsvist, der vil løbe med opmærksomheden: Omkostninger (inflation), forsyningskæder og logistik (udbud) og salgsforventninger (efterspørgsel).« lyder det fra Otto Friedrichsen.

Han understreger dog, at det vigtigste på længere sigt fortsat, hvordan virksomhederne formår at administrere den kapital, som aktionærerne stiller til rådighed, herunder naturligvis virksomhedernes forventninger til den fremtidige indtjening.

Prøv kræfter med aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Forudsigelse: Sådan kan det gå danske aktier resten af året

Læs også: Forudser stort skifte i markedet: Dette kan blive de nye vinderaktier