Henter kommentarer

Forudser stort skifte i markedet: Dette kan blive de nye vinderaktier


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Vi kan være på vej mod et stort skifte i aktiemarkedet. Sådan lyder vurderingen fra den danske hedgefond St. Petri Capital.

»Der er tegn i sol, måne og stjerner til, at renterne stiger, hvilket vil udløse et stort skifte i markedet – en sektorrotation – over i vores tematiske value-orienterede aktier,« fortæller Michal Danielewicz, der er chefporteføljeforvalter og medstifter af den danske kapitalforvalter. Han har tidligere fremhævet tre aktier, som St. Petri ser et potentiale i. Det drejer sig om Stora Enso, Boliden og Lenzing. Dem kan du læse mere om her.

Læs også: Danske aktier har fået tæsk

Nogle af aktiemarkedets helt store vindere kan med andre ord være kan være på vej ind i børsstormvejr, hvis udviklingen bliver, som St. Petri Capital tror på. Hvornår skiftet kan ske vender vi tilbage til.

»Hvis inflationen forbliver høj – som den er nu – uden at eksplodere, så skal renterne korrigere op ad. Det vil ramme dyrt prisfastsatte teknologiaktier og ejendomsaktier,« forklarer han med henvisning til, at kapitalforvalterens største shortposition er imod ejendomme og teknologiaktier.

Læs også: Ser kurspotentiale for sig – det mener analytikerne om Boliden-aktien

Dermed kan St. Petri også sætte ekstra turbo på afkastet i et scenarie, hvor valueaktier ikke bare klarer sig relativt bedre, men hvor teknologiaktierne ligefrem falder, så vil hedgefonden nemlig også få et positivt bidrag til afkastet ad den vej. Ved en shortposition tjener spekulanten nemlig penge på faldende kurser.

Kapitalforvalteren, der har mere end 320 mio. kr. under forvaltning, fokuserer på strukturelle forandringer. Stigende renter vil ændre på, hvilke aktier, der fremover kommer til at spurte hurtigst frem, forudser St. Petri Capital. Kapitalforvalteren har derfor sin største eksponering inden for sektoren 'Materialer' med omkring 25 pct. af porteføljen.

Læs også: Dansk hedgefond shorter aktier – udnytter Danmarks forspring

»Vores overbevisning er, at inflationen forbliver relativ høj, og at den vil vare længere tid, end markedet regner med,« forklarer porteføljeforvalter Michal Danielewicz med henvisning til det fænomen, hvor priserne stiger bredt set i samfundet.

Den strategi sikrede kapitalforvalteren en rigtig god start på 2021, mens andet og tredje kvartal har været noget mere udfordrende. Renterne er faldet tilbage, mens inflationen omvendt er forblevet høj. Der er med andre ord sket en afkobling imellem de to nøgletal. Det har ikke desto mindre slået noget af luften ud af value- og råvareaktierne – også dem, som St. Petri Capital satser på.

Læs også: Dansk kapitalforvalter har udset sig 3 mulige aktieguldfugle

Noget tyder dog på, at vi vil se en gentagelse af forårets vilde optur i value- og råvareaktier, vurderer Michal Danielewicz. Han ser en del inflation i pipelinen de næste 6-9 måneder på grund af en forsinket efterspørgsel. Vinderne bliver en lang række basisindustrier, der vil blive drevet frem af den grønne omstilling og infrastrukturinvesteringer.

»Jeg tror, at vi i fjerde kvartal i år kan se en rotation ud af de dyrt prisfastsatte teknologi- og ejendomsaktier, som folk indtil nu har syntes er så fantastiske,« udtaler Michal Danielewicz.

Læs også: Aktien kan fortsætte videre op - det mener analytikerne om Lenzing

»Jeg tror, at folk vil skifte over til de basisindustrier inden for papir og kobber, som vi synes er interessante. Det er industrier, som understøtter den grønne omstilling, og det er aktier, som vi synes, er enormt billige lige nu,« fortsætter han.

Det er dele af aktiemarkedet, som St. Petri Capital tror langsigtet på. De sidste to-tre årtier har teknologiaktierne bredt set spurtet fra andre dele af aktiemarkedet. Noget lignende vil imidlertid ske for råvareaktier, der er eksponeret mod den grønne omstilling, lyder det fra St. Petri Capital.

Michal Danielewicz har tidligere formuleret det strukturelle skiftet således:

»Vi kommer til at se et enormt skift i markedet væk fra tech-aktierne og investeringer i it-infrastruktur de kommende år. Mange tech-aktier vil stadig være ret attraktive, men pengene vil relativt strømme kraftigere ind i andre aktier. Der vil komme massive investeringer i den fysiske infrastruktur, hvis vi skal nå de grønne klimamål i 2050. Vi har udset os nogle råvareaktier, der er godt eksponeret mod sådan et skifte.«

Det gælder som sagt selskaber, der opererer inden for papir og træ samt kobberproduktion. I en verden, hvor priserne samtidig stiger mere, end vi er vant til, vil selskaber, der ejer råvaren til den grønne omstilling, være godt positioneret til at kunne konkurrere på priserne, lyder argumentet fra Michal Danielewicz.

Læs også: Analytikerne tror Stora Enso-aktien skal stige 27 pct.

St. Petri Capital blev i 2020 kåret til den bedst perfomende hedgefond i Danmark. I år er kapitalforvalteren oppe med 3 pct. i år. Hedgefonde, der er kendetegnet ved, at de kan gøre brug af shorting, arbejder derfor heller ikke typisk med benchmark som andre kapitalforvaltere på grund af deres investeringstilgang.

»Vores formål er ikke at optimere afkastet mest muligt, men at bevare formuen. Vores målsætning er at levere et afkast på 8-10 pct. i gennemsnit om året med en risikoprofil, der er lavere end det generelle aktiemarked,« udtaler Michael Danielewicz og tilføjer:

»Vi ligger lidt under nu, men der er tale om et gennemsnit, og sidste år lå vi med et afkast på 98,2. pct.«

Et af nøgleordene i St. Petri Capitals investeringsstrategi er ‘forandring’. Det er et begreb, som er helt central for den danske kapitalforvalter. Du kan læse mere om St. Petri Capitals tilgang til markedet her.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Dansk hedgefond tror på stigende inflation: Her har de købt op

Læs også: Kom tættere på den danske hedgefond St. Petri Capital