Henter kommentarer

Nordnet: Private investorer er ikke forberedt på det, der er på vej


Private investorer risikerer at blive fanget på det forkerte ben.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen med henvisning til udviklingen i renterne. Renterne er vigtige for aktierne, men den del vender vi lige tilbage til.

»Markedsrenterne er steget lidt, men de kommer til at stige mere endnu. Investorerne er ikke tilstrækkeligt godt forberedte på stigende renter og slet ikke positioneret til det,« lyder advarslen fra Per Hansen.

Forventningen er, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i december meddelelser, at de begynder på den såkaldte »tapering« (neddrosling af deres obligationsopkøb). Investorerne kan samtidig forvente den første renteforhøjelse fra Federal Reserve i 2022. Rentestigninger kan få stor betydning for aktierne på grund af den måde, som de prisfastsættes på.

Stigende renter især vil ramme de dyrt prisfastsatte aktier, dvs. dem, hvor investorerne tror, at selskaberne vil komme til at tjene mange penge ude i fremtiden. Det skyldes, at stigende renter betyder, at selskabernes pengestrømme ude i fremtiden er mindre værd i nutidskroner. Det kan eksempelvis ramme visse teknologiaktier og grønne aktier.

Læs også: Forudser stort skifte i markedet: Dette kan blive de nye vinderaktier

»De private investorer er stærkt overinvesteret i vækstaktier og i »grøn omstilling«. Fællesnævneren er en ekstrem prisfastsættelse, som er langt mere rentefølsom end den gennemsnitlige investorer er klar over. Udvalgte danske selskaber har set deres aktiekurser blive påvirket af korrektionen, som kan være et forvarsel om at indtjeningsmultiple kan have toppet.«

»Et eksempel herpå er selskaber som blandt andet Demant, som selv om de har leveret flere opjusteringer, alligevel er faldet mere end 30 % fra toppen på blot få måneder. Andre selskaber som også har oplevet en kursmæssig rutsjetur i samme »kategori« er blandt andet Simcorp, Ørsted, Vestas, Netcompany etc. Et selskab som Chr. Hansen, som vækstmæssigt har skuffet de senest år er faldet med 10 % den seneste måned. Hvis ikke væksten får comeback meget snart (selskabet aflægger kvartalsregnskab i denne uge), er aktien fortsat sårbar. «

»Stigende renter vil resultere i en stejling af rentekurven. FED hæver formentlig i 2022, men det betyder ikke, at markedsrenterne ikke kan stige en del de kommende 6-12 måneder forud. 2 pct. for en tiårig amerikansk statsobligation er meget realistisk, og vil kunne mærkes på aktiemarkedet.«

Læs også: Forudsigelse: Sådan kan det gå danske aktier resten af året

»I Europa har ECB ikke travlt med at hæve de korte og »politisk« bestemte« renter. Det giver også her en stejling af rentekurven. «

Han ser samtidig i kurspotentiale i bankaktier, der har haltet efter det brede marked siden Finanskrisen i 2008.

»Mulighederne for en relativ outperformance har formentlig ikke været bedre i mange år. Kombinationen af stigende renter og stejlere rentekurve, et vist omkostningspres og en generel lav prisfastsættelse er en god cocktail,« forklarer han.

For ham at se så gemmer der sig også et potentiale i value-aktier, som han betegner som billige, mens vækstaktier er ekstremt dyre. Value-aktier dækker over aktier, der er billig i forhold til de fundamentale værdier i det bagvedliggende selskab, men også sammenlignet med det øvrige marked. Vækstaktier dækker over aktier i selskab, der forventes at skabe stor indtjening i fremtiden. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Svær start for Tvedes nye fond

»Vækstaktierne er i en række henseender steget langt mere end indtjeningen har kunne begrunde. Det er den udvikling, som formentlig vender eller er på vej til at vende. Det er ikke alle vækstselskaber, som bliver presset. For at undgå det, kræver det, at vækstcasen er god, intakt og at selskabet leverer på konsensus, og det, som de stiller investorerne i udsigt. Hvis ikke kan kursudviklingen blive sårbar. «

Han understreger, at ingen kan sige med sikkerhed, hvornår investorerne skifter vækstaktier ud med value-aktier.

»Det sker som en glidende proces, som ikke kan aflæses i en manual. Derfor kan ingen – inklusive jeg selv – med sikkerhed sige, at det sker nu eller om 1-2 måneder. Jeg tror dog, at processen er i gang. De kommende år byder efter min mening på mindre vækstaktie-eufori, lavere afkast, flere udsving og mon ikke vi inden for det kommende år eller 2 får os en større risikopåmindelse,« lyder det fra Per Hansen.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Velkommen til 1970erne – en guide til at undgå fattiggården

Læs også: Renterne brager i vejret – og det kan blive endnu værre