Henter kommentarer

Danske aktier får tæsk – investeringsøkonom fremhæver mulige årsager


 

Havde man gået og håbet, at den trælse stemning på det danske aktiemarked ville forsvinde ved overgangen til oktober måned, så blev man slemt skuffet mandag. 

Her blev de danske aktier i C25-indekset nemlig sendt ned med 2,04 pct. Dermed er indekset nede med lidt over 4 pct. i år. 

I en kommentar, peger investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, peger på en række forskellige årsager til, at de danske aktier er blevet sendt godt og grundigt ned i år. 

Dels påpeger han, at mange af de danske aktier har været højt prisfastsat og at det har gjort dem »sårbare« i en tid, hvor de stigende renter skaber fokus på prisfastsættelsen. Dernæst fremhæver han, at netop de stigende renter har haft en stor: 

»Stigende renter er en kæmpe faktor bag ved den modvind, som totalt har vendt udviklingen efter finanskrisen og frem til starten af 2021 på hovedet. Højere renter giver både lavere multipler og samtidig skaber det alternativer til aktier, som under en meget lang periode ikke var der. TINA (There is no alternative) er helt væk. Nu er der masser af alternativer til aktier,« påpeger Per Hansen. 

Læs også: Sydbank ser dyr prisfastsættelse: 'Aktieinvestorerne slider med at forstå budskabet'

Derudover peger Per Hansen på, at nogle selskaber generelt er blevet sendt ned, som et følge af skuffende resultater. Og det kan få en stor effekt, mener økonomen, eftersom de danske selskaber har været kendt som kvalitetsselskaber, der har leveret godt: 

»De gode resultater har gjort aktierne eftertragtede og betydet, at udenlandske investorer har haft en stor positiv præference for dem. Det gælder stadig i et vist omfang for selskaber, som leverer ekstremt gode resultater, som det har været tilfældet for Novo Nordisk, Demant og Pandora,« skriver Per Hansen og tilføjer: 

»For resten er det mere så som så. Selskaber har leveret skuffende, får med grovfilen, og er halveret fra toppen eller endnu mere.«

Læs også: Jyske Bank ser potentiale for 'højere kurs' i industriselskab efter opkøbsrygter

Nogle af de selskaber, der er gået mest tilbage på det seneste er Ørsted og Vestas, som blandt andet har været ramt af de stigende renter. 

Per Hansen påpeger dog, at det godt kan være muligt for de danske selskaber at genvinde investorernes gunst. Afstanden mellem succes og fiasko på aktiemarkedet er nemlig kort og hårfin, påpeger han: 

»Selskaberne skal lægge sig i selen og få retableret deres vækst og indtjeningsevne. Så skal investorerne nok finde og vende tilbage. Indtil det sker, kan aktier blive i et limbo med fokus på nærlyset og udsigterne de kommende måneder,« lyder det fra Per Hansen. 

Læs også: Spår kursfest forude: 'Gode grunde til at du skal begynde at købe op nu'

Læs også: 'De syv store' har ikke været så billige i seks år