Henter kommentarer

Det er 'dagens ubetinget vigtigste nøgletal' – sådan ser forventningerne ud


Investorerne kan nok en gang se frem til en spændende fredag eftermiddag. 

Her lander der nemlig tal for den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmåler, det amerikanske PCE-tal for marts måned.

Hos Nordea kalder man det »dagens ubetinget vigtigste nøgletal«.

Investorerne vil blandt andet holde nøje øje med dagens inflationstal, da den anden inflationsmåler i USA – CPI-tallene – i marts viste en accelererende inflation og landede højere end ventet. CPI-kerneinflationen var på vej mod 4,5 pct. om et år, hvis stigningstakterne fortsatte. 

»Det er alt for højt, og det må få flere direktører i den amerikanske forbundsbank (Fed) til at bide negle,« lyder det fra Sydbank i en kommentar. 

Spændingen er altså skruet godt op forud for dagens PCE-tal, hvor der på forhånd er ventet, at den samlede PCE-inflation vil være steget til 2,6 pct. i marts fra tidligere 2,5 pct. i februar. Til gengæld ventes PCE-kerneinflationen at være faldet til 2,6 pct. fra 2,8 pct.

Læs også: Nye tal: Verdens største økonomi overrasker

Torsdag kom der PCE-inflationstal for første kvartal som var højere end ventet i USA. Kombineret med en lavere end ventet BNP-vækst i første kvartal, var det med til at sende aktierne ned, og renterne op. Og derfor tror Sydbank, at der skal meget til, før markedsrenterne fortsætter op: 

»Men efter gårsdagens kvartalsvise PCE-tal, så vurderer vi, at markedsforventningerne har flyttet sig en spids op. Derfor vil det nok kræve en decideret stigning i kerneinflationen, hvis renterne skal stige yderligere,« lyder det i en kommentar. 

Banken vurderer dog, at en stærkere kerneinflation kan vise, at det underliggende inflationsmomentum kan fortsætte. 

»Det bør bekymre Fed-direktørerne, og vi venter derfor heller ikke en rentenedsættelse på denne side af sommerferien,« lyder det fra Sydbank i en kommentar. 

Investorer og økonomer har gennem det seneste års tid nøje fulgt udviklingen i inflationen og økonomien, da man afventer, hvornår den amerikanske centralbank vil sænke renten. Håbet er, at de højere renter er ved at have fået bugt med inflationen, uden at slå bunden ud af økonomien. Dagens inflationstal bliver derfor det nyeste datapunkt i den kalkule.

Læs også: Vigtigt tal i vente: Kan slukke drømmen om rentenedsættelser

Læs også: Strateg om friske tal: »Dette scenario er det værste for aktierne«