Henter kommentarer

Ekspert slår alarm: Nyt forslag kan være en bombe under det danske samfund


Et nyt forslag kan få enorme konsekvenser for det danske samfund, hvis det bliver virkelighed.

Så dyster er meldingen fra professor i selskabs- og kapitalmarkedsret fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet Jesper Lau Hansen, ifølge K-News.dk.

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.

Det drejer sig om et nyt aktiedirektiv fra EU, der skal strømline reglerne for brugen af flerstemmeaktier i EU. Det handler om, hvorvidt et selskabs ejere kan bevare kontrollen over virksomheden, når selskabet bliver børsnoteret. 

Læs også: En række af Wall Streets klogeste hoveder har talt: Her skal aktiemarkedet hen i 2024

»I værste fald kan det betyde, at vi skal afskaffe vores A- og B-aktier. Og så er det slut med fondsejerskab i Danmark. Forhåbentlig kan de, der er her allerede, få lov at fortsætte, men vi får ikke en ny Novo eller Carlsberg, så det vil på sigt skade vores erhvervsliv helt enormt,« forklarer kan.

Forslaget spås at volde så stor skade, fordi det kan ramme små og mellemstore virksomheder - dem, der kan blive rigtig store. Derfor beskrives forslaget også som en bombe under det danske samfund. Det nye forslag vil nemlig medføre en regulering af virksomhederne, når de er blevet børsnoteret, så brugen af  flerstemmeaktier vil blive ubrugelig, hvilket gør det mindre attraktiv at børsnotere selskabet.

Læs også: Kampen spidser til: Fedmemiddel fra Novo-konkurrent rammer apotekerne i USA

Hvad er A- og B aktier egentlig?
A- og B-aktier er forskellige aktier udstedt af samme selskab. Aktierne har forskellige priser og giver forskellige stemmerettighed på generalforsamlingen. A- og B-aktier har i årevis været en måde for danske fondsejede selskaber at bevare kontrollen over virksomheden på. Selskabets ejere har kunnet fastholde kontrollen via A-aktier, der har mere stemmevægt på generalforsamingen, mens selskabet har kunnet rejse ny kapital via B-aktierne. Det er kun i visse lande - som Danmark - at man bruger A- og B-aktier.

Læs også: Børshus: Køb disse 10 aktier i december til næste års optur

Læs også: Investor bekymrer sig for dansk folkeaktie: 'Det er det rene gift'