Henter kommentarer

Formueforvalter: Det er vigtigt, at du husker det her nu


Der er al mulig god grund til at se nærmere på din liste over aktier, som du gerne vil købe.

Det er budskabet fra kapitalforvalteren Skagen Fondenes administrerende direktør i Danmark, Søren Risager Rasmussen. Det er nemlig typisk i krisetider, at vi gør vores bedste langsigtede køb.

»Hvis alle var rationelle mennesker, var det lige præcis nu, at vi ville købe aktier,« lyder det fra Søren Risager Rasmussen i en kommentar.

Læs også: Køber op i kendt aktie – 'billigere end nogensinde'

»Vi købte jo masser af aktier for bare et år siden. For et år siden var aktiemarkedet steget 80-90 pct. fra bunden i marts 2020, og på det tidspunkt stod investorerne i kø for at købe aktier. Jo mere aktierne steg, desto flere ville købe. Nu er aktierne væsentligt billigere, og nu er køberne væk. Det er meget irrationelt,« uddyber han.

En del af forklaringen er ifølge ham, at aktiemarkedet er fremadskuende, og at aktiemarkedet allerede har indregnet konsekvenserne af krisen. Med til historien hører, at aktiemarkederne historisk set falder for meget under kriser, bemærker han.

Læs også: Danske Bank advarer investorer: De næste uger bliver svære

»Kriser kommer og går. Og når krisen er væk igen, er aktiekurserne steget til de gamle niveauer – og måske endda yderligere! Og så er det helt utroligt ærgerligt, at man har holdt sig fra at købe, mens kurserne var lave,« lyder det fra Søren Risager Rasmussen.

Det er desværre også typisk i kriser, at vi gør vores værste aktiesalg, forklarer han.

Det bliver ikke meget bedre, når man dykker ned i, hvordan danske investorer handler aktiefonde i krisetider. Skagen Fondene har analyseret tal om danskernes køb af aktiefonde siden 1999. Danskerne køber konsekvent på toppen i aktiemarkedet, lyder den nedslående konklusion fra kapitalforvalteren.

Læs også: Jyske Bank efter 'rædselsfuldt år': 3 ting bliver afgørende i 2023

Fra 1999 til september 2022 har danskere nettokøbt aktiefonde for 206 mia. kr. Her er hele 156 mia. kr. købt på toppen, viser Skagen Fondenes tal.

Analysen viser ifølge ham også, at danskerne for alvor køber løs, når aktiemarkedet er steget med mindst 50 pct.

Stigende aktiekurser øger købelysten, bemærker man hos formueforvalteren. Der er bare et problem:

»Denne adfærd har enorme negative konsekvenser for det langsigtede aktieafkast,« forklarer Søren Risager Rasmussen, der fortsætter:

»Ingen ved, hvor bunden er. Men har man langsigtede penge, som skal ind i aktiemarkedet, er det væsentligt billigere at købe lige nu, end det var at købe for et år siden. Så herfra skal lyde: Invester dine penge, men del gerne beløbet op i portioner, så der kan købes op over en periode.«

Hans klare nytårsråd er derfor at turde købe, når der er krise. Det er med hans ord bedst for dit langsigtede afkast.