Henter kommentarer

| Opdateret

Frygt forud for i dag sender rystelser gennem aktierne


Den nye coronavariant og det kommende topmøde i den amerikanske centralbank sender rystelser igennem aktiemarkederne.

Det vurderer Nordeas analytiker Philip Maldia Madsen i en kommentar tirsdag morgen. Det sker forud for det pengepolitiske FOMC-møde i den amerikanske centralbank onsdag. 'FOMC' står for »Federal Open Market Committee« og er centralbankens styrende udvalg.

Læs også: 3 aktier til 2022: 'Det er en meget veldrevet maskine'

»Der er øgede risikoaversion og usikkerhed på de finansielle markeder. Omikronvarianten er stadigvæk den toneangivende faktor på de finansielle markeder, men det er særligt FOMC-mødet på onsdag som skaber uro,« lyder det fra Philip Maldia Madsen, der uddyber:

»Aktier falder forud for Fed. I går (mandag, red.) lukkede alle de ledende indeks i Europa med fald, da investorerne tog bestik af udsigten til en markant strammere pengepolitik fra Fed på onsdag samt de fornyede restriktioners indflydelse på den økonomiske vækst.«

Læs også: Ser stort potentiale i 'glemt' biotek-aktie

Federal Reserve - også blot kaldet Fed - ventes at signalere, at man vil optrappe udfasningen af opkøbsprogrammet, så nedtrapningen allerede er færdig til midt-marts. Forventningen er ifølge Nordea, at Fed ville lægge op til »en markant stejlere rentebane«, hvilket vil pege på to renteforhøjelser til næste år. Rentestigninger rammer det brede aktiemarked, men nogle selskaber er markant mere udsat end andre. Det gælder eksempelvis dyre vækstaktier.

Mandag faldt det brede STOXX Europe 600-indeks 0,4 pct, mens det britiske FTSE 100-indeks faldt 0,8 pct. Det amerikanske aktiemarked var også præget af coronabekymringer, men det var ifølge Nordea »i højere grad det kommende FOMC-møde som skabte frygt«.

Læs også: 'Jeg ville ikke købe. De selskaber har været en ulykke, som stadig er i gang'

Det forklarer hvorfor de mere defensive ejendom- og forsyningsaktier var blandt de klare vindere mandag, mens den konjunkturfølsomme energisektor og rentefølsom teknologisektoren som fik tæsk, lyder vurderingen.

»Rotationen er tydelig, når vi sammenholder Dow Jones Utillity Average indeksets stigningen på 1,2 pct. med Nasdaq 100 indeksets fald på over 1,5 pct.. Henover natten er den sure stemning fortsat i Fjernøsten,« lyder det fra analytikeren.

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske - det tror han venter os nu

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2022: 'Aktien handler med en stor rabat'