Henter kommentarer

'Jeg ville ikke købe. De selskaber har været en ulykke, som stadig er i gang'


Investorer skal tænke sig godt om, inden de samler op i de mange teknologiaktier, der er raslet ned den seneste tid.

Det påpeger Danske Banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen over for Børsen. Han taler især om selskaber, der er blevet sendt i vejret på børsen på forventningen om stor indtjening i fremtiden. Det teknologitunge amerikanske Nasdaq-indeks er steget 20 pct. i år, men stigningen i indekset er drevet af få, store selskaber, der er steget i kurs. Længere nede i indeksets rækker har stribevis af  kursraketter vendt næsen nedad. Og det er angiveligt for tidligt at samle op i aktierne, lyder det.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske - det tror han venter os nu

»Jeg ville ikke købe. De selskaber har været en ulykke, som stadig er i gang. Lige nu bliver de udstillet, fordi renten stiger. Mit bedste råd til investorer lige nu vil være at tænke mere kapitalbevarelse frem for at gå efter det høje afkast. Jeg bliver ikke fristet af disse store fald. Og slet ikke hos de selskaber, der ikke tjener nogen penge. I stedet ville jeg have mere finans i porteføljen, fordi de aktier nyder godt af, når renten stiger,« udtaler Lars Skovgaard Andersen til Børsen.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2022: 'Aktien handler med en stor rabat'

Euroinvestor har i begyndelsen af måneden beskrevet, hvordan det teknologigiganter som Apple og Nvida og havde holdt Nasdaq 100-indekset ovenvande. Det kan du læse om i Få aktier skjuler det sande billede - populære aktier i uhyggelig nedtur.

Allerede her kunne kursfald blandt vækstaktierne ses i andre dele af markedet, bemærkede Saxo Banks aktiestrateg Peter Garnry. I et skriv fremhævede han, hvordan en lang række af børsmarkedets himmelstormere er faldet kraftig tilbage, siden de toppede tidligere på året.

»Efter vores vurdering kan boble-aktierne fortsætte meget længere ned, hvis renterne i den lange ende af rentekurven endelig bevæger sig højere som afspejling af inflationsudsigterne,« lød det blandt andet fra Peter Garnry. Det kan du læse mere om i 'Saxo Bank om giftig aktienedtur: Pas på hvor meget du kan tabe i disse aktier'

Læs også: Aktiechef: Kig efter value-aktier - du finder dem her

Når renteudviklingen følges så nøje af investorerne, skyldes det, at den forventede indtjening i forbindelse med værdiansættelse af en virksomhed hvert år skal fratrækkes, hvad man ellers ville kunne tjene, hvis pengene var placeret i en amerikansk statsobligation.

Den regnetekniske manøvre kaldes en tilbagediskontering. De virksomheder, hvor forventningerne til den fremtidige indtjening er størst, bliver derfor også relativt begunstiget på aktiemarkedet, når renterne falder. Den indtjening, man forventer i fremtiden, slår med andre ord fuldt ud igennem i prisen på en virksomhed, hvis renten er 0. Sagt på en anden måde så gør stigende renter selskabernes pengestrømme ude i fremtiden mindre værd målt i nutidskroner, hvilket især rammer vækstaktierne.

Læs også: Saxo Bank: Inflationen vil fortsætte – det vil disse aktier nyde godt af

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Nordnet: Interessen for de her aktier er faldet dramatisk

Læs også: Simon Richard Nielsen: Verdens værste skat - sådan snupper staten din opsparing uden at røre en finger