Henter kommentarer

Få aktier skjuler det sande billede - populære aktier i uhyggelig nedtur


Der er større bevægelser i gang under overfladen på det toneangivende amerikanske Nasdaq 100-indeks, end man umiddelbart kan se på overfladen.

Det viser en opgørelse fra Bloomberg, som Euroinvestor har lavet. Vi taler om lillebroderen til det store Nasdaq Composite-indeks, der rummer omkring 3000 aktier. Nasdaq 100-indekset omfatter derimod kun de 100 største, ikkefinansielle aktier.

Tallene viser, at det kun er et fåtal af aktierne i Nasdaq 100-indekset, der med nød og næppe har formået at holde det toneangivende aktieindeks ovenvande de seneste dage.

Læs også: Corona-stjerne i voldsom nedtur - halveret siden kurstoppen

Udviklingen kunne eksempelvis ses onsdag i denne uge, hvor chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, på ny advarede markedet om, at Federal Reserve ville stramme pengepolitikken - og nok hurtigere end ventet. Federal Reserve forventer nemlig nu, at inflationen fortsætter med at være høj, og derfor er der udsigt til rentestigninger. Det er umiddelbart skidt nyt for vækstaktier på grund af den måde, man værdisætter aktier på. Hvordan det hænger sammen kan du læse mere om her.

Powells advarsel har dog ikke kunnet ses på det teknologitunge Nasdaq 100-indeks, der er proppet med vækstaktier.

Læs også: Kommentar: Spår markant kursfald til teknologiaktierne

Men under overfladen udspiller der sig en anden historie. Indekset er kun holdt oppe af få store aktier, mens adskillige andre aktier er raslet ned. Ser man på vægtningen af aktierne, så var det især teknologiganterne Apple, Nvidia og Qualcomm, som har holdt indekset flydende.

Rent matematisk betyder indeksets sammensætning nemlig, at selv små stigninger i de mest værdifulde selskaber betyder, at indekset får tilført relativt mange indekspoint. Hvis de helt store aktier stiger en anelse kan det ikke aflæses i indekset, at der er mange små aktier, der falder markant.

Zoomer man ind på Nasdaq 100-indekset, så udgøres godt halvdelen nemlig af værdien af blot syv selskaber: Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Nvidia, Alphabet og Meta Platforms.

Læs også: 3 danske aktier, der snart kan flyve i vejret

Apple har ageret bolværk siden i hvert fald 28. november. I den periode har elbilproducenten Tesla også været med til at holde Nasdaq-indekset oppe. Siden den 28. november er Nasdaq 100-indekset kun faldet med 0,92 procent, men det dækker over, at kun 19 af de 102 aktier i indekset har været i grønt.

Et lignende mønster ses fra 1. november 2021 og en måned frem, hvor Nasdaq 100-indekset set over hele måneden har bevæget sig vandret. Dykker man ned i tallene, viser de, at kun 33 ud af de 102 aktier i indekset er i grønt. 69 af aktierne har derimod oplevet fald, hvor 28 af aktierne er faldet mere end 10 procent Peloton er i den periode faldet 54 procent, Splunk er faldet 32 procent, Pinduoduo er faldet 30 pct, Crowdstrike er faldet knap 29 procent, mens Zoom Video Communications er faldet 28 procent.

Læs også: Kendt tech-investor om bombede aktier: Dem har jeg samlet op i

Der er i alt 100 selskaber i Nasdaq 100-indekset. Når der er 102 aktier, skyldes det, at to af selskaberne er repræsenteret med to aktier i indekset. Det gælder teknologimastodonten Alphabet, der er moderselskab bag Google-søgemaskinen. Alphabet har en A- og C-aktie i indekset, mens Fox Corp også har to aktier i indekset.

Kursfald blandt vækstaktierne har kunnet ses i andre dele af markedet. Det har Saxo Banks aktiestrateg Peter Garnry blandt andet bemærket. I et skriv torsdag fremhæver han, hvordan en lang række af børsmarkedets himmelstormere er faldet kraftig tilbage, siden de toppede tidligere på året. det kan du læse mere om i 'Saxo Bank om giftig aktienedtur: Pas på hvor meget du kan tabe i disse aktier'

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Disse fradrag er ekstra attraktive i år - og der er kun få uger tilbage til at udnytte dem

Læs også: Dansk milliardforvalter: 'Det her er den mest undervurderede danske aktie'