Henter kommentarer

Her får du den bedste og billigste aktiesparekonto


Langt de fleste investorer har med stor sandsynlighed stiftet bekendtskab med den særlige investeringskonto aktiesparekontoen, der både gør det nemmere og mere attraktivt at investere.

Men selvom navnet på kontoen er den samme hos forskellige udbydere, er prisen for at være indehaver af en aktiesparekonto det langt fra.

Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, der har testet syv bankers aktiesparekonto ved at sammensætte en fiktiv portefølje af fem C25-aktier, én dansk investeringsfond og én udenlandsk ETF.

Læs også: Hvad er en aktiesparekonto?

Testen tager højde for oprettelsesgebyr, årlige gebyrer, kurtagesats på danske aktier og investeringsforeninger samt på udenlandske ETF'er og minimumskurtage og valutakurstillæg for udenlandske ETF'ere.

Forbrugerrådet har undladt at måle gebyrer for handel med udenlandske aktier, da omkostningerne hos mange af bankerne er høje ved en minimal spredning på forskellige aktieselskaber i forskellige lande.

Blandt de undersøgte banker får Nordnet den bedste bedømmelse.

»Nordnet er bedst i test på grund af handelsplatformens lave gebyrer. Man betaler hverken oprettelse eller årlige gebyrer, og så foregår prisen pr. handel til et fast lavt gebyr - dog med valutakurstillæg ved handel med udenlandske aktier og fonde,« siger Emil Rosager Schaarup, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk.

For at stable Forbrugerrådets fiktive portefølje på benene, har det kostet 158 kr. Det er en del mere end testens bundskraber, Arbejdernes Landsbank. Her koster det 656 kr. at etablere samme portefølje.

Emil Rosager Schaarup understreger dog, at Nordnets aktiesparekonto-priser er et særligt tilbud, der løber frem til 24. juni 2022. Hvad priserne bliver efterfølgende, har Nordnet endnu ikke taget stilling til.

»Men selv hvis Nordnet hæver priserne, vil de formentlig stadig være blandt de billigste, hvis vi lavede en ny test næste år,« siger han.

Læs også: Mens fødevarepriserne eksploderer: Disse er blevet billigere

Saxo Banks aktiesparekonto får en andenplads. Her kostede det 299 kr. at stable Forbrugerrådets fiktive portefølje på benene. Blandt de banker, Forbrugerrådet har testet, er Sydbank den dyreste med en pris på 875 kr.

Ifølge Emil Rosager Schaarup er ingen af de syv testede banker hysterisk dyre, men alligevel kan det godt betale sig, at tjekke omkostningerne igennem før man opretter en aktiesparekonto.

»Overordnet set viser testen, at bankerne i testen tilbyder aktiesparekonti med rimelige gebyrer, men rådet til forbrugerne er klart at kigge sig om efter omkostningerne.«

Aktiesparekontoen blev indført tilbage i år 2019 fra politisk hold for at understøtte en større aktiekultur i Danmark. Alle, der har fuld skattepligt i Danmark, kan oprette en aktiesparekonto – også børn.

Loftet for aktiesparekontoen lyder i 2022 på 103.500 kr.

Læs også: ​Simon Richard Nielsen: Putin, inflation og boligejerne selv river og flår i dansk realkredit

Læs også: Svensk storbank: Vi har et godt øje til norsk aktie