Henter kommentarer

Investeringsøkonom: Her er 6 mulige udfald i dansk børsdrama


 

Der udspiller sig et regulært børsdrama omkring den danske virksomhed Brdr. Hartmann

Den stenrige Stadil-familie, der gennem sit selskab Thornico ejer langt størstedelen af aktierne i selskabet, har nemlig foreslået at afnotere selskabet og købe aktionærer ud til en pris på 300 kr. per aktie. 

Det var under markedskursen tirsdag, hvor forslaget kom frem – og det har sat sindene i kog hos nogle af de eksisterende aktionærer. 

»Investorerne føler sig underbudt og overset, og er blevet irriterede,« vurderer investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen i en kommentar. 

Læs også: Investor om storaktionær i dansk selskab: 'De pisser på aktionærerne'

Han betegner da også buddet som værende i den lave ende – særligt i lyset af, at selskabet var ude med en opjustering af forventningen til årets resultat i forbindelse med regnskabet i august: 

»Budkursen på 300 svarer til en markedsværdi på ca. 2,1 mia. ud fra 7,015090 mio. aktier. Hvis 2023 resultatet er repræsentativt for fremtiden er markedsværdien på 2,1 mia. og den tilbudte værdi en lav til moderat pris. Det er derfor ikke så mærkeligt, at investorerne finder prisen er lav og udgangspunkt for en potentiel forhandling,« vurderer Per Hansen. 

Læs også: Hartmann-aktionærer i oprør over Stadils planer

Han ser en række udfald for sig, der kan udspille sig i selskabet henover det kommende stykke tid – og som ikke bør anses for anbefalinger: 

  • Thornico forsøger at overtale de øvrige investorer til at sælge til 300
  • Thornico vejrer stemningen og hæver deres bud tilstrækkeligt til at øvrige aktionærer finder det interessant at sælge. Formentlig i nærheden af kurs 400.
  • Øvrige aktionærer forsøger at »råbe« en anden køber og ejer af hele Hartmann op til at komme med et bud. Buddet skal være højt nok til at Thornico kunne finde på at sælge og vil selvsagt også være attraktivt for de øvrige aktionærer. Kursniveau næppe under 450. Forudsætning er væsentlige synergieffekter for en industriel køber.
  • En kapitalfond eller anden finansiel køber uden synergier melder sig som køber.
  • Thornico kører en udmattelseskrig. Holder fast i 300 og tester de øvrige aktionærers musketered.
  • Øvrige aktionærer får overtalt Thornico til at udpege en uafhængig 3. part til at vurdere en »fair værdi«. Det tager tid, er bekosteligt, kendes fra Sverige og har også været brugt undtagelsesvist i Danmark (Mols-Linien). Tidshorisonten kan være 6-12 måneder og udfordrer utålmodige investorer.

Overordnet vurderer Per Hansen dog, at Thornico og Stadil-familien i øjeblikket har »fat i den lange ende« på grund af aktiemajoriteten: 

»Et udefrakommende bud på hele selskabet er mindre sandsynligt, men der findes andre muligheder for at presse prisen op. Der er lagt op til en intens ekstraordinær generalforsamling den 16. oktober. Her og nu er det mest sandsynligt, at aktien næppe kommer under 300 i en overskuelig fremtid. Buddet kan have lagt en bund men ikke en top på kursen,« vurderer Per Hansen. 

Brdr. Hartmann-aktien er det seneste år steget med 38,1 pct. Aktien lukkede fredag i en pris på 308 kr. per aktie. 

Læs også: Morgan Stanley spår stort skifte inden for mikrochip: Peger på 6 aktier

Læs også: Minister vil have undersøgt bankernes lave renter til kunderne