Henter kommentarer

Investorer ramt af dansk aktienedtur: Disse aktier mangler vi


Der er blevet skruet så meget ned for den danske børsfest, at aktienedturen vækker opsigt. Det danske aktiemarked er nemlig det børsmarked, der har klaret sig allerdårligst i hele verden i 2022.

De mange danske vækstaktier har i tre år i træk sikret investorer en forrygende børsfest, men udsigten til stigende renter har vendt op og ned på det billede, lyder forklaringen fra den danske pensionsgigant PFA, ifølge Bloomberg News.

Læs også: Derfor holder alle øje med, hvad stjerneinvestoren gør nu

Her forklarer man den danske nedtur med, at det danske aktiemarked mangler de aktier, der ellers kunne holde liv i opturen. Investorer har solgt ud af de dyrt prisfastsatte vækstaktier for i stedet søge at ly i value-aktier.

»Det danske aktiemarked lider under, at vi ikke har nogen value-aktier eller energiaktier, som typisk ville være dem, der klarede sig bedst i det miljø, vi befinder os i nu,« udtaler PFA's chefstrateg, Tine Choi Danielsen til finansmediet.

Læs også: Trods fald mod bunden: 'Vækstaktier er endnu ikke billige'

Det sker med henvisning til, at C25-indeks er nede godt 15 pct. siden årets begyndelse, hvilket er en opsigtsvækkende ændring i forhold til de sidste tre år, hvor det ledende danske aktieindeks steg 25 pct. i gennemsnit om året.

Udsigten til stigende renter har især ramt amerikanske tech-aktier, men i lige så høj grad danske sundhedsaktier og de grønne danske aktier.

Læs også: Lau Svenssen om overset dansk aktie: 'Det er value for money'

Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen har over for Euroinvestor tidligere givet sit bud på, hvorfor danske aktier har fået særligt mange kurstæsk.

De store toneangivende danske selskaber er ifølge ham over en bred kam »bedst i klassen« i vækstprægede og attraktive markeder. Den dyre prisfastsættelse skyldes med andre ord, danske selskaber har et meget stærkt, langsigtet vækstpotentiale.

Derfor har investorer ifølge ham også været parate til at sende danske aktier i vejret. Der skete dog et skifte, da den amerikanske centralbank – Federal Reserve – i efteråret 2021 meddelte, at der var rentestigninger på vej.

»I et miljø med højere renter er der dog en overhængende risiko for, at investorerne ikke vil betale lige så dyrt for dansk kvalitet,« har Jacob Pedersen tidligere forklaret over for Euroinvestor.