Henter kommentarer

Kapitalforvalter: 3 fejltrin, du ikke må begå


Særligt tre ting står i vejen for at opnå et godt afkast.

Det mener investeringsdirektør Alexandra Morris fra den norske kapitalforvalter Skagen Fondene i en kommentar.

Bevar tålmodigheden som investor – det betaler sig, lyder budskabet fra Alexandra Morris, der fremhæver tre investeringsfejl.

Det første fejltrin handler ifølge hende om, at vi som investorer køber og sælger aktier på de forkerte tidspunkter.

»Investorer køber generelt højt og sælger lavt; det er menneskelig natur at være mest optimistisk efter en periode med positive afkast og omvendt. At jage tidligere vindere og sælge tidligere tabere er en måde, man hurtigt kan ødelægge en god performance på,« forklarer hun.

Læs også: 3 mulige aktiejuveler: 'Den kan stige 75 pct. de næste 2-3 år'

Alexandra Morris henviser til en rapport fra Dalbar Institute i 2018, der viste at den gennemsnitlige aktiefonds-investor tjente i gennemsnit 1,7 pct. mindre end S&P 500 hvert år siden 1998 på grund af forkert timing af køb og salg. Hun mener, at man som investor kan løse det 'problem' ved at undgå at forsøge at time markedet, og eventuelt i stedet investere efter en månedlig opsparingsplan.

Det andet fejltrin handler ifølge investeringsdirektøren om, at vi er for kortsigtede i vores investeringer »og har trang til at »gøre noget".« Vi belønnes til daglig mere for at handle end for at være passive, men sådan er det ikke nødvendigvis på aktiemarkedet, mener hun.

»Når det kommer til at investere, er det ofte bedre ikke at gøre noget, end det er at gøre noget. Hvis vi opdager, at markedet er faldet kraftigt, er det fristende at sælge og minimere yderligere tab. Dette er dog normalt det værste tidspunkt at sælge, da vi går glip af den nærmest uundgåelige rebound. Lad mig dele en hårdtslående sandhed med jer, hentet direkte i historisk data om S&P 500-indekset fra 1998-2017 i S&P 500-indekset: Var man ikke investeret i markedet de fem dage med højeste afkast i de 20 år, så stod man tilbage med et afkast, der var 45 pct. lavere, end hvis man bare havde siddet på hænderne i stedet for at sælge,« forklarer Alexandra Morris.

For hende at se bør investorer »finde ro i at eje det, du køber, i 10 år.«

Læs også: Chefstrateg til danske investorer: Dette er min største bekymring

Den tredje faldgrube handler om, at vi ikke er vedholdende nok, når vi oplever større kursudsving.

»Alle gode tanker og teorier står deres endelige prøve, når markedet begynder svinge. Lige nu bekymrer forfattere til alverdens avisoverskrifter sig mest om inflation, Kina og kurskorrektioner, men de bedste investorer forholder sig roligt og foretager ofte deres bedste investeringer i netop perioder med stor volatilitet eller markedsfald. Se bare på år som 2008 og 2011, hvor månedlige køb af aktiefonde gav et flot afkast, mens de, der gik i panik både solgte og købte for sent.«

Hos Skagen Fondene har porteføljeforvalter Knut Gezelius forleden udpeget tre aktier, som han ville turde holde i porteføljen de næste 10 år. Valget faldt på Canadian Pacific, Moody's og Samsung Electronics. Dem kan du læse mere om her.

Læs også: 3 danske aktier til de næste 10 år: 'Helt sikkert en aktie til porteføljen'

Læs også: Nordnet advarer: Det skal danske investorer forberede sig på