Henter kommentarer

Mangemilliardær giver ikonisk virksomhed væk: 'Jorden er nu vores eneste aktionær'


 
Hvad betyder ‘dead cat bounce’?
Vis mere

Mulige investorer må opgive håbet om at eje aktier i friluftsmærket Patagonia.

Stifter og ejer, Yvon Chouinard, har nemlig valgt at give ejerskabet af virksomheden væk til en fond og en non-profit organisation, der er dedikeret til at kæmpe imod klimaforandringerne.

Det skriver flere medier samt Patagonia på deres hjemmeside.

Patagonias nye ejere er Holdfast Collective, som ejer 98 pct. af virksomheden, samt The Patagonia Purpose Trust som ejer 2 pct. af virksomheden og hele stemmebeholdningen.

Læs også: Giftige fald: Sådan er det gået Netflix, Disney og de andre streaming-aktier

Den amerikanske bjergbestiger og iværksætter stiftede Patagonia for næsten 50 år siden, som har specialiseret sig i at lave udendørstøj og -udstyr.

Yvon Chouinard overvejede at sælge selskabet eller tage det på børsen, men besluttede sig for dette utraditionelle 'salg' for at sikre, at virksomhedens overskud vil gå til at beskytte miljøet.

»Sikke en katastrofe, det ville have været,« skriver stifteren i en erklæring på Patagonias hjemmeside, om scenariet hvor han havde sat virksomheden på børsen.

»Selv offentlige virksomheder med gode intentioner er under for stort pres til at skabe kortsigtet gevinst på bekostning af langsigtet vitalitet og ansvarlighed.«

Læs også: Derfor står dine vækstaktier i flammer

»Jorden er nu vores eneste aktionær,« lyder overskriften på erklæringen, hvorefter han fortsætter:

»Hvis vi har noget håb for en planet, der trives – og ikke mindst en forretning – vil det kræve, at vi alle gør, hvad vi kan med de ressourcer, vi har. Dette er, hvad vi kan gøre.«

Læs også: Danskerne i masseflugt fra globale aktier

Læs også: Olieprisen vil hamre op, mener storbank