Henter kommentarer

Nordea: Derfor fortsætter aktiefesten


De seneste uger er investorerne blevet budt på en lang række kedelige nyheder.

Der er dog stadig grund til at tro, at aktieopsvinget vil fortsætte, vurderer Simon Kristiansen, der er senior investeringsstrateg hos Nordea Asset & Wealth Management, i en kommentar mandag morgen.

Det er selvom »særligt situationen i Kina truer med at gå fra slem til værre,« forklarer han med henvisning til, at produktionssektoren er løbet ind i manglende energi til at holde verdens produktionsøkonomi i gang. Han fremhæver desuden, at Europa kæmper med lignende problemer, og at man i USA kører »lidt for tæt på afgrunde med sit gældsloft.« Det overordnede billede tegner dog stadig positivt for aktierne, mener han.

Læs også: Forudser stort skifte i markedet: Dette kan blive de nye vinderaktier

»Det er ikke fordi vi går med skyklapper på, og øget volatilitet i markedet er ikke usandsynligt. Men det bagvedliggende momentum er stadig godt, vi går en regnskabssæson i møde hvor man skal forvente solide aflæggelser som slår estimaterne, og den økonomiske vækst, om end lidt langsommere end tidligere, er stadig rigtig fornuftig i et historisk perspektiv.« lyder det fra Simon Kristiansen, der tilføjer:

»Kort sagt: de positive faktorer overskygger de negative, og dette aktieopsving er ikke ovre endnu.«

Læs også: Her gemte afkastet sig i hård aktieseptember

Han understreger, at nedgang på aktiemarkedet er normalt:

»Det unormale ville være en stigning fra coronabunden uden tilbagefald. Det særlige ved 2021 er faktisk, at faldene har været få og kortvarige. September måned var en dårlig måned med globale aktier, der faldt 2,3 pct. målt i danske kroner. Men vi skal tilbage til april 2020 for at finde en måned, der var værre. Og bare over de seneste 12 måneder har globale aktier givet 29 pct. i afkast svarende til 2,2 pct. om måneden i gennemsnit.«

»Der var forventet, at en korrektion ville komme, men timingen er som altid svær at forudse. Den store gennemsnitlige månedlige stigning illustrerer, hvor omkostningstungt det kan være at stå på sidelinjen og kigge på,« lyder det fra strategen.

Når Nordea alligevel slår ned på udviklingen i Kina, Europa og USA, skyldes det, at der er kommet en lang række nyheder fra de tre regioner, som investorerne har skullet forholde sig til.

Kina ramt af energikrise

At Kina spiller så stor en rolle for aktiemarkederne, skyldes, at Kina er verdens næststørste økonomi og den største eksportør målt på værdi, bemærker Simon Kristiansen i den forbindelse.

»Så markedet holder som regel godt øje med eventuelle kriser, som er under opsejling. Risikoen er, at energikrisen i fremstillingssektoren, den skrantende ejendomssektor og sporadiske coronaudbrud vil tynge vækstudsigterne for Kina,« forklarer han.

Politisk drama i USA

I USA kæmper de to store partier om at finde en vej frem for Build Back Better-genopretningsplanen samt det føderale budget og gældsloftet. »Historisk set har budgetforhandlinger og tidsfrister for gældsloftet ikke udløst større bevægelser på aktiemarkedet,« lyder påmindelsen fra Simon Kristiansen.

Gaspriserne flyver til vejrs i Europa

I Europa kæmper vi med vores egne problemer, da overgangen til fra kul til renere energi med investeringsstrategens ord har gjort mange lande afhængig af naturgas. Det har sendt europæiske gaspriser op på rekordniveauer. Gødningsproducenter er blevet ramt af kraftige prisstigninger, hvilket kan sende fødevarepriserne i vejret, vurderer man hos Nordea.

Se listen: De 10 mest populære danske aktier i september

»Den overordnede situation forventes at få de allerede høje inflationstal til at stige endnu mere, da forholdene i Europa får de globale naturgaspriser til at stige og dermed accelererer energiomkostningerne globalt set,« forklarer Simon Kristiansen.

For ham at se, så er børsmarkederne nu i en konsolideringsfase,  og hos Nordea ser man samtidig en øget risiko for udsving på aktiemarkederne. Investeringsstrategen understreger, at selvom den økonomiske vækst aftager en smule, er niveauet ifølge ham dog stadig pænt. Han forventer, at en stærk efterspørgsel vil holde en hånd under økonomien.

Læs også: De kan dræbe aktiefesten - her er aktierne, der kan gå fri

Læs også: Simon Richard Nielsen: Aktiekulturen i Danmark kan ændre vores land