Henter kommentarer

Nordnet om Danske Bank: Bemærkelsesværdig og bekymrende


Udviklingen i Danske Bank-aktien ser både bemærkelsesværdig og bekymrende.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar tirsdag. Han hæfter sig ved, at Danske Bank ligesom en række andre større danske aktier har svært ved at følge med konkurrenterne og indeksudviklingen, men at udviklingen ser både »bemærkelsesværdig« og »bekymrende« ud.

»Aktuelt prisfastsættes Danske Bank til lidt over 50 pct. af den bogførte egenkapital. Det svarer til, at investorer enten ikke tror på, eller ikke er villige til at købe ind i et scenarie, hvor Danske Bank i de kommende år varigt kommer blot i nærheden af deres mål i 2023 om en 9-10 pct. egenkapitalforrentning,« forklarer Per Hansen.

Egenkapitalens forrentning (på engelsk 'Return on equity' eller ROE) er et mål for afkastet på den investerede kapital, altså hvor meget ejerne i selskabet tjener på, at der er investeret egenkapital i virksomheden.

Læs også: Danske Bank får tæsk af Nordea

For Per Hansen at se hænger kursudviklingen sammen med, at Danske Bank ikke er sluppet helt fri af hvidvaskskandalen, men også med, at der er en mængde 'problemer' og udfordringer der, plager Danske Bank- investorerne. Han fremhæver blandt andet kundeflugt, de-risking – at banken nedtoner risiko på balancen og det giver lavere indtjening – samt frygt for en amerikansk sanktion. Lidt forenklet sagt så handler det om indtjeningen og om risikopræmien. Du kan læse mere om kundeflugten her.

Et af de store spørgsmål i forbindelse med Danske Bank er, hvorvidt 9-10 pct. ROE i 2023 et fata morgana, mener han.

Læs også: 3 danske aktier til de næste 10 år: 'Det er et fantastisk selskab'

»Hvis Danske Bank kan indfri sine egne forventninger og målsætning, er der et fordoblingspotentiale over de kommende 2 år,« forklarer Per Hansen med henvisning til, at den bogførte egenkapital ifølge ham til den tid vil være større end 200, hvilket vil være en kursmæssig rettesnor, ved en ROE på 9-10 pct.).

»Selv hvis Danske Bank kommer med en nedjustering af de langsigtede forventninger til eksempelvis 8-9 pct. ROE målsætning, vil der være et kurspotentiale på mere end 50 pct. over de kommende 2 år. Det nuværende prisniveau afspejler en frygt for at Danske Bank blot langsigtet kan forrente egenkapitalen med 5-6 pct.; at aktien forbliver uinteressant, og at Danske Bank forbliver i indtjeningsmæssig limbo. Det er alt andet lige og trods alt mindre sandsynligt, men ikke desto mindre er det aktuelt realiteterne.«

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Storinvestor tror på Danske Bank-aktien – Det mener analytikerne

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne