Henter kommentarer

Ny opdagelse er 'næsten ubegribeligt dårligt nyt for aktiemarkedet'


'B.1.1.529' - det er det foreløbige navn på en ny smitsom covid-19-variant, som lige nu sender voldsomme rystelser igennem aktiemarkederne.

Den nye variant er ifølge Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen »næsten ubegribelig dårligt nyt for de globale aktiemarkeder,« fordi eksisterende vacciner måske ikke virker nær så godt mod den nye variant. Det har fredag hamret aktierne ned i både Asien, Danmark og resten af Europa. Det kan du læse mere om i 'Derfor vækker ny coronavariant bekymring'

Læs også: Tingene har ændret sig fuldstændig - stjerneinvestor kastet ud i blodrød aktiestorm

Investorerne har i lang tid været optimistiske, vurderer Jacob Pedersen og henviser til, at aktierne befinder sig tæt på rekordniveauer, uden at investorerne for alvor har taget bestik af de markante risici.

»I den forstand kan en ny covid-19-bølge være dråben, der får glasset til at flyde over og ændrer aktiemarkedsstemningen markant i negativ retning. Viser den nye variant sig at være både smitsom og vaccineresistent, vil konsekvensen formentlig være en genstart af covid-19-mareridtet med globale nedlukninger, som vi så det i foråret 2020,« skriver han i et analysenotat.

Læs også: Investeringskæmper har set i krystalkuglen: Her er afkastet for 2022

»Med en aktuelt meget høj (og formentlig også mere end bare forbigående) inflation kan der dog alligevel være udsigt til pengepolitisk opstramning i USA. Konsekvensen bliver en meget høj risiko for stagflation,« forklarer Jacob Pedersen med henvisning til fænomenet, hvor der er høj inflation og lav vækst.

»Det scenario er en elendig cocktail for dyre aktiemarkeder. Indtil vi har overblik over 'B.1.1.529's smitterisiko og resistens, er der i hvert fald sandsynlighed for, at den nye variant kan ændre på investorernes præferencer på aktiemarkedet,« advarer Jacob Pedersen.

Han vurderer, at »risikovilligheden kan aftage, og der kan igen komme større fokus på covid-19-vindere/tabere.«

Sydbank understreger dog, at man ikke forventer, at aktiemarkedet bliver delt i to på samme måde som man så i foråret og sommeren 2020. Dengang stod teknologiaktier og cykliske forbrugsaktier, som de helt store vindere, mens energi- og finansaktier endte som de store tabere.« Den forestående pengepolitiske opstramning i USA vil gøre den tendens mindre udtalt,« bemærker Sydbanks aktieanalysechef.

Læs også: Private trodser de professionelle investorer - kaster sig ind i vækstaktier

Læs også: Tror markedet vil blive overrumplet - det vil blive langt kraftigere og hurtigere, end folk tror