Henter kommentarer

Olieprisen er banket op – derfor er det sket

FILE - A pumpjack of Wintershall DEA extracts crude oil at an old oil field in Emlichheim, Germany, March 18, 2022. Falling crude oil prices and lingering worries about the global economy have been sapping power from energy stocks throughout 2023. (AP Photo/Martin Meissner, File)
FILE - A pumpjack of Wintershall DEA extracts crude oil at an old oil field in Emlichheim, Germany, March 18, 2022. Falling crude oil prices and lingering worries about the global economy have been sapping power from energy stocks throughout 2023. (AP Photo/Martin Meissner, File) Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Prisen på olie er de seneste måneder kravlet i vejret med bemærkelsesværdige stigninger.

Det gælder både den europæiske Brent-olie og den amerikanske WTI-olie, der er steget henholdsvis 15,5 pct. og 19 pct. siden årskiftet.

Der er dog intet bemærkelsesværdigt bag stigningen, lyder det fra Ole Hansen, der er råvarestrateg i investeringsbanken Saxo Bank, og som her sætter ord på, hvad der har drevet olieprisen op på det seneste.

»De sidste par ugers stigning skyldes geopolitisk frygt,« lyder den korte forklaring.

Men for at få en lidt mere detaljeret udgave af prishoppet, skal tiden spoles tilbage til den 7. oktober sidste år, da Hamas angreb Israel og de efterfølgende måneder, der også bød på uroligheder i samme område, da den militante Houthi-bevægelse begyndte at angribe skibe i Det Røde Hav.

»Hamas-angrebet og Houthi-rebellerne har medført en stigning i den geopolitiske temperatur. Meget af olien produceres jo i Mellemøsten, og med den konflikt i øjeblikket mellem Israel og Hamas, så har der været skabt noget frygt for forsyningssikkerheden,« siger han til Euroinvestor.

Læs også: 

Han tilføjer dog, at der på nuværende tidspunkt ingen trussel er for at løbe tør for olieforsyninger.

»Det er mest frygten, som har været med til at køre prisen op,« lyder det fra råvarestrategen.

Mens der har været uro i Mellemøsten, har krigen mellem Rusland og Ukraine fortsat været i gang, og det har også været med til at sætte et yderligere skub i prisen på den sorte væske.

»Ukrainerne har været heldige med at ramme raffinaderier dybt inde i Rusland, og det gør, at Ruslands produktion af diesel og benzin er blevet ramt, og det er et globalt sammenhængene marked. Produceres der mindre det ene sted, så skal der produceres mere et andet sted, ellers går prisen op,« fortæller Ole Hansen og tilføjer:

»De her angreb har bevirket, at Rusland har set et pæn fald i produktion af diesel og benzin.«

Råvarestrategen fortæller også, at OPEC+, der dækker over OPEC og allierede lande, i øjeblikket holder produktionen af olie kunstigt lav for at holde prisen oppe.

»Det har også været med til, at vi har haft den her stabile pris, som nu er begyndt at gå opad,« siger Ole Hansen.

Læs også: 

Læs også: Amerikansk investor: Disse 4 aktier er et bedre køb end Nvidia