Henter kommentarer

Opsigtsvækkende dansk aktieraket: 'Det er gået under radaren, hvor god den har været'


En dansk bankaktie gemmer på en af de mest interessante aktiehistorier i nyere tid.

Det mener porteføljeforvalter Johannes Møller fra den danske kapitalforvalter MW Compounders. Vi taler om Ringkjøbing Landbobank-aktien, der er steget 140 pct. siden 2016, mens C25-indekset i samme periode kun er steget 95 pct. Til sammenligning er Danske Bank-aktien faldet næsten 24 pct., Jyske Bank-aktien er steget 6 pct., mens Nordea-aktien er steget 25 pct.

Det er dog gået noget under radaren, hvor godt det er gået for aktionærer i Ringkjøbing Landbobank, mener han.

»Alle ved hvor stor en succes Novo Nordisk er, men over de sidste 20 år har Ringkjøbing Landbobank givet et endnu bedre afkast inklusiv udbytter. Det er ret opsigtsvækkende, at en lille lokalbank i Ringkjøbing har været næsten lige så god en investering,« udtaler Johannes Møller.

Til sammenligning har Ringkjøbing Landbobank siden 15. juni 2000 givet et afkast på 5158 pct., mens det danske aktiemarkeds helt store flagskib - Novo Nordisk - har givet et afkast på 3057 pct.

Læs også: Lars Tvede tror på årelang børsfest for value-aktier

Vi taler om, at investorer har været bedre tjent med at være investeret i det, der dengang var en lille støvet lokalbank ude vest på end i et af verdens helt store medicinalselskaber. Investorer har i gennemsnit fået et årligt afkast 20,75 pct ved at være investeret i Ringkjøbing Landbobank, mens Novo-investorer har fået et gennemsnitligt årligt afkast på 17,86 pct.

MW Compounders har øje for den slags, fordi kapitalforvalteren går efter aktier, hvor det er attraktivt at være investeret over lang tid for at opnå en rentes rente-effekt. Vi taler om aktier, der kan levere et godt afkast år efter år. For at spotte den slags aktier ser MW Compounders efter særlig tre egenskaber hos et selskab.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Den første egenskab, som et selskab skal kunne levere på, er omsætningsvækst.

Generelt vokser banksektoren ikke specielt meget, men fordi Ringkjøbing Landbobank er så små som de er, så kan de vokse mere end markedet i mange år, mener Johannes Møller. Han vurderer, at Ringkjøbing Landbobank kan vokse organisk med cirka 5 pct. om året.

»Banken er utrolig fokuseret på at have glade kunder, den er profitorienteret og hurtig til at træffe beslutninger. Og så er banken god til at ansætte de rigtig medarbejdere, der er produktive, og som tænker i lønsomme forretninger,« udtaler han.

Den anden egenskab, hvor landbobanken klarer sig godt, er ved at have et højt afkast på den investerede kapital. Da der er tale om en bankforretning, vurderes det ud fra bankens egenkapitalforrentning, forklarerJohannes Møller. Han vurderer, at Ringkjøbing Landbobank kan levere en egenkapitalforrentning på 15-16 pct. om året.

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på

»Der er nogle aktier i vores portefølje, der har et højere afkast, men det er godt nok til, at det kan være en compounder-aktie,« udtaler Johannes Møller.

Den tredje egenskab, som gør et selskab interessant for MW Compounders er, når en virksomhed er god til kapitalallokering. Det handler om, hvordan selskabet anvender de penge, som er tilovers, når der er investeret i driften. Pengene kan for eksempel bruges til attraktive opkøb eller sendes tilbage til aktionærerne.

Ringkjøbing Landbobank er primært vokset organisk igennem mange år, og har betalt cirka to tredjedele af pengene til aktionærer i form af udbytter og aktietilbagekøb, fortæller porteføljeforvalteren.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Med til historien hører dog også, at Ringkjøbing Landbobank af mange i den øvrige banksektor ikke regner den for at være en »rigtig, folkelig bank«. Strategien har nemlig i årevis været at gå efter de mest velhavende danskere og folk med egen bolig, styr på økonomien, og dermed er der reelt tale om en lidt forvokset velhaverbank indenfor private banking. Aktionærerne kan selv sagt være ligeglad med den slags interne mellemregninger i banksektoren.

I juni 2018 begik Ringkjøbing Landbobank den lille genistreg at købe konkurrenten Nordjyske Bank. Det skulle vise sig at være et virkelig, virkelig godt køb for aktionærerne, fortæller Johannes Møller. Han fremhæver to ting ved opkøbet:

For det første at Ringkjøbing Landbobank betalte opkøbet med egne aktier, der på det tidspunkt handlede et godt stykke over vurderingen i forhold til hvad Nordjyske Bank handlede til. For det andet var effektiviteten i det gamle Ringkjøbing Landbobank cirka 80 pct. højere end i det gamle Nordjyske Bank. Men efter Ringkjøbing Landbobank er blevet ejer er effektiviteten i Nordjyske Bank næsten kommet op på niveau med landbobankens, fortæller Johannes Møller.

Hvordan måler du effektivitet?
»Jeg måler effektivitet ved nøgletallet omkostninger pr. indtjeningskrone,« fortæller Johannes Møller.

På hvilket af de tre parametre får Ringkjøbing Landbobank topkarakter?
»På en skala fra 1-10, så scorer Ringkjøbing Landbobank 8 på alle tre forhold. De scorer ikke i top på nogen af parametrene, men de scorer flot på alle tre parametre,« udtaler Johannes Møller

Hvis et selskab lever op til MW Compounders tre krav, og aktien samtidig er attraktiv prissat, kan aktien komme i porteføljen.

Hvordan er aktien prissat nu?
»Vi synes, at den er attraktiv prisfastsat, ellers ville vi ikke have den i porteføljen. Her ligger aktien cirka i midten i forhold til upside. Vi har den i vores portefølje, fordi vi tror, at den kan give et godt afkast fremadrettet,« udtaler han.

Kapitalforvalterens portefølje rummer 24 aktier fra forskellige sektorer, men i øjeblikket kun to bankaktier, hvoraf Ringkjøbing Landbobank-aktien altså er den ene. Den anden er amerikansk US Bancorp. Den kan du læse mere om her.

En anden aktie, som MW Compounders ser et stort potentiale i, er den amerikanske teknologigigant Alphabet. Det kan du læse mere om i Google-aktien er hamret i vejret: 'Det har været en af vores bedste aktier'.

MW Compounders har tidligere sat ord på tre andre aktier, som kapitalforvalteren ser et potentiale i. Det kan du læse mere om i '3 aktier til langsigtede investorer: 'De buldrer frem'.

Læs også: Vil du investere mere som stjerneinvestoren? 3 ting, du kan gøre

Læs også: Danske Bank ser gylden mulighed i bankaktier