Henter kommentarer

Vil du investere mere som stjerneinvestoren? 3 ting, du kan gøre


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

Hvis du gerne vil investere lidt mere som stjerneinvestoren Warren Buffett, så er der tre ting, du kan gøre.

Det drejer sig om tre greb, som almindelige investorer selv kan gøre brug af, når der skal plukkes aktier til porteføljen. Det fortæller porteføljeforvalter Johannes Møller fra den danske kapitalforvalter MW Compounders, hvor fokus ligger på selskaber, der er værd at være investeret i over lang tid.

Det er en aktietilgang, der delvist er inspireret af Warren Buffett, forklarer Johannes Møller. Når investorer, analytikere og kommentatorer har så stort fokus på Warren Buffett, skyldes det, at den kendte value-investor har formået at slå det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks år efter år.

Den verdenskendte investor har via sit investeringsselskab Berkshire Hathaway opnået et gennemsnitligt årligt afkast på 20 pct. siden 1965, mens afkastet på S&P 500-indekset i samme periode kun har givet 10,2 pct.

Læs også: Lars Tvede om frygten for inflation: ‘Det er et spøgelse, der går gennem stuen’

»Når vi er så imponeret over Buffett, skyldes det, at han har så vild en track record. Han har over mange år præsteret et enormt flot afkast,« forklarer Johannes Møller.

MW Compounders har taget flere elementer til sig fra Warren Buffetts investeringsstil, hvilket helt private investorer – som du og jeg – også kan gøre.

Hvis man ikke kender Warren Buffett, hvorfor bør man så være imponeret over ham?
»Fordi hans årlige afkast de seneste 55 år er dobbelt så højt som markedet,« forklarer Johannes Møller.

Den første ting handler om kun at investere i selskaber, der er på en langsigtet god rejse. Det gælder om at investere i aktier, hvor man tror på den fundamentale udvikling i selskabet. Udgangspunktet er samtidig, at man kun har aktier i porteføljen, som man er parat til at eje, hvis børsen lukkede ned i 10 år, forklarer Johannes Møller.

Læs også: Dansk value-investor har spottet 2 mulige aktieguldfugle

»Når vi i MW Compounders vurderer et selskab, så spørger vi os selv, om vi potentielt har lyst til at være i selskabet i 10 år. Spørgsmålet for os er, om vi ville købe aktien nu her, hvis vi ikke måtte sælge aktien i lang tid,« forklarer Johannes Møller.

Den tilgang betyder, at kapitalforvalteren ikke investerer i et selskab ud fra en eventuel sektorrotation, eller fordi der er et kortsigtet potentiale i aktien, forklarer Johannes Møller.

Her ses Oraklet fra Omaha, som Warren Buffett (t.v.) også bliver kaldt. Han står sammen med sin højre hånd - Charlie Munger (t.h.) - i spidsen for investeringsselskabet Berkshire Hathaway. Vis mere

Et andet element, hvor MW Compounders har været inspireret af Warren Buffett, er fokusset på selskaber med et højt afkast på den investerede kapital. Der er tale om et regnskabsmæssigt nøgletal, der fortæller dig, om et selskab kan opnå en høj vækst uden at investere en masse kapital.

»Afkastet på den investerede kapital er vigtigt, fordi selskaber som har et højt afkast på den investerede kapital, kan vokse uden at binde en masse kapital i forretningen. De kan vokse uden at lave en masse store investeringer, og det betyder, at du som aktionær både kan få vækst og et attraktivt cashflow,« forklarer Johannes Møller.

Læs også: 3 mulige vinder-aktier til 2021

Hvis man som privatinvestor synes, at det er for tidskrævende at vurdere et selskabs afkast på den investerede kapital, kan man se på selskabets forrentning af egenkapitalen, tilføjer Johannes Møller.

Det tredje element, hvor man som privatinvestor kan investere lidt mere som Warren Buffett, er ved at fokusere på, hvad et selskab rent faktisk præsterer, forklarer Johannes Møller. Warren Buffett er nemlig kendt for at være modstander af et selskabs såkaldte ‘justerede’ resultater.

»Hvis et selskab lander et overskud på 100 mio, så vil ledelsen måske argumentere for, at der bør justeres for eksempelvis 50 mio. i omkostninger, og ledelsen vil dermed prøve at overbevise aktionærer og analytikere om, at overskuddet rent faktisk er 150 mio. De justerede tal er med andre ord dem, som selskabet gerne vil have, at investorerne, analytikere og kommentatorer forholder sig til,« forklarer Johannes Møller.

Læs også: Lars Tvede tror på stort råvareboom – historien er ved at gentage sig

Men ligesom Buffett er man hos MW Compounders heller ikke vild med brugen af for mange justerede tal.

»Vi laver altid en benhård analyse af, hvorvidt vi synes, at der skal justeres for x. Nogle ting skal der selvfølgelig justeres for, men andre ting skal der ikke ‘justeres’ for. Nogle udgifter er typisk bare en del af den daglige drift, selvom ledelsen forsøger at overbevise omverden om det modsatte,« påpeger porteføljeforvalteren.

Hvad betyder det for den værdiansættelse, som I når frem til?
»Vi vil næsten altid få en lavere værdiansættelse, fordi selskaberne typisk kun justerer for negative ting. Det betyder også, at hvis et selskab laver mange justeringer, så vil vi over tid nå frem til en lavere værdiansættelse,« udtaler Johannes Møller.

Han henviser til, at Warren Buffett er kendt for at sammenligne brugen af ‘justerede’ tal med en golfspiller, der efter en runde golf gerne vil justere sit endelig resultat ved at ‘fjerne’ de dårligste slag fra runden.

Se også: 10 stærke råd fra Warren Buffett

Warren Buffett har over for BusinessInsider tidligere forklaret, at han ikke er vild med topchefer, der for ofte bruger justerede tal, fordi det fører til en virksomhedskultur, hvor det handler om at leve op til analytikernes forventninger, men hvor konsekvensen kan være, at virksomheden overvurderer dets egen formåen.

Her ses Johannes Møller, da han i 2017 under et aktionærmøde hos Berkshire Hathaway, mødte den verdenskendte investor, Warren Buffett . Vis mere

»Når året er omme, kan vi jo heller ikke bare sige til vores investorer, at vi gerne vil trække vores to dårligste investeringer fra, så de ikke tæller med i vores afkast. Det er præcis det samme, som selskaberne gør, når de siger, at de gerne vil justere for noget, der er gået lidt dårligt. Problemet er bare, at aktionærerne har betalt for det,« påpeger Johannes Møller.

Hvis vi træder et skridt tilbage, hvad giver de tre Buffett-elementer så i forhold til ens investeringstilgang?
»Det første element betyder nok, at man bliver en mere langsigtet investor. De to andre elementer gør nok, at vi ender med at investere i selskaber af en højere kvalitet,« udtaler Johannes Møller.

Den investeringstilgang har eksempelvis betydet, at den danske kapitalforvalter har investeret i den amerikanske teknologigigant Alphabet. Det kan du læse mere om i Google-aktien er hamret i vejret: 'Det har været en af vores bedste aktier'.

MW Compounders har tidligere sat ord på tre andre aktier, som kapitalforvalteren ser et potentiale i. Det kan du læse mere om i '3 aktier til langsigtede investorer: 'De buldrer frem'.

Læs også: Lars Tvede tror på vild børsfest for value-investorer

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne