Henter kommentarer

Politikeres aktiesalg vækker undren

Her ses Georgias senator Kelly Loeffler (R)
Her ses Georgias senator Kelly Loeffler (R) Foto: Drew Angerer
Vis mere

To amerikanske politikeres aktiesalg har vakt opsigt.

Det sker efter, at senator Richard Burr (R) fra North Carolina og senator Kelly Loeffler (R) fra Georgia begge har solgt en betydelig mængde aktier lige inden, aktiermarkederne for alvor begyndte at dykke i slutningen af februar.

Spørgsmålet er nu, om det var baseret på viden, der ikke var tilgængelig for offentligheden.

Kelly Loeffler er medlem af Senate Committee on Health, Education, Labor and Pensions, og havde dermed en plads, da udvalget holdt møde om den 'stigende trussel mod folkesundheden', som coronavirussen udgjorde. Det skete den 24. januar.

Samme dag solgte Kelly Loeffler, ifølge The Daily Beast, aktier, som hun og hendes mand ejede i fællesskab.

Det var det første af i alt 29 transaktioner af parrets aktier, som blev gennemført frem til slutningen af februar. Af 29 handler var kun 2 af dem køb af aktier - i teknologiselskabet Citrix og ehandelsvirksomheden Oracle - resten var salg.

Det har også vakt kritik, at Kelly Loeffler udadtil nedtonede truslen fra den dødbringende virus.

Bedre bliver det ikke, efter det er kommet frem, at Kelly Loefflers mand, der er topchef for Intercontinental Exchange (ICE) - som ejer børsen 'New York Stock Exchange' - solgte aktier for 3.5 millioner dollar 26. februar.

Alt sammen før konsekvenserne af coronavirussen gik op for offentligheden, fortæller CBS.

Solgte han, fordi hans hustru havde fået noget at vide på mødet 24. januar? Det spørgsmål skal nu undersøges af en kontrolinstans.

Kelly Loeffler fastholder, at der ikke er noget problem, fordi hun ikke var 'involveret' i aktiesalget, der blev udført af en 'tredjepartsrådgiver'. Samme toner hører man fra hendes mands arbejdsplads, The Intercontinental Exchange (ICE), der også retfærdiggør salget med, at en tredjepart stod for det.

Også Richard Burr, der er formand for Senatets efterretningsudvalg, er kommet i søgelyset.

Senator Richard Burr (R-NC) Vis mere

På grund af sin plads i udvalget har han adgang til hemmeligholdt information, og ifølge Reuters fik Burrs udvalg på det tidspunkt, hvor han solgte sine aktier, daglige opdateringer om truslen fra coronavirus.

Han solgte ifølge ProRepublica, aktier for op til 1,72 millioner dollar 13. februar. Samtlige 33 af hans transaktioner skete inden markederne styrtdykkede, fortæller mediet.

Richard Burr er også kommet under beskydning, efter det er kommet frem, at National Public Radio (NPR) er i besiddelse af en optagelse fra 27. februar, hvor Burr over for en VIP-gruppe tegner et noget mere dyster billede af de forventede økonomiske konsekvenser af virussen, end han havde fortalt offentligheden.

Richard Burr skulle ifølge NPR angiveligt have udtalt følgende under en frokost med VIP-medlemmerne:

'En ting kan jeg fortælle jer om det her: 'Det er langt mere aggressivt i dens (virussens, red.) overførsel, end vi tidligere har set i nyere historie...Det er nok mere sammenligneligt ​med 1918-pandemien'.

Frokosten blev afholdt i Capitol Hill Club, og var arrangeret af  Tar Heel Circle, som kræver op mod 10.000 dollar om året for et medlemskab. Medlemmerne omvendt får adgang til topledere og stabsmedlemmer fra Kongressen, administrationen og den private sektor, ifølge Tar Heel Circles hjemmeside.

Richard Burr har efterfølgende udtalt, at han solgte aktierne på baggrund af offentlig tilgængelig information og ikke insiderviden, fortæller CNN.