Henter kommentarer

Professionel investor: En del af børsmarkedet er nærmest kollapset

Foto: SIA KAMBOU
Vis mere

Markedet for børsnoteringer er nærmest kollapset.

Sådan lyder vurderingen fra professionel investor og rådgiver, Niclas Faurby. Han har fulgt udviklingen globalt, men  også blandt de små vækstselskaber på First North-børsen.

Situationen er fuldstændig forandret i forhold til, hvad vi har set de sidste par år, understreger han.

»2021 var et helt vanvittigt år for nye børsnoteringer. Det marked er nærmest kollapset nu, og mange af de her små aktier er faldet voldsom meget,« udtaler Niclas Faurby.

Et lignende billede viser tal fra analysehuset FactSet, bemærker Niclas Faurby. Analysehuset har set på aktiviteten omkring børsnoteringer, og det er også nedslående læsning, vurderer Niclas Faurby.

I 2021 var der i alt 19 børsnoteringer på det danske marked. 4 selskaber blev noteret på hovedbørsen, mens 15 selskaber gik på First North-børsen.

»Alle vil gerne være aktionær i det næste Microsoft, Amazon eller Apple. Men de fleste, der er gået med i børsnoteringerne i 2021, har virkelig brændt sig,« udtaler Niclas Faurby om børsudviklingen i Danmark.

»Det var nærmest svært at se, at nogle af de her børsnoteringer ville blive gode investeringer,« forklarede han i et skriv fra maj 2021.

I 2020 var der til sammenligning 5 børsnoteringer i Danmark. I perioden fra 2016 til 2020 var der 18 børsnoteringer, viser en opgørelse fra konsulenthuset PwC.

Allerede i maj 2021 advarede Niclas Faurby mod syndfloden af børsnoteringer, der skyllede indover markederne. Ikke bare i Danmark, men også andre steder – blandt andet i USA. Det kan du læse mere om i 'Niclas Faurby om bølgen af børsnoteringer: To ting bekymrer mig'

Vis mere

Investeringsmiljøet har imidlertid ændret sig, fordi centralbankerne nu strammer pengepolitikken for at bekæmpe inflationen, og det rammer interessen for at gå på børsen. Billedet er det samme på den anden side af Atlanten, skriver The Wall Street Journal.

Vis mere

Omkring 87 procent af de selskaber, der gik på børsen i USA sidste år handler til under deres tegningskurs. De er i gennemsnit faldet mere end 49 procent målt på fredagens lukkekurser, skriver avisen på baggrund af tal fra Dealogic.

»Sidste år var de mange børsnoteringer drevet af, at der var så mange penge. Du kunne nærmest sende hvad som helst på børsen,« udtaler han og uddyber:

Mange vil gerne børsnotere deres selskab, når du kan få en høj pris for det, men i takt med, at der er forsvundet likviditet fra markedet, er antallet af børsbabyer skrumpet, lyder forklaringen.

En af faldgruberne for private investorer er ifølge den professionelle investor, at der er meget historiefortælling om de enkelte virksomheder. Det skyldes, at selskaberne har ikke så meget data at bygge på, og derfor kommer det i høj grad til at handle om selskabernes visioner og håb for fremtiden, forklarer han.