Henter kommentarer

| Opdateret

Professionel investor om Vestas: 'Det sorte hul er pivåbent'


Det store spørgsmål er, hvad der skal ske med den danske vindmøllegigant Vestas.

Det vurderer Lars Hytting, der er chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalfovaltning, om aktien i det danske C25-selskab, som formueforvalteren selv har i porteføljen.

»Min største frygt for selskabet viste sig sand,« lyder det fra Lars Hytting. Han henviser til, at den danske vindmøllegigant netop er kommet med friske regnskabstal, der på flere fronter var skuffende læsning, må man forstå.

»I øjeblikket taber selskabet ganske enkelt penge hver gang en vindmølle leveres over desken. Tom omsætning, ingen indtjening,« lyder det fra Lars Hytting.

Han fremhæver, at omsætningen for 2022 nu ventes at lande på 14,5-16 mia. euro mod før 15-16,5 mia. euro.

Læs også: Pensionsgigant: Det skal du have i porteføljen for at klare en stor nedtur

Vestas venter nu en overskudsgrad (EBIT-margin) i spændet fra minus 5 til 0 pct. Tidligere lød forventningen på 0 til 4 pct. Når EBIT-marginen følges nøje af investorer og analytikere, så skyldes det, at nøgletallet er et udtryk for, hvor stor en del af omsætningen i virksomheden, der er tilbage, når selskabet har betalt sine driftsomkostninger.

Overskudsgraden fortæller med andre ord noget om, hvor effektivt en virksomhed bliver drevet, og hvor dygtig selskabets ledelse er til at balancere driftsomkostningerne i forhold til omsætningen.

Læs også: Topøkonom: »Tingene er helt ude af kontrol«

»Selve tallene for første kvartal viste en EBIT-margin på -13,2 pct. mod ventet -4 pct., en katastrofe,« skriver Lars Hytting.

»Av for den, og en langtfra optimal situation. Aktien svær at kalde, men fristet er jeg ikke, det sorte hul er piv-åbent. [Jeg] er nødt til at spørge om sædet er ved at være bare lunkent under Henrik Andersen?,« lyder det fra Lars Hytting med henvisning til Vestas-topchefen.

Artha Kapitalforvaltning fokuserer især på nordiske og danske aktier. Den professionelle investor har mere end 17 mia. kr. under forvaltning.

Læs også: Frygter du en stor nedtur? Pensionsgigant forudser særlig type recession

Læs også: Jeppe Christiansen tror, renten kan stige noget mere: 'Det her vil ikke undre mig'