Henter kommentarer

Skandinavisk flyaktie styrter: Det er der sket


Det norske flyselskab Flyr er ude i voldsom turbulens.

Norwegian og SAS er ikke de eneste skandinaviske flyselskaber, der kan skræmme store flokke af investorer væk på meget kort tid.

75,9 pct. Så meget er aktiekursen på flyselskabet Flyr faldet på en uge.

Flyr udgav regnskab for kvartalet i sidste uge, og det tog markedet mildest talt ikke særlig godt imod.

Læs også: Håbet er, at amerikanske aktier gør som tidligere, når der er valg

Den kraftige reaktion fra investorerne skyldes, at flyselskabet nu er nødsaget til at hente nye penge, fortæller aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

»Når det på kort tid går op for investorerne, at et selskab ikke bare har det svært, men det faktisk mangler kapital for at overleve, så koster det på kursen. Det er et flyselskab, som taber så voldsomt mange penge, at det ikke kan overleve uden ny kapital,« forklarer Jacob Pedersen til Euroinvestor.

Han påpeger, at Flyrs store problemer er opstået på trods af, at selskabet startede op på et gunstigt tidspunkt midt under coronakrisen i august 2020.

»Det var et generelt svært markedsmiljø for flyselskaberne henover corona, men paradokset her er, at Flyr startede op midt i corona på et tidspunkt, hvor man kunne komme rigtig billigt i gang ved at lease fly billigt og ansætte medarbejdere på billige vilkår. Timingen i forhold til Flyrs etablering var rigtig gunstig, men corona trak ud og varede længere tid, hvilket påvirkede flyindustrien mere end de fleste havde forventet. Det var baggrunden for de første alvorlige tab,« siger Jacob Pedersen.

Læs også: 3 aktier til den optimistiske investor

Når det så alligevel er gået galt for Flyr, skyldes det, at selskabet ikke er stort nok ifølge aktieanalysechefen.

»Man har ikke fået styr på forretningen, selvom flyene er fyldt rimelig godt op og billetpriserne er høje. Flyr har ikke en forretning, som har en tilstrækkelig stor skala til at man kan tjene penge og derudover har de også været ramt af høje brændstofpriser.«

»Det er ikke godt, at de ikke har opskaleret. Nu begynder de at nedskalere i stedet. Hvis man har et administrativt setup, som skal håndtere et flyselskab, så kræver det, at man har mange fly i luften, så man kan få nogle indtægter,« siger Jacob Pedersen.

Flyselskabet har en flåde bestående af 12 fly af modellen Boeing 737.

Læs også: Warren Buffett satser på 2 bestemte aktier – det kan forklare det

Flyrs store tab bliver endnu mere iøjnefaldende, når man ser på resten af branchen, påpeger aktieanalysechefen.

»Flyr har tabt styrtende med penge, på trods af, at markedet har været fantastisk det seneste kvartal for de fleste større europæiske flyselskaber. Det har skubbet selskabet det sidste stykke mod det punkt, hvor man har brug for flere penge for at overleve,« siger Jacob Pedersen

De sidste 12 måneder har aktien mistet 98,2 pct. af værdien. Aktien handles mandag til en kurs på 0,07 norske kr.

Læs også: Norden-aktien falder kraftigt – det er der sket

Læs også: Professor: Det har rigtige konsekvenser i den rigtige verden