Henter kommentarer

| Opdateret

Storinvestor om dansk aktiedarling: Vi tror, aktien har toppet


Mærsk-aktien er mere end fordoblet i løbet af de sidste 12 måneder.

Det vilde kursridt har betydet, at aktien i den danske rederigigant torsdag for første gang passerede  20.000 kr, siden aktien blev splittet tilbage i 2014. Siden er aktien faldet tilbage.

Aktien er faldet godt 4 pct. og noget kan tyde på, at Mærsk-aktien har toppet foreløbig, vurderer Lars Hytting, der er chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalforvaltning. Den danske storinvestor forvalter mere end 15 mia. og fokuserer især på danske og nordiske aktier – heriblandt Mærsk, som man selv har i porteføljen.

Læs også: ​Nordnet om Mærsk-udviklingen: 'Investorerne forventer, hverdagen nærmer sig'

»APM, »har aktien peaket« spurgte jeg i går. Ud fra mandagens handel må svaret siges at være »ja« med fald på 4,8 pct. Raterne steg igen, men lige siden opjusteringen fra APM sidste uge er aktien faldet dagligt. Jeg tror mange tager stikket hjem og husker på at »post-Corona« har ændret nogle dynamikker som måske kun er midlertidige? «

Lars Hytting har tidligere beskrevet Mærsk som en »sand indtjeningsmaskine«. Det er ikke gået ubemærket hen, og Sydbank påpeger i en kommentar tirsdag, at »Mærsk har kurs mod magisk dansk indtjeningsrekord.«

»A. P. Møller --- Mærsk kan som det første selskab i dansk erhvervshistorie krydse en magisk grænse i år. A. P. Møller --- Mærsk har efter sidste uges opjustering, sat kursen mod et resultat på over 100 mia. kr. efter skat, hvilket er en milepæl i dansk erhvervshistorie,« lyder det fra Sydbanks senior aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen.

»Grænsen på 100 mia. kr. er ikke et niveau som hverken A. P. Møller --- Mærsk eller noget andet dansk selskab nogensinde har været i nærheden af. I A. P. Møller --- Mærsks tilfælde skal vi kun stille uret tilbage til 2019, for at finde et år med underskud, hvilket også var tilfældet i 2017 og 2016. Selv i selskabets bedste år, rent indtjeningsmæssigt, har nettoresultatet ligget omkring 30 mia. kr. Sammenligner vi med Danmarks bedst indtjenende selskaber, er der ingen som nærmer sig det niveau, som A. P. Møller --- Mærsk vil levere i 2021,« lyder det fra Mikkel Emil Jensen, der fortsætter:

»A. P. Møller --- Mærsk sprænger altså den danske rekord for resultat efter skat, og der går formentlig mange år, før vi igen kan snakke om, at et dansk selskab tjener et 12-cifret beløb på ét enkelt år. Forklaringen bag er stort set alene fragtraternes himmelflugt, som følge af de kaotiske tilstande der i øjeblikket plager den globale forsyningskæde. Høj efterspørgsel kombineret med mangel på kapacitet og arbejdskraft, blokaden i Suez og COVID-19-nedlukninger af store kinesiske havne har resulteret i genstridige flaskehalse og lange leveringstider overalt i forsyningskæden. Det har resulteret i, at fragtraterne mange steder er mangedoblet, hvilket naturligvis har kraftig indvirkning på rederiernes indtjening. «

Lars Hytting fra Artha Kapitalforvaltning har tidligere opfordret aktionærerne til at fokusere på, at »Mærsk har gang i en større transformation, hvor man med aktiechefens ord bevæger sig fra at være »et gammeldags rederi til, at man nu vil digitalisere forretningen med blockchain-teknologi.« Det kan du læse mere om her.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i en artikel og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Mærsk-aktie passerer 20.000 kr. – derfor afviser topchefen aktiesplit

Læs også: Lau Svenssen efter Mærsk-udmelding: 'Det giver penge til massivt sats'