Henter kommentarer

Strateg ser fare i Novo-aktien: 'Dette bekymrer mig'


Endnu en handelsdag starter om få timer, og her vil nordisk investeringsstrateg hos Saxo Bank, Oskar Barner Bernhardtsen, særligt holde øje med tre ting.

En af dem er, hvordan Novo Nordisk-aktien reagerer efter mandagens skrøbelighed. 

Læs også: Danske Bank: Vi har kurs mod drømmescenariet

Her var den folkekære aktie på et tidspunkt nede med tæt på 4 procent, efter der opstod stor forvirring om, hvorvidt den danske medicinalgigant havde fået en anmærkning fra de amerikanske myndigheder på en fabrik i USA. Det kan du læse mere om her

»Historien eller måske nærmere rygtet gik på at der skulle være kommet en anmærkning fra FDA omkring en af Novo Nordisks fabrikker i USA. For mig er det egentlig ikke så vigtigt om rygtet er rigtigt eller forkert. Dette er for mig en påmindelse om, at når alle ser en virksomhed som tæt på perfekt, skal der meget lidt til at påvirke aktiekursen negativt,« lyder det fra Oskar Barner Bernhardtsen i en kommentar, der fortsætter:

»Jeg tør godt sige, at Novo Nordisk er den største aktie i danskernes porteføljer, og derfor holder jeg også skarpt øje med nyheder fra Novo Nordisk i dag. Men igen, anmærkning eller ej. Reaktionen i dag viser, at Novo Nordisk har plads til meget få fejl eller problemer for at holde det høje kursniveau, og dette bekymre mig, selvom virksomheden i sig selv er fantastisk.«

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Den anden ting, som strategen vil holde øje med, er hvordan byggeriet i USA udvikler sig. 

»På trods af høje renter i USA har husbyggeriet faktisk holdt sig nogenlunde oppe. Dog lader det til, hvis man kigger på diverse rundspørger i byggebranchen, at antallet af nye byggerier så småt er begyndt at blive ramt af de høje omkostninger ved at låne penge,« påpeger strategen. 

Han påpeger at der kl. 14:30 lander tal for, hvor mange nye husbyggerier der er startet i august måned, samt hvor mange der er givet tilladelse til. 

»Tallet kan især påvirke kursen på aktier inden for byggebranchen i USA som f.eks. D.R Horten, Lennar og Home Depot,« skriver Oskar Barner Bernhardtsen. 

Læs også: 5 mulige vinderaktier: Sådan vil aktiechefen investere 100.000 kroner lige nu

Den sidste ting, som strategen vil holde særligt øje med, er de stigende renter. Mandag ramte de europæiske renter nemlig et nyt »højdepunkt«, bemærker han: 

»Den tyske 10 årige rente kom endnu en gang over 2,7 procent Et niveau vi har set et par gange i år, men ellers ikke siden 2011. Det er klart, at når de lange renter bliver ved med at stige bliver jeg bekymret for konsekvenserne. Er der steder og sektorer i økonomien der kommer til at se store problemer i takt med at renterne fortsætter op?,« spørger strategen og fortsætter: 

»Det tror jeg, at vi er flere der frygter uden helt at vide, hvor problemerne kommer til at opstå. Derfor er jeg igen meget opmærksom på renterne, og især de lidt længere renter med 5-10 år til udløb, for hvis rentetrenden fortsætter op, vil bekymringerne om konsekvenserne for virksomheder og deres indtjeningsevne vokse. Især aktier der er forholdsvis højt værdiansat i forhold til deres indtjening vil blive ramt, så det gælder især teknologi aktierne, og de mange virksomheder der arbejder inden for kunstig intelligens, der ellers har klaret det godt de første 6 måneder af i år.«

Læs også: Storbanker på stribe hæver indlånsrenten – få overblikket her

Læs også: Storbank: Denne indikator peger på, at aktierne er på vej op