Henter kommentarer

Sydbank ser et aktiemarked på tynd is: 'Fundamentet for kursstigninger ser spinkelt ud'


Der har været fest på aktiemarkedet, men graver man det øverste lag væk, gemmer der sig muligvis grund til bekymring.

Det vurderer aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen i bankens nyeste udgave af dens aktiestrategi.

Det globale aktiemarked er steget med 30 pct. siden starten af 2023, og det er sket på trods af manglende indtjeningsvækst og længere udsigter til rentenedsættelser end tidligere ventet, påpeger aktieanalysechefen, som også ser risiko for flere negative overraskelser i løbet af 2024:

»Det sker desuden i et miljø, hvor markedsforventningerne til 2024-indtjeningen er sænket siden årets begyndelse, men stadig ser for optimistisk ud, og hvor prisfastsættelsen på langt de fleste dele af markedet er dyrere end i nul-renteæraen. Det maner til forsigtighed som aktieinvestor.«

Læs også: Inflationen i Europas største økonomi falder mere end ventet

Når man udregner om prisfastsættelsen er høj eller lav, kigger man ofte på P/E-tallet, hvor man sætter aktiekursen overfor indtjeningen pr. aktie.

Og de negative faktorer for aktiemarkedet stopper ikke ved den høje prisfastsættelse, ifølge Jacob Pedersen.

»Læg dertil, at inflationen langt fra entydigt har retning mod 2 pct. mere – især i USA. Fundamentet for kursstigningerne ser dermed virkelig spinkelt ud, og isen bliver tyndere og tyndere.«

De finansielle markeder har haft stort fokus på inflationsniveauet de seneste to år. Det skyldes, at centralbankerne har sat deres styringsrenter op i et forsøg på at få inflationen ned. 

Rentestigningerne er ikke populære på aktiemarkedet, da de gør det dyrere for virksomhederne at låne penge.

Læs også: Finanshus: Så meget skal Novo-aktien falde

Skulle der senere på året komme de rentefald, som markedet forventer, er der ingen garanti for, at disse kommer til at ændre Jacob Pedersens dystre udsigter for markedet.

»Selv med udsigt til nogle få rentenedsættelser i år, vil tidligere renteforhøjelser også have negativ effekt på økonomierne, og der er virkelig behov for gedigne indtjeningsoverraskelser for at årets kursstigninger giver mening med den aktuelt dyre prisfastsættelse. En økonomisk opblomstring ligner en forudsætning for positive indtjeningsoverraskelser, men den er svær at regne hjem, da arbejdsløsheden er lav og kapaciteten til at skabe økonomisk fremgang er begrænset – især i Europa,« skriver Jacob Pedersen.

Ser man på aktiemarkedet med de geografiske briller, er det stadig hjemme i Danmark, hvor man ifølge Sydbank finder de bedste afkastmuligheder. Læs mere om det her.

Læs også: Danskernes aktieformue stiger og stiger: Nu er der slået rekord

Læs også: Dansk biotekkomet stikker af