Henter kommentarer

Ung investor: Derfor har jeg både aktier og kryptovaluta i porteføljen


Denne artikel er fra arkivet og blev bragt d. 21. marts 2021.

Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

Mød flere fra Millionærklubbens Junior Board ved at klikke her.

Mie Stecher-Andersen er 22 og bor i Aarhus, hvor hun også kommer fra. Til daglig studerer hun erhvervsøkonomi på Aarhus BSS, og begyndte allerede at investere, da hun gik i 8. klasse. Porteføljen består af en blanding af enkeltaktier ETF'er og lidt bitcoin, og selvom bæredygtighed fylder en del i depotet, er der ikke udelukkende én slags aktie, hun går efter.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg havde allerede aktier som 14-årig, hvor jeg investerede i virksomheder, man typisk kender, når man er 14 år. Aktierne valgte jeg selv, og det var blandt andet Nike og Disney. Jeg tror mine forældre introducerede mig til det, så jeg kunne lære, hvad det betyder, at eje en aktie, og hvorfor den går op og ned. Jeg solgte dog alle, fordi jeg skulle bruge pengene på at rejse i mit sabbatår, men det havde vist sig at være en god investering indtil da.«

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

»Jeg begyndte for alvor at investere igen i efteråret 2020, og det var blandt andet min bror, der hjalp mig på vej, da han også investerer.«

Hvor kommer interesserne fra?
»​Interessen kommer nok primært fra min familie, specielt min bror, som har lært mig om aktieverdenen. Derudover var det også fordi, jeg synes, det er en god måde at have opsparing på sammenlignet med at have penge stående i banken. Og så kan jeg godt lide tanken om, at man investerer i virksomheder, man kan lide og tror på, så de kan videreudvikle sig.«

Hvad er din strategi?
»​Min strategi er langsigtet, mellem 5 og 10 år, hvilket jeg tror mange andre unge også har som strategi. Jeg kigger ikke så meget på regnskaber og nøgletal, men tendenser i samfundet samt virksomheder jeg godt kan lide og selv gør brug af. Eftersom min strategi er langsigtet, prøver jeg ikke at time markedet, men bruger i stedet »dollar-cost averaging« gennem månedsopsparing.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

»Jeg er selv pescetar og går op i bæredygtighed. Derfor har jeg også investeret i selskaber som Beyond Meat. Og så går jeg og venter på, at Oatly, der producerer havremælk, bliver børsnoteret. Dog behøver en virksomhed ikke udelukkende være bæredygtig, før jeg investerer i den.«

»Jeg handler på Nordnet og tjekker min portefølje næsten hver dag. Jeg synes, det er sjovt at følge med i min portefølje, og det der sker på markedet. Selvom min strategi er langsigtet, kan jeg godt blive lidt nervøs, hvis en aktie falder meget, men jeg holder som udgangspunkt fast i strategien.«

Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»Udover at have 10 enkeltaktier, har jeg også en månedsopsparing på Nordnet med forskellige ETF’er, såsom ishares Global Clean Energy, MSCI World Health Care og Maj Invest Vækstaktier

»Månedsopsparingen har jeg både fordi, jeg synes, det er en god måde at spare op på, men også for at sprede min risiko. De enkeltaktier, jeg har, er i virksomheder, jeg virkelig godt kan lide, og som jeg kan stå inde for. Det er spændende at følge med i, hvordan de virksomheder, man har udset sig, klarer sig.«

Læs også: Ung investor: Derfor køber jeg flest enkeltaktier

»Jeg har også kryptovaluta, og jeg synes, at det er interessant at følge med i ny teknologi. Dog har jeg ikke investeret meget i det, men jeg er ung, og jeg kan godt tåle at miste pengene. Jeg må bare se, hvor det går hen. Det er et par år siden, jeg investerede i bitcoin, og den klarede sig fint, før Elon Musk begyndte at tweete om den, så selvom Tesla ikke længere modtager bitcoin som betaling, tror jeg på, at den nok skal klare det.«

Hvilke penge investerer du for?
»Jeg investerer kun penge, jeg selv har tjent. Siden gymnasietiden har jeg altid haft to job, hvormed jeg har investeret en del af det, jeg har tjent. Ved siden af mit studie arbejder jeg også, og det gør blandt andet, at jeg hver måned kan indbetale 2500 kr. på min månedsopsparing, selvom jeg er studerende.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Det må nok være bitcoin, hvor jeg har et afkast på omkring 400 pct. Ellers har jeg også klaret det godt med Kahoot, hvor jeg har et afkast på omkring 100 pct., selvom den er faldet meget på det sidste. Selvom det er mod min strategi, solgte jeg lidt ud – dog ikke, da den var helt på toppen.«

»Det var tilbage i februar, da mange tech-aktier begyndte at få klø. Jeg tror stadig på den langsigtet, og det er også derfor, jeg ikke har solgt alle. Af samme grund overvejer jeg at købe op.«

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»​Som ung kan man tage større risiko, fordi man typisk investerer med en lang tidshorisont, og på den måde kan aktierne også nå at genvinde det tabte.«

»Derudover har jeg også den fordel, at der går lang tid, før jeg for alvor skal bruge pengene, hvilket medfører, at jeg ikke er tvunget til pludselig at skulle sælge ud. På den måde kan jeg holde fast i min strategi om at være langsigtet.«

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»Jeg tror, det vigtigste er at komme i gang. Man skal lade være med vente til det perfekte tidspunkt, hvor man kan time markedet, for der vil aldrig komme et perfekt tidspunkt. Det vigtigste er, at man kommer ind på markedet, og her kan man for eksempel bruge månedsopsparing til at komme i gang.«

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

»Og så synes jeg, der er rigtig mange steder, man kan lære en masse om investering. Jeg har selv lyttet podcast og fulgt forskellige sider på Instagram, blandt andet Female Invest, som har motiveret mig meget.«

»Derudover synes jeg, det er vigtigt, at man får minimeret sin risiko ved ikke kun at investere i enkeltaktier, men sprede sig mere ud på forskellige brancher. Her man kan tage udgangspunkt i virksomheder, som man selv bruger, og som man tror på.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»​En aktie, jeg holder øje med, som jeg ikke har, er Hello Fresh. Jeg hører om rigtig mange, der bruger det, og jeg synes, de har været gode til at komme ind på det danske marked. Og så tror jeg, der er fremtid i måltidskasser, hvor man får alle ingredienser leveret og kun skal bikse det sammen.«

»Derudover følger jeg meget med i Amazon, som jeg selv ejer aktier i. Jeg har været i USA en del gange, fordi min kæreste er derfra, og det er helt normalt, at en amerikansk familie som minimum får leveret en Amazon-pakke dagligt, hvis ikke flere. Derudover er de også begyndt med Amazon Fresh og Amazon Go. Det er indkøbsbutikker uden medarbejdere, hvor ens varer bliver scannet gennem computervision, inden man forlader butikken. Det tror jeg, kan blive rigtig stort, fordi Amazon generelt er gode til at møde forbrugernes behov og har de finansielle muligheder til at etablere flere af den slags butikker rundt omkring i landet.«

Læs også: Aktiedirektør: 'Ikke sikker på, at det forholder sig, som de fleste tror'

Læs også: Dansk krypto-investor har mistet trecifret millionbeløb