Henter kommentarer

Ung investor: Derfor køber jeg flest enkeltaktier


Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

21-årige Melina Garner bor i Brøndby og studerer HA European Business på CBS. Hun bruger blandt andet Facebook-grupper til at blive klogere på investering og med hjælp fra Youtube er hun ved at lære mere om teknisk analyse.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg startede i midten af 3.g, da jeg var 19 år. Jeg oprettede en konto hos Nordnet og lagde ud med at investere for 3.000 kr. Jeg begyndte at interesse mig for, hvorfor aktier falder og stiger, og egentligt har den interesse været der længe før, jeg begyndte at investere, men jeg var ikke kommet i gang, fordi jeg havde den - nok gængse - opfattelse, at man skal være meget klog, have mange penge og bruge enormt meget tid, hvis man vil investere.«

Hvor kommer interessen fra?
»I min omgangskreds talte vi ikke så meget om aktier og investeringer. Men min mormor og morfar har blandt andet investeret i obligationer, og da min oldemor levede, så fik vi nogle obligationer i gave, og det var mit første møde med denne aktieverden. Egentligt havde jeg ikke helt forstået, hvad det gik ud på, men jeg vidste, det var noget med at købe billigt og sælge dyrt, som min mor og far adskillige gange har prøvet at forklare mig uden held.«

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

»Omkring samme tid begyndte jeg at spille et spil på min iPad, med navnet 'Millionaire Tycoon' som er lidt som Matador, men her kunne man også købe aktier, og prøve det af på en sjov måde. Det var først der, jeg for alvor begyndte at forstå, hvad det hele gik ud på. Jeg kommer fra en samfundsfaglig linje på gymnasiet, så i forvejen havde jeg en god grundforståelse for, hvordan samfundsbegivenheder og politiske nyheder påvirker virksomheder.«

Hvad er din strategi?
»Lige nu er jeg i gang med at lære mere teknisk analyse, fordi jeg i starten lavede mange fejl, jeg har lært af. Jeg har været med på en pump and dump, hvor jeg næsten har mistet hele det beløb, jeg har investeret. Jeg havde 800 kr. tilbage ud af en investering på 5000 kr. i en streamingtjeneste til børn, der blev hypet op i en Facebook-gruppe. Af den fejl har jeg nu lært, at man altid skal bruge sin sunde fornuft og analysere virksomhederne grundigt. Derfor kigger jeg på, om virksomheder har værdi for fremtiden, og om den skaber værdi for dens kunder, samfundet og klimaet.«

»Jeg forsøger også at lære mere teknisk analyse af youtuberen Rayner Teo, og det har ændret mig fra at være langsigtet til at være mere kortsigtet med nogle investeringer. Det kaldes også at swingtrade, hvor tidsperioden for at beholde sine positioner kan være fra få dage og op til en måned, og antallet af handler øges markant til forskel fra at være langsigtet investor, hvor man kun handler et til fem gange om måneden. Her har jeg forsøgt at implementere teknisk analyse sammen med fundamental analyse til mine investeringer, og så hive mindre gevinster hjem. Denne strategi har jeg blandt andet brugt på at investere i Izea, men jeg er stadigvæk nybegynder på det punkt. Dog bruger jeg også teknisk analyse til at hjælpe mig med, hvornår en aktie er over- eller underkøbt, så jeg kan positionere mig lidt bedre og spare et par kroner den vej.«

Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»Jeg har nok 80 pct. enkeltaktier og 20 pct. ETF’er og fonde i min portefølje. Jeg har flest enkeltaktier, fordi jeg synes, det er spændende at følge med hele tiden og se forskellen, når det går godt for en virksomhed, og hvordan visse nyheder kan påvirke kursen på en aktie.«

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

Hvilke penge investerer du for?
Jeg er god til at spare op, og har altid arbejdet en del, og det er også en af grundene til, at jeg har kunnet investere. Jeg køber ikke særligt meget tøj. Dertil kommer alle pengene fra mine jobs, som jeg har haft, imens jeg har studeret i gymnasiet og i sabbatåret. Derfor har beløbene været meget svingende alt efter, hvor mange penge jeg tjente på jobbet. De fleste gange var det blot 2000 kr., mens det nogle gange var 5000 kr. og en sjælden gang 10.000 kr.

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Min allerbedste investering har nok været Vestas, Demant, Nio eller Izea. Nio købte jeg i december, da den stadig var helt ukendt. Nu er Nio faldet en del, men jeg solgte den, da jeg havde et afkast på mere end 900 pct. Det var virkelig et sats, for da jeg købte den, vidste jeg ikke meget om aktien. Jeg hørte bare ‘kinesisk’ og ‘elbil’ og tænkte, det var en god kombi. Tesla er også kommet ind på det kinesiske marked, men jeg tror, at kineserne først og fremmest vil sikre sig deres egen indkomst og velfærd først, og derfor tror jeg, at de fleste kinesere vil være tilbøjelige til at købe en bil fra Nio i stedet for Tesla.«

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»Jeg er ikke så følsom overfor de her markedsændringer og forandringer på længere sigt, fordi jeg kan beholde mine positioner i lang tid. Men det er så også det. Det er aldrig for sent at investere. Jeg synes nogle gange, det er ærgerligt, at folk siger, jo yngre man er, jo bedre. Man kan stadig beholde sin position i lang tid. For mig vil jeg nok først sælge, hvis jeg skal bruge mange penge til en lejlighed eller en større rejse.«

epaselect epa07014819 Electric vehicles are lined up in front of the New York Stock Exchange leading up to the initial public offering of NIO Inc., a Chinese electric-vehicle company, in New York, New York, USA, on 12 September 2018. The company, which has been compared to Tesla, is expected to raise around 1 billion USD / 860 million Euros. EPA/JUSTIN LANE Vis mere

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»Mit bedste råd er at få opbygget en gruppe eller et netværk med andre, der investerer. At læse bøger har aldrig været min kop te, så når folk anbefalede bøger, så ville jeg klart kigge på dem, men ville også finde andre alternativer for at få samme viden om aktier og investeringer.«

Læs også: Teodor på 21: »Disse aktier holder jeg øje med«

»Jeg er blind på højre øje, og derfor læser jeg ikke særlig meget, da jeg bliver hurtigt træt og ufokuseret. Derfor tog jeg til et arrangement, da jeg startede med at investere, som jeg havde set gennem en Facebook-gruppe for at få mere viden om aktier, uden at læse. Siden da har jeg opbygget et netværk med flere kvinder, hvor vi taler om privatøkonomi, investeringer og om markedssituationen, og dem benytter jeg mig flittigt af til alt. Så ja, opbyg et netværk, se videoer på YouTube, og husk – man skal ikke være rig for at starte med at investere. Tænk langsigtet og drop tanken om ‘get rich quick’. Selvom man måske gerne vil hurtigt i gang, skal man alligevel ikke glemme helt simple ting, som prisen på kurtage, og hvilke konti der er mes hensigtsmæssige at investere i.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»Når lockdown er slut, tror jeg, der kommer til at blive fløjet en masse igen. Norwegian har kun lige kunnet holde hovedet over vandet, og SAS har en større markedsværdi end Norwegian nu. Derfor tænkte jeg, at jeg ville gå med ind i SAS. Derudover holder jeg øje med Lafargeholcim, der laver industri og cement og blandt andet grønne tage og grøn industri. Jeg tror, grønne tage er fremtiden, og det er en fordel for selskaber at være grønne.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Izea holder jeg også øje med. Det er et medie, der fungerer lidt ligesom LinkedIn, der er bindeled mellem influencers og virksomheder, der ønsker influencers til deres marketing. Derudover har de gode lønforhold og er en fair virksomhed for både ’arbejdsgiver’ og influencer. Jeg har haft aktien, men jeg tror gerne, jeg vil ind i den igen.«

»Til sidst holder jeg stærkt øje med ETF’en Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF, som har en god geografisk spredning, og som investerer i blockchain-teknologi, som jeg tror på vil være fremtiden. Blockchain-teknologi handler om, at den måde, der bliver opbevaret information og data på, og det kan gælde transaktioner mellem personer med kryptovaluta eller historikken af en husejer og arveretten til huset. Information bliver lagret som perler på en snor, hvor ny data vil blive tilføjet som en ny perle, eller blot ændringer af ældre information, som bliver tilføjet som en ny perle. Det vil sige, man formindsker risikoen for at manipulere med sine data.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende