Henter kommentarer

Value-aktiechef: Disse aktier har vi købt


En af aktierne, som valueinvestorerne hos Maj Invest har købt, er en betalingskort-aktie
En af aktierne, som valueinvestorerne hos Maj Invest har købt, er en betalingskort-aktie Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere

De massive fald på aktiemarkederne har skabt flere købsmuligheder.

Det fortæller Kurt Kara, der er aktiechef hos investeringsforeningen Maj Invest. Sammen med sit team bestående af Ulrik Jensen og Rasmus Quist Pedersen investerer de i valueselskaber. Det vil sige selskaber, som er meget undervurderede i forhold til deres økonomiske værdi.

Nedturen, der begyndte i slutningen af februar, har dog ramt langt de fleste typer aktier, men allerhårdest kategorien valueaktie. Maj Invest Value Aktier er derfor også blevet ramt af nedturen. Afkastet er år til dato i minus med ca. 25 pct.

»Det har været et mareridt for valuevestorer, fordi valueaktierne også blev pulveriseret. Det som var value er blevet deep value,« udtaler Kurt Kara i et interview med Euroinvestor.

Om det eksplosive aktiedyk har Kurt Kara over for Børsen påpeget, at ‘det, der tog halvandet år under finanskrisen, har denne gang taget en måned.

Aktiedykket er blevet udløst af frygten for coronavirussen COVID-19, der har fået lande til at lukke ned for stoppe smitten. Det har skabt enorm usikkerhed om, hvor voldsomme de økonomiske konsekvenser bliver for virksomhederne og landene.

I ugerne hvor alting faldt massivt så Maj Invest- trioen imidlertid muligheder for at købe ind i amerikanske finansselskaber. Det var nemlig aktier, der fik ‘urimelig mange tæsk’.

»På et tidspunkt blev flere af dem næsten lige så billige som under Finanskrisen. Men det her er ikke en finanskrise. Og hvor bankerne i 2008 var en del af problemet, er de i dag en del af løsningen,« forklarer Kurt Kara.

Læs også: Ekspert om købspotentiale: Det her tror vi stærkt på

Udbruddet af den dødbringende virus, COVID-19, skal nemlig forstås som et udefrakommende chok. Det minder mere om en kombination af oliekrisen fra 1970'erne - hvor olieprisen bare er kollapset - og så ‘11. September’, altså en hændelse, der skaber frygt i vores hverdag. Det er to kraftfulde elementer, og det er nok derfor, at aktiemarkedet reagerer så voldsomt, forklarer Kurt Kara.

»Det var vigtigt for os, at vi købte ind i finans, der er profitable i dag, og som har vist, at de har kunne modstå kriser,« udtaler aktiechefen.

Han understreger, at det ikke er en anbefaling af enkelte aktier, for aktierne er en del af portefølje, hvor aktier er valgt, så de passer sammen med de andre aktier i porteføljen. Aktierne som Maj Invest valgte at købe var blandt andre kreditkortfirmaet American Express, forsikringsselskabet Aflac samt banken US Bancorp.

»Selskabernes indtjening falder nu her, men hvis du tror på, at indtjeningen vender tilbage på den anden side krisen, får du cirka samme indtjening, når vi er på den anden side af tunnelen,« forklarer Kurt Kara.

Læs også: Ekspert om at købe aktier nu: Derfor kigger jeg ikke efter bunden

Han fremhæver, at de amerikanske banker overordnet set er meget, meget bedre økonomisk rustet, end de var i 2008. Det er eksempelvis normalt, at en amerikansk bank har en egenkapital i forhold til balancen på 10 procent. Til sammenligning har en almindelig europæisk bank groft sagt en egenkapital på 3-4 pct.

En anden aktie, som Maj Invest valgte at købe var en aktie, som investeringsforeningen havde solgt fra i 2019, nemlig tyske MTU Aero Engines, der producerer jetmotorer.

»Vi solgte den, da den blev handlet i omkring 250 euro, og da den nåede op mod 300 euro, handlede den til 30 gange indtjeningen. På én måned faldt den så meget, at den handlede 10 gange indtjeningen. Jeg tror aldrig, at vi har købt en aktie hjem så hurtigt, efter vi har solgt den,« fortæller Kurt Kara.

Den dødbringende virus har i skrivende stund kostet mindst 47.256 personer livet, mens 937.567 er registrerede med smitten, ifølge tal fra Johns Hopkins University.

Læs også: 12 stærke aktier: 'Du bør være eksponeret mod disse tre ting'

Læs også: Lars Tvede: Det her satser jeg på nu