Henter kommentarer

Vil forhindre kæmpe brandudsalg: Centralbank i nyt træk


Med et nyt træk forsøger Bank of England at undgå et brandudsalg af obligationer.

Sådan forklarer seniorstrateg i Nordea, Simon Kristiansen.

Bank of England har tirsdag annonceret en udvidelse i deres opkøb af statsobligationer til også at omfatte inflationsindekserede obligationer.

Det sker, efter at endnu et storudsalg skabte kaos på det britiske obligationsmarked mandag, skriver MarketWire.

Læs også: Storbank: Aktier kan let falde yderligere 20 pct. – og det dyk bliver værre

Samlet er Bank of England klar til at købe papirer for op til 10 mia. pund om dagen, heraf op til 5 mia. pund statsobligationer og 5 mia. pund indeksobligationer.

»Man prøver at undgå et brandudsalg, men på samme tid vil de understrege, at centralbanken står klar til at købe obligationerne, hvis det bliver virkelig, virkelig slemt. Så det er for at sørge for, at der falder lidt ro på,« siger Simon Kristiansen.

Han forudser også, at udmeldingen vil kunne have en indvirkning på markedet.

»Det vil ikke give samme reaktion som første gang, at de udmeldte obligationsopkøb. Nu fortsætter de i samme tråd med, hvad de havde varslet. Det giver ikke samme reaktion, når man fortsætter noget, som når man præsenterer det første gang,« forklarer han.

Læs også: Det råder Danske Bank kunderne til nu

Dengang var der en positiv reaktion fra markedet, »fordi man havde vænnet sig til de aggressive centralbanker. Pludselig var der nogle, der viste, at de var villige til at gøre, hvad der skulle til en periode, hvor de så noget, der ikke var hensigtsmæssigt. Det sendte forhåbninger til markedet om, at hvis Bank of England ville gøre det, så kunne det være, at også ECB og FED ville gøre det, hvis det kommer så langt ud,« siger han.

Vil reaktionen denne gang være mere centreret om de britiske markeder?
»Det vil jeg tro. Det er i hvert fald der, hvor der vil komme den største effekt,« siger Simon Kristiansen.

Læs også: Advarer om de kommende måneder: 'Det vil komme som et kæmpe chok for markedet'

Investeringsstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen ser også, at denne udmelding kommer til at kunne påvirke aktiemarkedet.

»Markedet er faldet meget den sidste stykke tid, så udmeldingen kan hjælpe lidt med at få dæmpet den usikkerhed, der er derude. Men uanset hvad så kommer det tilbage til elefanten i rummet, som er inflationen,« siger han og fortsætter:

»Dette er en god lille pille, de giver til markedet, men det kan godt være, at det ikke er nok til at kurere patienten. Men det kan nok godt være nok til at tage den værste feber.«

Han forklarer, at denne udmelding er endnu et forsøg fra Bank of England med at rydde op i noget, som regeringen laver og henviser til den britiske regerings varslede skattelettelser, som skulle finansieres ved at bringe flere statsobligationer i omløb.

Læs også: Storbank anbefaler fortsat undervægt i aktier

Læs også: Feds vicechef: Rentestigningerne vil afkøle økonomien over tid