Henter kommentarer

Vild melding om globalt forsyningskaos

Foto: MORRIS MAC MATZEN
Vis mere

I mere end to år har verden været i en form for undtagelsestilstand, hvor flaskehalse i de globale forsyningskæder har givet længere leveringstider på alt fra råvarer til mikrochips.

Men nu lysner det.

“Krisen i forsyningskæder er i bund og grund slut,” skriver økonomen og analysechefen, Andreas Steno Larsen, hos Heimstaden på sin Linkedin i weekenden.

Den tidligere Nordea-chefstrateg henviser til, at priserne på fragtrater til USA er styrtdykket på det seneste.

Også det amerikanske finansmedie CNBC har mandag morgen historien om, at flaskehalsene i havnene har løsnet sig.

Forsyningskæderne har i perioder været pressede af nedlukninger i nogle af verdens vigtigste containerhavne samtidig med, at efterspørgslen har været enorm efter staternes og centralbankernes gavmilde økonomiske politik.

CNBC henviser til tal fra det anerkendte analyseinstitut Drewry, som opgør fragtraterne for containertransport på globalt plan. Priserne er dykket 64 pct. på et år. De er faldet uafbrudt i de seneste 32 uger.

En simpel måde at følge situationen på er at skelne til udviklingen i A.P. Møller Mærsk, der i 2022 forventes at komme med det største overskud nogensinde i Danmarkshistorien. Alligevel har aktionærerne måttet se faldende værdier i år, da de fremtidige udsigter ikke tegner godt. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Bølge af kursmål rammer danske aktier

Læs også: Nordnet: Derfor er dette ikke ligesom i 2008