Henter kommentarer

Vild udvikling i norske aktier: Coronavindere savet over - taberne er sendt i vejret


Det norske aktiemarked har samlet klaret sig pænt i 2021 i forhold til børsmarkederne i Danmark, Sverige og Tyskland.

Norske aktier er målt på det toneangivende OSEBX-aktieindeks steget godt 20 pct., siden aktieåret blev skudt i gang.

Til sammenligning er danske aktier - målt på C25-indekset - steget knap 13 pct. Tyske aktier er målt på det ledende tyske DAX-indeks også oppe med knap 13 pct., viser Bloomberg-data. Dermed har norske aktier klaret sig bedre end i Danmark og Tyskland, men ikke nær så godt som i Sverige. Det svenske OMX30-aktieindeks er steget mere end 22 pct. i år.

Ser man på hvilke norske aktier, der er steget mest, så fortæller det historien om et aktiemarked, hvor flere olie- og tankaktier er klatret helt i top. Det afspejler på mange måder et opsving i økonomien, men også at netop de aktier blev hamret i bund i 2020. Bag tallene gemmer sig også historien om pres på forsyningskæderne, og at flere af 2020s coronavindere er faldet markant tilbage. Det gælder blandt andre NEL, Scatec Solar og Kahoot, der er faldet til bunds i det norske aktieindeks.

På listen over de 10 aktier, der er steget mest i det norske OSEBX-indeks siden årets begyndelse, finder man nedenstående:

- MPC Container Ships: +235,44 pct.

- Nordic Semiconductor: +112,75 pct.

- Golden Ocean Group: +74,40 pct.

- Equinor: +58,99 pct.

- Norsk Hydro: +57,85 pct.

- Tomra Systems: +42,69 pct.

- Aker: +41,52 pct.

- Aker BP: +35,57 pct.

- Storebrand: +32,02 pct.

- Yara International: 31,92 pct.

På listen over de 10 aktier, der har klaret sig dårligst i det norske OSEBX-indeks siden årets begyndelse, finder man nedenstående:

- Mowi: +7,63 pct.

- Orkla: -2,41 pct.

- Bakkafrost: -3,31 pct.

- Telenor: -7,98 pct.

- Schibsted: -8,90 pct.

- Adevinta: -20,42 pct.

- Subsea 7: -29,27 pct.

- Nel: -48,24 pct.

- Kahoot: -57,84 pct.

- Scatec: -59,15 pct.

Ser man på aktiernes prissætning, så tegner der sig et særligt billede af kursstigningerne i Norge, Danmark, Sverige og Tyskland. Selvom norske aktier samlet set er steget mest i 2021, så er det norske aktiemarked - målt på P/E-værdien (positive) - ikke det dyreste.

Læs også: 3 mulige aktievindere til 2022: 'Det er en kvalitetsaktie, der er enormt billig'

P/E-værdien udtrykker, hvor meget investorerne er villige til at betale for at få en andel af årets overskud en virksomhed. P/E-tallene afslører, at det danske aktiemarked stadig er det dyreste, selvom danske aktier ikke er dem, der er steget mest. Det næstdyreste aktiemarked er det norske, efterfulgt af det tyske børsmarked. Det efterlader investorer i svenske aktier med det aktiemarked, der samlet set er billigst.

Nedenfor kan du P/E-værdien (positive) for de enkelte landes toneangivene aktieindeks:

Danmark - C25:: 21,09

Norge - OSEBX: 19,96

Tyskland - DAX: 14,44

Sverige - OMX30: 14,36

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Lau Svenssen: Det ligner en nedsmeltning for denne valuta

Læs også: Danske Bank: Det var et stort skifte