Henter kommentarer

7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Foto: MLADEN ANTONOV
Vis mere

Hvis du gerne vil i gang med at investere, så er der nogle få, simple ting, du skal gøre.

Du behøver hverken at være aktieanalytiker eller finansdirektør for at handle aktier. Det påpeger Danske Banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen over for Euroinvestor, der her hjælper dig til at komme i gang med at investere.

Du behøver heller ikke begynde med en formue eller en helt masse viden for at investere, forklarer han.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Det kan måske virke skræmmende eller uoverskueligt at begynde at investere, men det er en god måde at øge din formue på,« udtaler han.

Du kan du læse lidt indledende om en aktie, en portefølje og en investeringsforening.

Når du investerer, skal du på forhånd have overvejet følgende med dig selv:

1) Tænk over, hvorfor du vil investere:
Før du begynder at investere, er det vigtigt at tænke over, hvad du vil opnå med dine investeringer. Vil du opbygge en opsparing til din pension, købe en bolig eller tjene lidt ekstra penge på kort sigt, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

»Du skal gøre op med dig selv, om du investerer for at tjene ekstra penge, som du kan bruge senere, eller om det er mere langsigtet for eksempel til din pension,« udtaler strategen.

Hvis du skal spare op til din alderdom, bør du som udgangspunkt investere for pensionsmidler, som er bundet, indtil du når pensionsalderen. Pensionsmidler er nemlig typisk lavere beskattet end frie midler, forklarer Danske Bank-strategen.

2) Læg en investeringsplan:
Det næste, du bør gøre, er at lave en lille plan for, hvordan du gerne vil investere. Din plan, som bare kan være nogle få punkter på en notesblok på mobilen eller computeren, skal passe til dit mål og din risikovillighed, fortæller Danske Bank-strategen.

Se listen: 50 aktieord, du bør kende

  • Tænk over din tidshorisont: Hvornår skal du bruge penge
  • Tænk over, hvor mange penge du skal bruge til den tid
  • Tænk over, hvordan du vil have det, hvis dine investeringer falder 20-40 pct. i værdi eller mere.

»Du skal i udgangspunktet ikke investere penge, som du ikke kan tåle at tabe,« udtaler Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

»Hvis du skal bruge pengene om seks måneder eller om et år til en stor rejse eller et nyt fjernsyn, bør du alt andet lige ikke investere dem. Der er risiko ved at investere, og hvis du har en kort tidshorisont, risikerer du, at dine investeringer er i en bølgedal, når du skal bruge dem,« udtaler Danske Bank-strategen.

»Du kan så blive tvunget til at sælge dine investeringer med tab i stedet for at vente, indtil de er steget igen,« tilføjer han.

Tommelfingerreglen er ifølge ham, at du har en investeringshorisont på tre-fem år.

3) Tænk over dit investeringsbeløb
Du behøver ikke at have en formue for at komme i gang med at investere.

Du kan i princippet begynde at investere for 100 kroner, bemærker Lars Skovgaard Andersen.

Din bank eller handelsplatform tager dog et gebyr – kaldet kurtage – hver gang du handler. Jo mindre du investerer for ad gangen, jo mere skal du tjene for, at gebyret har betalt sig hjem. Nogle steder koster hver handel eksempelvis mindst 29 kr. i kurtage eller en vis procentdel af det, som du handler, for eksempel 0,075 pct.

»Det lyder måske ikke af meget, men det kan løbe op over mange år. Mit råd er, at du aftaler med dig selv, hvor meget du vil investere for hver måned. Det kan du tilføje til din plan. Om det er 500 kr. eller 10.000 kr. eller noget andet er op til dig,« udtaler Lars Skovgaard Andersen.

Læs også: Det bør du vide om aktiesparekontoen

Hvis der er tale om et mindre beløb – for eksempel 2500 kr. – kan du nøjes med at investere pengene hver tredje eller fjerde måned, så du puljer pengene og køber for lidt mere ad gangen. Det gælder om at holde dine handelsomkostninger nede, understreger Lars Skovgaard Andersen.

»Din bank eller handelsplatform kræver som regel penge for, at du har et depot og det kan være dyrere at handle og at have udenlandske aktier sammenlignet med danske aktier. Det er udgifter, der alt sammen æder af dit afkast,« forklarer han.

Der findes automatiske løsninger, hvor du hver måned kan investere for et givent beløb. VI taler om de såkaldte investeringsrobotter, hvor du kan begynde at investere for helt ned til 100 kr. Danske Bank har eksempelvis investeringsrobotten 'June', mens Nordea har 'Nora'.

Læs også: 7 gode råd: Sådan snakker du med dine børn om penge

»Jeg vil anbefale, at du investerer regelmæssigt og over tid. Du kan for eksempel investere et fast beløb hver måned,« udtaler han og fortsætter:

»Det er umådeligt svært at time markedet, dvs. købe og sælge på de mest optimale tidspunkter. Ved at investere regelmæssigt kan du imødegå udsvingene i markedet og modvirke op- og nedture i markedet.«

4) Opret et depot
For at købe aktier skal du først og fremme være kunde et sted, hvor de tilbyder aktiehandel. Det gør din bank måske i forvejen, men der findes også handelsplatforme – som Saxo Bank, Nordnet og eToro – der har specialiseret sig i det.

For at kunne handle aktier, skal du have oprettet et depot. Et depot er en konto, hvor dine værdipapirer er placeret. Værdipapirer dækker over både aktier, obligationer og investeringsbeviser.

Du kan med MitID i hånden selv oprette et depot i din netbank. Det tager typisk kun nogle få minutter. Du kan også kontakte din bank eller en handelsplatform og få hjælp den vej.

Når du har et depot, kan du overføre penge til dit depot, som du kan investere for.

5) Opbyg en portefølje
Det gælder om at få opbygget en diversificeret portefølje, dvs. at få spredt dine investeringer ud over forskellige aktier, obligationer eller aktieindeks.

»Dette kan hjælpe med at minimere din risiko og øge dine chancer for en god afkast,« udtaler Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

»Jeg vil anbefale, at du starter med at købe dig ind i det globale aktiemarked, altså et bredt aktieindeks, hvor du køber en lille bid af en masse forskellige selskaber.«

Hvis du gerne vil købe dig ind i verdensmarkedet, så kunne det for eksempel være MSCI World. Du kan også begynde med at købe dig ind i det danske aktiemarked ved at købe dig ind i C25-indekset, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Du kan tænke over nedenstående punkter, som du kan føje til din investeringsplan:

Hvilke typer investeringer du vil foretage – om det er i aktier, investeringsforeninger, ETF eller en kombination.
Hvordan du vil evaluere din portefølje – for eksempel om du vil sammenligne dit afkast med C25-aktieindekset, S&P500 eller MSCI World.

»Forskellige aktiefonde kan udgøre en bund i din portefølje. Du kan købe aktiefonde inden for bestemte temaer, som du tror på, for eksempel den grønne omstilling, robotteknologi eller digitalisering. På den måde får du en bred eksponering mod bestemte tendenser. Du kan så krydre porteføljen med enkeltaktier. De er mere risikofyldte, så det er op til din egen investeringslyst og risikovillighed,« forklarer han.

6) Arbejd med din portefølje
Din investeringsplan kan hjælpe dig med at undgå impulsive beslutninger, hvis aktierne falder. Det betyder dog ikke, at du ikke må arbejde eller justere din portefølje, forklarer Danske Bank-strategen.

»Selvom det er vigtigt at have en langsigtet tilgang til investering, er det vigtigt, at du holder øje med din portefølje. Følg med i den og juster den efter behov,« lyder det fra Lars Skovgaard Andersen:

»Du kan for eksempel skrue op eller ned for andelen af aktier i porteføljen i forhold til obligationer eller sørge for at have flere defensive aktier – end cykliske aktier – end normalt«

7) Tænk langsigtet
Det gælder om at være tålmodig, når du investerer. De fleste vil nok gerne blive rige hurtigt, men det gælder om at tænke langsigtet, når du investerer, fortæller Lars Skovgaard Andersen.

»Det kan være fristende at reagere hurtigt på kortsigtede markedsudsving, men det er vigtigt at huske på, at investering er en langsigtet strategi,« udtaler han.

Du kan sagtens opleve, at aktiemarkedet svinger op og ned i løbet af kort tid, men det er vigtigt at huske, at dit afkast - altså det, som du tjener –  typisk opnås over en længere periode. Historisk set er aktiemarkedet steget over tid. Derfor kan det være en god idé at holde fast i dine investeringer og ikke træffe beslutninger baseret på kortvarige markedsudsving, lyder det fra Danske Bank.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du bare skal lukke øjnene og glemme punkt 6 og ikke arbejde med din portefølje.

»Du skal justere din investeringsstrategi, hvis dine mål eller risikotolerance ændrer sig,« bemærker Lars Skovgaard Andersen.

»Det kan tage tid at opnå en betydelig gevinst, så vær tålmodig,« lyder hans opfordring.