Henter kommentarer

'Bemærkelsesværdig' udvikling: 'Det er godt nyt for boligejerne'


Langt, langt, langt de fleste boligejere betaler deres boliglån til tiden.

Men alligevel er der en minimal stigning siden sidste kvartal i antallet af boligejere, der har sværere ved at betale deres boliglån.

Det viser friske tal fra Finans Danmark.

»Det er godt nyt for boligejerne og den danske samfundsøkonomi, at så få boligejere har problemer med at betale regningen på deres boliglån,« lyder det fra chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

»Det er i virkeligheden bemærkelsesværdigt, at der ikke er flere, der har betalingsproblemer i den nuværende situation, hvor danskernes indkomster i den grad er udhulet af stærkt stigende priser på alt fra energi til dagligvarer. Danskernes realløn er ikke gået så meget tilbage i 2022 siden formentlig 1950,« tilføjer han.

Læs også: Han forudså 2022's aktienedtur - nu advarer han investorer

Tallene fra Finans Danmark viser, at boligejerne har en restanceprocent på 0,14 pct. i 4. kvartal 2022.

En restanceprocent på 0,14 pct. betyder, at boligejerne som helhed mangler at betale 1,4 kr. for hver 1.000 kr. ydelse, som de skal betale på realkreditlånet. Med andre ord betaler 99,86 pct. af boligejerne altså deres realkredittermin til tiden, forklarer privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer.

Tallene for restancerne fortæller, hvor stor en del af ydelsen på realkreditlånet i september, som endnu ikke er betalt 3,5 måneder senere.

Læs også: Særlig anbefaling kan koste Bavarian dyrt: 'Godkendelse er et skud i tågen'

Det er ikke kun restancerne, som er lave. Ligeså er tvangsauktionerne, som i 2022 befandt sig på det laveste i 16 år.

»Manglende betaling på realkreditlånet kan være første skridt på vejen mod en tvangsauktion, og det er derfor glædeligt, at betalingsevnen hos boligejerne er i top,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

»Ser vi fremad, så forventer vi dog ikke, at de ekstremt lave restanceprocenter og tvangsauktioner vil vare ved. De mærkbart højere renter, energipriser og inflation bider på budgetterne, og det øger sandsynligheden for, at vi igen kan få en periode, hvor pilen peger op på restancer og tvangsauktioner,« tilføjer han.

Dog forventer han ikke, at vi kommer til at se de samme tilstande som kendetegnede efterveerne af finanskrisen.

Læs også: Nu får disse pensionister skattefri inflationshjælp

Læs også: Særligt lån hitter blandt danskerne: 'Det kan påvirke boligmarkedet på sigt'