Henter kommentarer

Danskerne var vilde med særlig boligfinte i 2022


Danskernes appetit på at låne til boligkøb var i 2022 på et historisk lavt niveau.

Samlet set for hele 2022 er der afgivet 309.434 lånetilbud, viser friske tal fra Finans Danmark.

Men kun 55.000 lånetilbud var til boligkøb. Det er det laveste antal siden statistikkens begyndelse i 2017.

Til gengæld blev der indhentet det næsthøjeste antal lånetilbud til omlægninger i fem år.

»Renten på et fastforrentet lån er gået fra en rente på omkring 2 pct til 5 pct. i løbet af året, og det har sendt mange boligejere afsted efter et lånetilbud til en konvertering. Indtil videre har 140.000 boligejere udnyttet de stigende renter til at konvertere deres fastforrentede lån, og har dermed barberet af restgælden,« lyder det fra privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer.

Læs også: Boliglånet vi aldrig taler om, er måske det bedste i verden

De mange konverteringer har boligejerne gjort brug af for at skære et stykke af deres restgæld, forklarer han.

I den forbindelse har de pågældende boligejere så byttet deres fastforrentede lån ud med et nyt fastforrentet lån med en højere rente eller et nyt lån med variabel rente.

140.000 boligejere fra januar til september sidste år har konverteret deres fastforrentede realkreditlån, viser tal fra Nationalbanken. Heraf har 84.000 valgt et nyt lån med en fast og højere rente, mens 56.000 har valgt et nyt lån med variabel rente.

En væsentlig faktor, som medvirker til at trække ned i antallet af lånetilbud, er det lave antal bolighandler i 2022. Sidste år så vi nemlig det laveste antal bolighandler i 8 år, og det påvirker også antallet af lånetilbud i negativ retning, forklarer Brian Friis Helmer. En boligkøber får nemlig et lånetilbud, når finansieringen af boligen skal i hus.

Læs også: Boligpriserne fortsætter 'dramatisk' nedtur

Ikke alle synes dog, at konvertering af sit boliglån er en god idé.

»Du risikerer at få omsat dit boliglån til højere rente, og hvis ikke renten falder igen, så mister du den her gevinst. Du gør dig faktisk til spekulant i din ejendom,« siger Karsten Engmann, privatøkonomisk rådgiver og indehaver af Pengeministeriet, i podcasten Euroinvestor Livsstil.

Du kan læse mere om, hvad man skal være opmærksom ved, når man konvertere ifølge Engmann og høre podcastafsnittet med ham her.

Læs også: Nu kan 4-procentlånet komme i spil

Læs også: Rentehammer, inflation og vanvittige gaspriser – alt preller af på boligejerne