Henter kommentarer

Rentehammer, inflation og vanvittige gaspriser - alt preller af på boligejerne


Vi har statistik for antallet af tvangsauktioner 44 år tilbage i tid, og kun i 2006 har antallet været lavere end i 2022.

Med andre ord har 2022's enorme pres på boligejernes økonomi over hovedet ikke bidt sig i fast i form af ubetalte regninger til bankerne.

Der har ellers været nok af bekymringer i form af historiske høje rentestigninger og forbrugerpriser, der er steget i højeste tempo siden starten af 1980'erne. Læg dertil markant højere elpriser og de 400.000 husejere med naturgasfyr, der modtog chokerende høje regninger i efteråret.

Alligevel faldt antallet af tvangsauktioner til blot 1382 i det forgangne år - et lille fald i forhold til 2021. Og det laveste niveau i 16 år.

Læs også: Boligpriserne fortsætter 'dramatisk' nedtur

»Det kan godt virke paradoksalt, at antallet af tvangsauktioner ender på det laveste niveau i 16 år, når inflationen i 2022 ramte det højeste niveau i 40 år, og når renten samtidigt er steget til stor økonomisk ulempe for boligejere med variabelt forrentede lån,« lyder det fra boligøkonomen.

»Men det er vigtigt at huske på, at de fleste boligejere har en robust privatøkonomi, og at mange familier desuden har en opsparing, som de kan tære på i krisetider,« tilføjer hun.

De gode tider for antallet af tvangsauktionerne varer ikke ved, forudser privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer.

»Bolighandlerne var sidste år på det laveste i 8 år, boligprisfaldene endte 2022 med det største fald i mere end et årti, mens renter og inflation er steget ganske mærkbart. Derfor forventer vi, at tvangsauktionerne igen kan få en periode, hvor pilen peger opad,« siger han.

Læs også: Et råd fra bankerne: Sådan sikrer du dig 4-procentlånet, når renten stiger

I årene efter finanskrisen nåede tvangsauktionerne op over 5.000 om året.

»Selvom vi forventer pil op på tvangsauktionerne, så er det ikke vores forventning, at vi når på det antal tvangsauktioner, som kendetegnede efterveerne af finanskrisen,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

Både boligmarked og boligejerne står et helt andet og bedre sted i dag på et langt mere robust ståsted. Vi har sparet langt mere op, vi har lånt langt færre penge i vores friværdi og rekordmange er i beskæftigelse, tilføjer han.

Læs også: Ikke set i 9 år: Så få boliger skiftede hænder i 2022

Læs også: Ejendomsmægler: Det her er 'meget vigtigt' lige nu