Henter kommentarer

André Thormann: Værd at vide om faktorerne til din næste aktie-handel

(genrefoto)
(genrefoto) Foto: STRINGER
Vis mere

I året 1702 blev hingsten Darley Arabian fragtet til Yorkshire efter en blodig konflikt mellem Konsul Thomas Darley og en Syrisk Sheik. Darley Arabian er den vigtigste hingst fra nutidens hestevæddeløb, da den er stamfader til 95% af de engelske fuldblodsheste, som er den mest succesfulde hesterace gennem historien.

På aktiemarkedet har vi også stamfadere, der har været afgørende for vores forståelse af investering. Heriblandt har vi Eugene Fama og Kenneth French, som fik anerkendt anvendelse af flere faktorer i den akademiske verden i 1992.

Faktorinvestering går ud på at systematisere investeringer ud fra forskellige karakteristika for eks. aktier der historisk har klaret sig godt.

En hest i faktorverdenen som historisk har været meget populær, men har været skadet i en lang årrække, er Value faktoren. Value faktoren er en af de ældste og går basalt set ud på systematisk at indkøbe værdipapirer med høje finansielle nøgletal relativt til prisen.

Der findes masser af faktorer i den finansielle litteratur, og snildt nok til at fylde en hel galopbane. Det mest anerkendte er dog følgende: Momentum (Aktier der stiger skal fortsætte med at stige), Kvalitet (Aktier med visse kvalitetsmæssige karakteristika kommer til at stige, eks. profitabilitet eller regnskabskvalitet), Størrelse (Små aktier klarer sig bedre end store) og Lav volatilitet (Defensive aktier klarer sig godt).

De sidste 10 år har både kvalitet og lav volatilitet klaret sig rigtig godt, mens value faktoren har været meget udfordret, hvilket har rejst spørgsmål om, hvorvidt Value stadig er i live. Nedenfor kan du se hvordan forskellige faktorer siden 2010.

(Kilde: FactorResearch.com) Vis mere

2018 og 2019 har været interessante år for faktorinvestering eftersom en bred portefølje af faktorer faktisk har klaret sig dårligere end markedet. 2020 har dog været et endnu mere interessant år og indtil videre fører Momentum-faktoren i væddeløbet med flere længder. Value og Size har været de mest problematiske faktorer i løbet af 2020 og har klaret sig absolut dårligst. Historisk set så har små selskaber typisk genvundet terræn meget hurtigt efter store fald på markederne. Dette er dog ikke sket endnu for 2020, hvorfor det bliver interessant at se, hvornår de små aktiers popularitet genopstår.

Kvalitet har gennem mange år haft gode hestesko og klaret sig godt, hvilket er fortsat i 2020, til trods for et generelt udfordrende halvår. Den primære årsag til dette var søgen efter kvalitetsselskaber, som beskyttelse mod nedturen, det man kalder ”Flight to Quality”.

Faktorers performance fortæller mere end 1.000 ord, og er en god måde for investorer at holde øje med hvilke heste der er populære på markedet. Det er samtidig noget, som du som investor kan have in mente, når du køber nye aktier, eller rebalancerer din portefølje. Modsat hesteracer er det dog ikke de samme faktorer der vedbliver med at være populære i flere århundrede.

Læs også: Mads Christiansen: Langsigtet investering og 9 mulige vinder-aktier

Læs også: Bodil Gantzel: Hvis hans stil er fremtiden, frygter jeg for aktiemarkedet

Se listen: 25 tech-aktier med stort vækstpotentiale