Henter kommentarer

Kryptoinvestor: 5 gode råd til alle som ønsker at investere i kryptomarkedet


Som investor i et nyt marked, hvor bølgerne går højere, end det man er vant til, er det vigtigt at holde et klart overblik og have en god investeringsstrategi fra start af. Her får du min.

Det er ingen hemmelighed, at jeg, som kryptoinvestor, kryptokommentator og vært på “Kryptopia - En podcast om kryptovaluta”, ofte bliver spurgt til råds, når folk har spørgsmål inden for kryptovaluta.

Det er dejligt, for jeg nyder at tale om kryptovaluta, og jeg er glad for, at folk spørger mig til råds - især når markedet stiger!

Dog er stort set alle spørgsmålene, jeg får stillet de samme. Og mine svar er også hver gang de samme. For er du ny - eller nysgerrig - indenfor kryptoverdenen, så kan jeg godt forstå, at kryptomarkedet kan være en jungle at kigge ind i.

For det har alt, hvad hjertet begærer for en sand millennial som mig. Dogecoins som er “lidt for sjov”, Bitcoins med en markedsdominans på 45,1% i skrivende stund… og så selvfølgelig også de resterende 12.727 andre coins.

Så nedenfor vil jeg dele de 5 bedste råd, som jeg giver fra mig, når folk spørger til, “Hvordan jeg sover trygt om natten”.

DYOR (Do Your Own Research)

Da jeg startede med at investere tilbage i 2017, var det på den baggrund, at jeg havde nogle kammerater, som talte det op. At digitalisere penge - helt sikkert..

Langsomt begyndte min interesse for emnet at stige, men min viden var ikke nok til, at jeg kunne være med i diskussioner og debatter på diverse grupper på Facebook eller med mine kammerater, som interesserede sig for det.

Jeg besluttede mig for at lave en podcast, så jeg kunne lære om kryptoverdenen på dansk, og samtidig dele den viden jeg fik, med andre som kunne have interesse i kryptoverdenen - helt fra bunden og på et dansk, forståeligt sprog.

Ingen fine finans-udtryk. “Bare” krypto.

Jo mere jeg lærer og forstår om krypto og blockchain, jo mere tryg er jeg blevet ved min investering, og det er hovedårsagen til, at jeg sover godt i dag.

Hvis du vil ind på kryptomarkedet, så husk, at “Time in the market beats timing the market”.

Jeg kender ingen personer, som kan lave så præcis en teknisk analyse, at de med 100% sikkerhed ved, hvor det helt rigtige tidspunkt at investere i fx. Bitcoin, er. Og det kommer fra en, som er i kontakt med nogle af Danmarks dygtigste tradere.

Tradere kan have en indikation ud fra fx volume, pris og modstand, hvor det er godt at gå ind henne, men hvornår det helt rigtige tidspunkt ”at gå ind på markedet” er, er svært at sige. Det vi til gengæld kan sige med sikkerhed, er, at Bitcoin er gennemsnitligt steget med ca. 200 pct. hvert år siden 2011.

Selvom der naturligvis ingen garanti er forbundet med historisk udvikling, så er det værd at huske på, at du i dag havde været en glad investor, hvis du havde købt Tesla-aktier i 2016, uanset om de var $30 eller $40 værd, da du købte dem.

Læg en strategi

Husk at spørge dig selv: “Hvad er dit mål med investeringen?”

Uanset om du er langsigtet eller kortsigtet, så husk at sætte nogle konkrete mål. Alene det at få italesat eller tænke over hvor længe man vil holde på sine aktiver, kan give dig ro i maven.

Vær kildekritisk når du læser om kryptomarkedet

Hver eneste dag jeg åbner mine sociale medier, er der nyhedsmedier, som enten prøver at være ven eller fjende af kryptomiljøet. Det skifter typisk lidt fra dag til dag, uge til uge eller måned til måned, og det er vigtigt at huske på, at der altid er flere, som gerne vil læse, om folk der mister penge, frem for folk som tjener penge.

En af de dygtige tradere, som jeg refererede til tidligere, postede for et par dage side en artikel på LinkedIn.

Artiklen er fra finans.dk, og overskriften lyder: “Topchef for amerikansk storbank: Bitcoins er værdiløse”.

Som undertitel skriver finans.dk: “Jamie Dimon, topchef i JPMorgan Chase, er ikke fan af Bitcoin. Sidste gang han kom med en lignende udmelding, faldt kursen markant.”

Til LinkedIn opslaget skrev han:

“Det svarer lidt til at spørge hvad en vognmand synes om Uber, eller hvad Blockbuster synes om Netflix”.

Jeg kunne ikke være mere enig, og jeg synes ikke, det kan siges bedre. Det giver ingen mening at finde sin research hos konkurrenterne. Så tilbage til råd nummer et: DYOR.

Sidst - men ikke mindst - Is i maven

Det kan være fristende at tjekke ens portefølje en gang i timen - især når markedet går op. Personligt har jeg haft en tendens til at tjekke prisudvilklingen på kryptomarkedet et sted imellem 10 og 20 gange dagligt, og jeg ved, at jeg med sikkerhed ikke er den eneste, der har haft den tendens.

Jeg har aldrig mistet så mange penge, som jeg gjorde, da jeg tjekkede prisen så ofte, da jeg simpelthen ikke havde is nok i maven til forsætte min investering, hvis jeg fx var 16% nede, på under 24 timer.

Jeg har til gengæld aldrig haft så flotte tal på min portefølje, siden jeg begyndte at lade være med at tjekke det så ofte. I dag tjekker jeg nærmest kun, når mine kammerater skriver, at der er sket noget vildt, og det giver også en ro.

Det er naturligvis også vigtigt at adressere, at ingen har ro i maven, hvis man investerer mere, end man kan tåle at miste. Og hvad den grænse er for dig, kan kun du vide.

Når ovenstående råd er givet videre, så er det vigtigt at huske på, at det hele handler om balance. Alt skal tænkes ind i et holistisk- og fremtidsorienteret mindset, før de virker.

For du kan ikke have ro i maven, hvis du ikke har læst op på, hvad kryptovaluta og blockchain egentlig er. Men du kan heller ikke have ro i maven, hvis du sluger nyhedsmediernes farvede artikler, som var det en halvlunken øl på et all-inclusive hotel på Mallorca.

Og lige så vel som du skal tage nyhedsmediernes mallorca-øl med et gran salt, så skal du selvfølgelig også se den kæmpe pro-krypto-sombrero, som jeg render rundt med, når du læser mine råd.

DYOR, husk at “time in the market beats timing the market”, læg en strategi, vær kildekritisk og lad være med at investere mere end du kan tåle at tabe. Så vil jeg mene, at man er godt på vej til en investering, som på sigt måske kan give et overskud.