Henter kommentarer

Lau Svenssen: GomSpace er ramt hårdt af forsinkelser


 

Selskabet er en af dansk erhvervslivs mest spændende virksomheder, men det giver samtidig anledning til en besværlig udvikling. Kort fortalt er GomSpace’s små nanosatellitter og netværk bestående af mange enheder forud for sin tid. Efterspørgslen fra udbydere af nye services baseret på disse billige satellitter skal først sparkes i gang. Man stiller teknologien til rådighed men mangler solide kunder med rentable serviceprojekter baseret på de billige nanosatellitter. Prisen er kun en brøkdel af niveauet for store geostationære satellitter. Det åbner nye, store muligheder.

Der er altså brug for udspil fra entreprenørtyper, som kan se et forretningsmæssige perspektiv i at lancere nye tilbud om satellitnet-services inden for kommunikation, overvågning, sikkerhed, kontrol, måling o.lig. Et par projekter - og dermed attraktive ordrer på netværk - med nanosatellitter hos GomSpace er desværre kuldsejlet pga. manglende finansiering i projektselskabet.

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25 listen: Farven grøn - attraktive aktier

Udfordringen for en ny serviceudbyder er overskuelig opgjort i absolutte beløb men alligevel bastant: der skal etableres et netværk bestående af en stribe nanosatellitter for at kunne dække et geografisk område 24/7. De er jo ikke geostationære. Det meste af investeringen skal gøres upfront, da systemtilbuddet skal fungere for kunderne med det samme. Balladepunktet i et sådant projekt er uklarhed angående indtrængningskurven - og dermed startfasen med underskud. Vil kunderne indgå tilstrækkeligt med aftaler? Forhåndsaftaler er en mulighed for slå hul på bylden.

Strukturen ligner forholdene den gang mobiltelefonerne skullet sættes i gang. Her var der få selskaber, som var beskyttet af en licens, og produktet havde bred appel til forbrugerne. Nye services via nanosatellitter henvender sig ikke til massemarkedet men til erhvervskunder, og det betyder færre salgsmuligheder.

Kort sagt er det op ad bakke indtil der fremkommer markante gennembrud for nye servicepåfund.

GomSpace fik ikke succes i første forsøg – pause med stabilisering og små opgaver

Ledelsen satsede på at være klar til at udføre de første store serieordrer på satellitter, der skulle indgå i netværksløsninger. Derfor gearede man kapaciteten op til serieproduktion med en ny fabrik, men ekspansionen løb panden mod en mur, da ordrerne efter megen bøvl og gentagne forsøg på redning endte med at blive opgivet. Fokus i de skibbrudne projekter var overvågning af flytrafik baseret på signaler fra transponders. Det blev til et trist udfald. Dermed fik man ikke det ønskede gennembrud for teknologien og referenceprojekter, som kunne bruges til at overbevise andre kunder om potentialet i sådanne løsninger og GomSpace’s evne som leverandør af velfungerende løsninger.

I stedet måtte man halvere bemandingen og holde butikken i gang ved hjælp af mindre opgaver og delleverancer til andre firmaer. Satsning på at optræde som totalleverandør holdes dog kørende i et par mindre ambitiøse projekter. Netværk med serier er fortsat målet i selskabets strategi.

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25 listen: Farven gul andet segment – selskaber med uklare forhold

Ordreindgangen er forbedret, og det gælder både opgaver for ESA (Den Europæiske Rumfartsorganisation) og kommercielt baserede opgaver. Aftalernes struktur ser dog ud til at indeholde et væsentligt element af indbygget projekt-medansvar, hvorved GomSpace ”har kniven på struben” omkring evnen til at udføre opgaven tilfredsstillende. I Q3 er der (så vidt jeg kan forstå informationerne) ikke opnået den forventede fremdrift i vigtige opgaver af denne art i Science segmentet. Derfor har man næsten ikke faktureret beløb, ligesom man heller ikke har kunnet indfri betingelser for udløsning af milepælebetalinger. Problemer med forsyning af komponenter, medvirker til disse forsinkelser, men det skyldes også negativ påvirkning fra problemer med opgearing af personalestaben. Guidance for omsætningen i hele 2021 er derfor blevet reguleret ned med 12 pct. i forhold til tidligere. Rammen er nu 215-235 mio. SEK (tidligere: 245-270).

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25 listen: Farven gul første segment - lovende potentiale

Dette balladepunkt indebærer imidlertid også et håndfast gennemslag i selskabets likvide beholdning. Den er nemlig blevet halveret i løbet af året fra 134 til 67 mio. SEK. Der tales om udsigt til en forbedring i Q4, men det er unægtelig også påkrævet. I betragtning af de store risici, som man påtager sig ved at udføre ordrer med et alt for lavt dækningsbidrag, er der grund til alvorlig bekymring, når benzintankens indhold nærmer sig et kritisk lavt niveau.

Fra modgang til ny fremgang

Ordrebeholdningen udgør 331 mio. SEK. Det svarer til 5-6 kvartalers aktivitet, men nogle opgaver strækker sig aftalemæssigt over længere tid. Der er virkelig behov for nye ordrer med et højere dækningsbidrag, så der kommer klar fremgang igen og den nuværende fase med vågeblus-opgaver kan blive overstået.

Økonomisk er forløbet langt fra tilfredsstillende. Det gælder mest af alt om at få tempoet i butikken skruet op, så dynamikken i den tilstræbte fremgang ikke spoleres af et dårligt forløb ved udførelsen af ordrerne. Samtidig skal man prøve at komme på skudhold af kommercielle ordrer bestående af små netværk på blot 5-10-20 satellitter. Store konstellationer af netværk må komme senere hen.

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25-listen: Farven rød – overvurderede aktier

Det finansielle beredskab er skrumpet ind, og her skal der rettes op på tingene så godt som muligt. En rimelig norm for likviditetsreserven er minimum 100 mio. SEK. Nye kunder med interessante ordrer af pæn størrelse skal jo også føle sig sikre på selskabets evne til at kunne klare opgaven.

GomSpace står ejermæssigt mutters alene i en hård verden. Aktionærerne har allerede ydet deres store bidrag til at finansiere overlevelse og udvikling. Der er ingen stærk storaktionær at støtte sig til. Den centrale aktionær fra de tidlige år er stadigvæk selskabet Hansen & Langeland ApS, som ejer 10,0 pct. Den næste i rækken af de i alt 12.523 aktionærer er Longbus Holding ApS med 2,3 pct. Selskabet har brug for en enkelt eller en gruppe af aktive storaktionærer til at give et rygstød.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Danmark er blevet en bank fattigere. Det er pinligt og skandaløst – tillykke til Simon Kollerup

Hvis man kan finde en sådan ”Hvid ridder”, vil aktionærerne sikkert gerne åbne døren ved at godkende en rettet aktietegning til dem eller en direkte placering i form af et konvertibelt lån.

Potentialet for anvendelse af nanosatellitter er fantastisk. Det er en ny branche, som skal udvikle sig og finde frem til en mere holdbar struktur. De store Aerospace-selskaber har knapt nok opdaget mulighederne for brug af denne ”fattigmandsteknologi”, som vil udvide markedet. Alene de militære anvendelsesmuligheder (overvågning, spionage, kommunikation, styring af våben) gør selskabet til en så interessant aktør, at det ikke bør kunne overtages af hvem som helst.

Det ligner et ”waiting game”, hvor GomSpace skal vise sin overlevelsesevne ud fra egne kræfter – så sidder de store, etablerede teknologiselskaber inden for fly og våben i baghånd. De venter på enten en krise med mulighed for at få et godt tilbud om overtagelse som redningsmand, eller at GomSpace opnår så stor fremgang, at det kan retfærdiggøre et bud på et senere tidspunkt. Prisen vil ganske vist være langt højere pris end dagens.

Læs også: Ung investor: Der er laaang vej igen

Pointen er, at topledere og bestyrelser ikke kan, vil eller tør involvere sig, når der er risiko forbundet ved at melde sig ind i spillet. Tænk, hvis man har købt aktien aldrig så billig og det hele så alligevel går galt? Livet er brutalt. Vi lever i funktionærkapitalismens epoke med ansatte topledere, som frygter straf til dem selv mere end de værdsætter gevinstchancer til aktionærerne. Asymmetri.

Tænk blot på B&O, som kunne købes for en slik for kun et år siden, hvor ulvene hylede hjemme i Vestjylland. Ingen turde røre selskabet. Nu har aktiekursen skiftet niveau op ad, og chancen er forduftet og forspildt.

Lau Svenssen ejer aktier i GomSpace.

Læs også: Finanstilsynet advarer fortsat mod at investere i kryptovaluta

Læs også: Facebook-aktie stiger trods skuffende tal